ABWEHR.

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
WO2 Exper Junior
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 mei 2006, 18:50
Locatie: Zuid-Holland

ABWEHR.

Bericht door WO2 Exper Junior »

wat was de doelstelling van de ABWEHR??
Gebruikersavatar
Leroy
Lid
Berichten: 783
Lid geworden op: 18 aug 2004, 11:25

Bericht door Leroy »

Abwehr

De Abwehr was tot het einde van de Tweede Wereldoorlog de Duitse inlichtingendienst, die als taak had informatie te vergaren in binnen- en buitenland, en ook bezig was met spionage en contraspionage.

Geschiedenis van de Abwehr

Opgericht in 1866, werd de Abwehr sterk uitgebreid na de succesvolle rol die de dienst speelde tijdens de Frans-Duitse oorlog. Na de capitulatie van Duitsland op het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de dienst ontbonden, maar toen Duitsland in 1921 toestemming kreeg om weer een klein leger op te bouwen werd deze dienst al snel opnieuw opgericht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield de organisatie zich vooral bezig met spionage en contraspionage. De positie van de dienst binnen het Duitse Rijk en tijdens de Tweede Wereldoorlog was omstreden. De Abwehr schermde het Duitse landleger, de Wehrmacht, grotendeels af van de invloed van de Nazipartij en de Schutzstaffel (SS). De top van de Abwehr werd uiteindelijk de kern van verzet tegen het nationaal-socialisme.

In 1943 werd Hans von Dohnanyi, hoofd van Abwehr Buitenland, gearresteerd door de Gestapo. De officiële aanklacht luidde deviezenhandel, maar hij was betrokken bij het verzet en de vlucht van joden. Admiraal Wilhelm Canaris, hoofd van de Abwehr, en generaal-majoor Hans Oster, stafchef Abwehr en Buitenland, werden in februari 1944 ontheven van hun functie na het overlopen van verschillende geheime agenten. Ook zij waren actief in de Widerstand (het verzet tegen de nazi's) en werden al geruime tijd in het oog gehouden door de Gestapo.

De dienst zou ook informatie uitgewisseld hebben met de geallieerden. De Abwehr had een heel net van Duitse geheime agenten in Groot-Brittannië, maar velen van hen waren geïdentificeerd en gerekruteerd door de Britse inlichtingendienst na ontcijfering van hun berichten, beveiligd met Enigma. Bovendien hadden de codebrekers van Bletchley Park contacten binnen de Abwehr. In juli 1944 werden Canaris en Oster gearresteerd nadat zij in verband gebracht waren met de aanslag door Claus von Stauffenberg op Adolf Hitler. Nu de volledige top van de Abwehr verdwenen was, kwam de dienst rechtstreeks onder bevel van de Sicherheitsdienst (Ausland-SD) en Heinrich Himmlers Reichssicherheitshauptamt.

Aan het einde van de oorlog werden Canaris, Oster en Dohnanyi door de SS terechtgesteld in concentratiekamp Flossenbürg, wat meteen het einde van de Abwehr betekende. De uiteindelijke rol van de Abwehr in het verloop en het einde de oorlog zal nooit volledig achterhaald kunnen worden.
Ik weet niet of je hier iets aan hebt, was eerste google hit. :wink:
Gebruikersavatar
King tiger
Lid
Berichten: 936
Lid geworden op: 20 aug 2006, 21:10
Contacteer:

Bericht door King tiger »

En ze waren vaak in concurentie met de Brandenburgers
Belgische militaria gezocht van 1935 - 1940

http://denbelgischepiot.jimdo.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Vertel eens WO2 Exper Junior?
Waar komt je interesse vandaar voor dit stukje?
Kan je ons eens vertellen wat je zelf zoals al had gevonden?
Wat is jouw visie op de abwehr en hun rol?
Zijn ze van enig nut geweets in bijvoorbeeld de "Battle of Britain"?

We zijn benieuwd.

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Plaats reactie