Amerikanen willen Anne Frank het ereburgerschap geven...

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Reca
Lid
Berichten: 622
Lid geworden op: 04 mei 2005, 11:32
Locatie: de beste provinincie

Amerikanen willen Anne Frank het ereburgerschap geven...

Bericht door Reca »

Naar aanleiding van de uitzending van Nova van gisteren, de Amerikanen willen Anne Frank het ereburgerschap geven n.a.v. hun misser in de jaren 30 toen haar familie en vele duizendenanderen met hen asiel aanvroegen maar niet kregen, wat vindt men hiervan??

Laat ik dan maar meteen beginnen, Ik vind het een bar slecht plan, de Amerikanen willen als een soort van ''sorry'' met zo'n stunt hun missers goed praten, door nu ongevraagd op Anne Frank het stempel Amerikaanse te zetten. Ik denk dat dit meer een poging is om aandacht naar zich toe te trekken, door alsnog asiel te verlenen. Of zoals in die reportage al werd gezegd; ''mocht dat gebeuren, zullen de Amerikaanse kinderen van over 30 jaar wel denken dat Anne Frank Amerikaanse was''
Als de verslaggever de Amerikaanse spreker aanspreekt op dat slechte asielbeleid uit de jaren 30, verweert die man zich door Nederland ook omlaag te trekken en te zeggen van ''ja, maar bij jullie zijn wel de meeste Joden gedeporteerd''.. kunnen wij er wat aan doen wat wij Nederlanders onze administratie zo goed op orde hadden waardoor de Duitsers na de inval alleen in de netjes geordende klappers hoefden te kijken om precies te zien wie Jood was en waar ze woonden.( al snap ik dat er natuurlijk ook de zaak van gewone verraders zijn, al lijken me die niet in de meerderheid)
Maar wat ik ze dus het meest kwalijk neem, is dat ze een Nederlands icoon van ons willen afpakken, en Anne Frank tegen haar wil (ze voelde zich Nederlandse) en de wil van haar nabestaanden Amerikaanse willen maken. IK zie het puur als een campagnestunt voor Amerika waarmee ze een alom geroemd meisje aan hun eigen inventaris van bekende landgenoten willen toevoegen..

rémy
----
Fahnenjunker
Lid
Berichten: 394
Lid geworden op: 09 aug 2005, 20:55

Bericht door Fahnenjunker »

Ik kan me voorstellen dat onzer aller yanks symbolisch wat willen terugdoen/goedmaken en dat is ook niet verkeerd natuurlijk, maar dit riekt m.i. wel weer naar de alles is voor Uncle Sam gedachte.
Der Sammler wohnt nur ein Stockwerk hoher als der Wahnsinn...
Gebruikersavatar
hendrik
Lid
Berichten: 236
Lid geworden op: 04 dec 2006, 19:01

Bericht door hendrik »

Allereerst wil ik stellen, dat ik het hier ook niet mee eens ben om de reden, waaróm Anne Frank Amerikaans ereburger zou moeten worden. Als een soort "Wir haben es nicht gewußt"? Wel moet ik de Amerikanen gelijk geven, waar ze zeggen, dat in Nederland procentueel de meeste Joden van Europa gedeporteerd zijn. En dat ligt niet aan de nette burgerlijke stand van Nederland maar aan de (vaak) achteloze gehoorzaamheid van de Nederlandse ambtenaren in de oorlog. Daar moet wel meteen bij vermeld worden, dat Nederland tevens één van de weinige landen was, die rechtstreeks onder SS-bewind vielen (Seyss Inquart en Rauter) en niet onder dat van de Wehrmacht. Dus de represailles, die Nederlanders te wachten stond op het niet opvolgen van Duitse maatregelen was ook des te groter. Achteraf is het altijd gemakkelijk praten, want wij weten nú wat er met gedeporteerde Joden en zigeuners gebeurde. De Nederlandse politie-, marechaussee-, gemeente- en spoorwegambtenaren wisten dit destijds niet. Ze hadden wel kunnen weten, dat de gedeporteerden het in Duitsland en Polen in ieder geval niet beter zouden krijgen dan in Nederland. Pas in vanaf de April-mei staking in 1943 begonnen ambtenaren zich tegen de deportaties te verzetten, maar toen waren de meeste joden al weg.

Feit is wel, dat het Nederlandse asielbeleid in de jaren '30 zeer te wensen over liet. In Nederland was álles bekend over de Kristallnacht toen vluchtende Joden óf de toegang tot ons land werd geweigerd, óf ze werden in Westerbork ondergebracht. Dit alles, omdat Nederland koste wat het kost neutraal wilde blijven, tegen beter weten in.
That's democracy
Winston Churchill na zijn verkiezingsnederlaag meteen na de oorlog.
Plaats reactie