Vraag over verzetsgroepen

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Zoë

Vraag over verzetsgroepen

Bericht door Zoë »

Ik heb een vraag over verzetsgroepen voor mij schoolwerkstuk, het is niet de makelijkste vraag maar toch wil ik een gokje wagen hier en misschien heeft iemand voor mij een antwoord of informatie.

Mijn vraag is: Is de val van Het Derde Rijk beïnvloed door verzetsgroepen? en zo ja op welke manier.

Groetjes Zoë
vincent
Lid
Berichten: 1022
Lid geworden op: 05 jun 2004, 18:26

Bericht door vincent »

Absoluut!

Hoeveel invloed het verzet had op de oorlog blijft tot op de dag van vandaag een punt van discussie, maar ze hadden zeker invloed.

Zo hebben ze met de distributie van kranten ervoor gezorgd dat mensen het oneens bleven met de Duitsers en zorgde ze ervoor dat de mensen gingen twijfelen aan de kans van Duitsland om de oorlog te winnen.

Ze hielpen piloten van de Geallieerden met onderduiken en terugkeren naar Engeland.

Ze saboteerden spoorwegen en pleegden aanslagen op Duitsers. Iets wat vooral aan het Oostfront voor enorm veel problemen zorgden.
Ik heb er geen kracht meer voor
gamer0004
Lid
Berichten: 1070
Lid geworden op: 30 mar 2006, 17:55
Contacteer:

Bericht door gamer0004 »

persoonlijk denk ik (ook) dat het aan het oostfront een veel belangrijkere rol speelde. daar konden bijv. officiers niet in hun kubelwagen rijden met maar 1 lijfwacht, er moest op sommige stukken bijna een konvooi mee om ze te beschermen. verder waren ze zowiezo erg vervelend en eiste veel troepen op.
in het westen was dit allemaal wat minder. dat heeft ook een rede: als er geweld werd gepleegd werden er onschuldige mensen geëxecuteerd. dat gebeurde in het oosten ook wel, maar de partizanen daar hadden er wat minder moeite mee. zo zei iemand die daar leefde in die tijd: overdag moesten we oppassen voor de Duitsers, 's nachts voor de partizanen. beide groepen stalen van de gewone bevolking. dit kan je misschien wel begrijpen: die partizanen moesten immers ook eten. verder gold het ook niet voor alle parizanen(groepen).
in het westen werd er toch meer rekening met elkaar gehouden. dat we hier stukken beter werden behandeld speelt uiteraard ook een rol. om aan eten te komen (of om aan de Duitsers te ontkomen die burgers gebruikte voor het opruimen van mijnen door ze eroverheen te laten lopen) MOESTEN sommigen dat bijna wel.
in het westen was het allemaal wat minder. aanvoerwegen werden (af en toe) opgeblazen, soms werden Duitsers gelliquideert.
verder werd er informatie doorgegeven
de rest was meer om mensen te helpen dan om het Duitse leger schade te berokkenen, zoals overvallen op bonnenkantoren zodat men eten kon krijgen voor onderduikers en het helpen van neergestorte piloten.
ik weet niet hoe groot de problemen waren door opgeblazen rails etc. na bijv. D-Day.
weet iemand daar niet een Duits rapport ofzo over, over troepen die te laat weg konden komen en gevangengenomen werden, of die te laat aan het front kwamen?
Gebruikersavatar
Bart M.
Lid
Berichten: 423
Lid geworden op: 05 apr 2005, 16:18
Locatie: Sittard

Bericht door Bart M. »

Vergeet niet de massale opstand van Parijs toen de Geallieerden naderden. Zij hebben ook hun steentje bijgedragen aan het vrijmaken van Parijs en omgeving.
Dictators die, like all men.
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Opstand van Warschau idem dito ;)
Echter de Russen stopten en lieten de Polen afgeslacht worden door de SS die er ondertussen heengeroepen was.

Er is zelfs een land, ik dacht Griekenland, niet zeker, in ieder geval wel richting het oosten, dat helemaal bevrijd was door een partizanenleger.
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
Veltro
Lid
Berichten: 1377
Lid geworden op: 26 jul 2005, 21:05

Bericht door Veltro »

Dat was Joegoslavie.

Veltro
Credere, Obbedire, Combattere!!!!Avanti!!!!Saluto Al Duce!!!!
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Dus toch Joegoslavië! ;)

Maar in Joegoslavië, Bulgarije, Hongarije, vooral ook Rusland ondervonden de Duitsers veel 'last' van partizanen, was een heel ander verzet als we hier in Nederland hadden, die vielen gewoon Duitse konvooien aan, gebeurde hier amper.
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

In Bulgarije en Hongarije? Dat waren bondgenoten van Duitsland!
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gebruikersavatar
Mike.H
Lid
Berichten: 3298
Lid geworden op: 20 dec 2005, 21:54
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Mike.H »

Harro schreef:In Bulgarije en Hongarije? Dat waren bondgenoten van Duitsland!
ja dan is het toch best logisch dat ze daar dan last hadden van de partizanen? ik bedoel je had in nederland toch ook aan de ene kant de NSB'ers en SS'ers in dienst van de Duitsers en het verzet ;)
Go, tell the Spartans, stranger passing by,
That here, obedient to their laws, dead we lie. —
King Leonidas at Thermopylae
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Die Sovjetpartizanen vochten uiteraard in gebieden die deel uit maakten van de Sovjet-Unie maar door de Duitsers waren veroverd (Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, etc.) Dat er in Bulgarije en Hongarije Sovjetpartizanen waren is uiteraard onzin.

Of bedoel je Hongaarse en Bulgaarse burgers die in opstand kwamen tegen de Duitsers?
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Ik heb toch nooit het woord Sovjetpartizanen in de mond genomen?
Misschien was het fout dat ik ze 'partizanen' noemde, maar in die regio hadden de Duitsers toch wel last van gewapende verzetsgroepen.
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Wikipedia
Vaderlands Front was een door de communisten gedomineerde overkoepelende organisatie die in september 1944 een staatsgreep pleegden tegen de fascistische regering in Sofia, waarvan linkse socialisten, Zvenari, agrariërs en sociaaldemocraten deel uitmaakten.

Het eerste Vaderlands Front werd in 1941 opgericht, maar viel spoedig uiteen wegens strubbelingen tussen de communisten en niet-communisten. Het tweede Vaderlands Front werd begin 1944 opgericht en werd wel een succes. Partizanen van het Vaderlands Front voerden sabortageacties uit tegen de fascistische, pro-Duitse regering in Sofia. Ze werden daarin gesteund door de Bulgaarse bevolking. In september 1944 verklaarde de Sovjetunie de oorlog aan Bulgarije en viel het Rode Leger het land binnen. Op 9 september 1944 pleegde het Vaderland Front een succesvolle coup en verving zij de regering door een regering van het Vaderland Front onder leiding van Kimon Georgiev. Georgiev en de zijnen vlogen direct naar Moskou om een wapenstilstand te ondertekenen.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gast

Bericht door Gast »

We moeten niet vergeten dat een ontzettend grote hoeveelheid inlichtingen de geallieerde militairen hebben geholpen bij hun opmars en aanvallen op Duitse stellingen. Vele landkaarten van de geallieerden bevatten belangrijke informatie die door verzetsgroepen / mensen waren verzameld en doorgespeeld aan de geallieerden. Dit heeft veel levens bespaard aan geallieerde zijde.

Jim
Plaats reactie