nr 3:
"De Oorlogsherinnerinsmedaille 1914-1918"
Toegekend aan Belgische burgers die in de rangen van de Belgische strijdkrachten dienden gedurende de Wereldoorlog en voldeden voor de criteria van de Overwinningsmedaille.
Deze bronzen, enigszins driehoekinge medaille werd ingesteld op 21 juli 1919 en kon voorzien worden van een aantal emblemen : een kroon voor vrijwilligers, een zilveren balkje per frontstreep, een verguld balkje ter vervanging van 5 zilveren, een rood email kruis voor elke wondstreep enz. Frontstepen werden als volgt toegekend : de eerste streep na één jaar frondienst, de volgende frontstreep voor elke volgende 6 maand frontdienst. Marinepersoneel en vissers konden een anker op het lint aanbrengen indien ze ook de Maritieme Decoratie hadden ontvangen. Leden van het Expeditiekorps voor Rusland ontvingen een balk "1916-R-1917" of "1916-R-1918".
De voorzijde van de medaille toont het gehelmde hoofd van een soldaat waarbij de helm is versierd met een lauwertak. In de onderste hoeken van de medaille staan de jaartallen "1914" en "1918" terwijl bovenaan de medaille een klimmende leeuw, omgeven door een eikelooftak (links) en een lauwertak (rechts). De ommezijde heeft een tweetalig inschrift, onder een koningskroon geflankeerd door een eikelooftak (links) en een lauwertak (rechts) : "MEDAILLE COMMEMORATIVE / DE LA CAMPAGNE / 1914-1918 / HERDENKINGSMEDAILLE / VAN DEN VELDTOCHT".
nr4:
"De Overwinningsmedaille 1914-1918" Uitgereikt aan allen die dienst deden in het gemobiliseerde Belgische leger tussen 1 augustus 1914 en 11 november 1918.
Deze bronzen medaille, aanvankelijk voorgesteld door de Franse veldmaarschalk Foch als een inter-geallieerde medaille en als dusdanig ook aangenomen, werd ingesteld op 15 juli 1919. Ze volgt onmiddellijk na de IJzermedaille en door latere decreten kon ze ook worden toegekend aan bv. deelnemers aan de Afrikaanse kampagnes, leden van de koopvaardijvloot en vissers enz.
Op de voorzijde is de overwinningsgodin afgebeeld met uitgespreide vleugels en staand op een wereldbol. In haar linkerhand houdt ze een lauwerkrans, in haar rechter een zwaard en een lauwerkrans. De keerzijde toont, binnen een lauwerkrans, het Belgische wapen en omheen de rand is de tweetalige tekst "LA GRANDE GUERRE POUR LA CIVILISATION. DE GROOTE OORLOG TOT DE BESCHAVING". Het lint is van het gebruikelijke "regenboog"-type.
Rechts naast de overwinningsmedaille nr 4, met zwart lint is belgisch
"De Gewapende Weerstandsmedaille 1940-1945",
Deze medaille werd ingesteld op 16 februari 1946 voor uitreiking aan alle leden van de gewapende weerstand en aan leden van de inlichtingendienst welke in bezet gebied opereerden.
De kleuren van het lint zijn symbolisch : zwart voor de sombere dagen onder de bezetting, groen voor de hoop op bevrijding en rood voor het bloed vergoten door de leden van de Weerstand.
die ernaast met het gele lint is ook belgisch
"De Herinneringsmedaille van de Oorlog 1940-1945"
Deze licht bronzen medaille is de meest voorkomende onderscheiding onder de Belgische eretekens voor de Tweede Wereldoorlog. Ingesteld op 16 februari 1945 werd ze toegekend aan allen die tijdens de oorlog (dus tussen 10 mei 1940 en 7 mei 1945) dienst deden in een eenheid van de Belgische strijdkrachten, van de weerstand, de koopvaardijvloot, enz. aan de zijde van de Geallieerden.
Op de voorzijde staat een grote letter "V", het "Victory"-teken bekend van Winston Churchill symboliserend, met daarin de kop van een brullende leeuw en de jaartallen "1940" en "1945". De achterzijde heeft een tweetalige tekst welke de titel van de medaille weergeeft.
Een aantal lintemblemen werden ingesteld, o.a. twee gekruiste bronzen sabels (of gekruiste ankers voor zeelui) voor diegenen welke aan de 18-daagse veldtocht hadden deelgenomen (later uitgebreid tot aktieve dienst in de strijdkrachten of de weerstand), emblemen voor oorlogsverwonding, vermelding op de dagorde, voor vrijwilligers, voor geheim agenten, krijgsgevangenen, enz. en balken (sommige ellipsvormig) ter herdenking van veldslagen en operatiegebieden
Interessante link over Belgische medailles: Hendriks Medaillehoekje. Even in google en je vind het wel.
