Politiek verzet in Duitsland tegen Hitler's regime?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gast

Politiek verzet in Duitsland tegen Hitler's regime?

Bericht door Gast »

Hallo allemaal,

Ik ben op dit moment samen met een vriendin bezig voor een enorm werkstuk van gs1 over de tweede wereldoorlog, en ik vroeg me af of jullie misschien zo vriendelijk zouden willen zijn om iets te beantwoorden. :)

Het werkstuk gaat over verzet in Duitsland/van de Duitsers tegen Hitler. Dus aan informatie over bijv. de Fransen heb ik niets.
We hebben al wel wat dingen af maar ik kom aan het stuntelen met deze deelvraag:

* In hoeverre was er verzet in de politiek?

Dus vanuit welke politieke stromingen was er verzet tegen Hitler en op welke manier?
Ik heb tot nu toe redelijk wat informatie gevonden over verzet van de communisten, maar ik vroeg me af of er nog meer stromingen zijn die actief verzet bedreven? Of waren het echt alleen maar de communisten? En hebben jullie misschien wat links naar sites waar ik echt betrouwbare informatie kan vinden? Tot nu toe ben ik redelijk wat pagina's tegengekomen die elkaar tegenspreken en dat is nogal irritant.

Alvast bedankt! :)

x
Gebruikersavatar
arneken
Lid
Berichten: 769
Lid geworden op: 02 mar 2007, 20:28
Locatie: wevelgem
Contacteer:

Bericht door arneken »

Verzet in Duitsland
Vlugschrift van Die weisse RoseOok in Duitsland zijn vele verzetspogingen ondernomen tegen de nationaal-socialistische heerschappij. In de begintijd van het nazi-bewind, waren het met name de communisten die zich roerden. Door het verspreiden van vlugschriften en het helpen van politieke gevangenen kwamen zij in opstand tegen de nazi's. Ongeveer de helft van de 300 duizend communisten zou worden opgepakt door de Gestapo.

Een naam die vaak met het communistisch verzet in verband wordt gebracht, is Die Rote Kappelle, een samenwerkingsverband van verschillende verzetsgroeperingen. Hierbij waren overwegend communisten aangesloten maar ook katholieken en liberalen behoorden tot Die Rote Kappelle.

Een andere bekende verzetsgroep is Die Weisse Rose, waarvan de kern bestond uit een groep studenten waarvan de bekendste namen Hans en Sophie Scholl zijn. Vanuit München verspreidden zij over heel Duitsland pamfletten met anti-nazi- teksten. In 1943 werd de groep opgerold en van de zeven leiders overleefde slechts één de oorlog. De rest werd ter dood veroordeeld.

De verzetsgroep Kreisauer Kreis bestond uit een twintigtal mannen die een theoretische basis poogden te leggen voor de naoorlogse Duitse maatschappij. In 1944 werd de initiator van deze groep, Helmuth James Graf von Moltke, opgepakt. De Kreisauer Kreis viel uit elkaar maar enkele leden hergroepeerden zich rondom Claus Schenk Graf von Stauffenberg. In 1944 pleegden zij een, mislukte, moordaanslag op Hitler.

Dit was niet de eerste aanslag op Hitler. Reeds in 1939 was door arbeider Johann Georg Elser een poging gedaan Hitler om het leven te brengen. Hij had een bom geplaatst in de Münchener Bürgerbrau, waar Hitler die avond zou spreken. Door slechte weersomstandigheden vertrok der Führer eerder dan gepland en ontplofte de bom te laat.

Bernard Lichtenberg (1875-1943)Ook in kerkelijke kringen kwam verzet voor. De kanunnik Bernard Lichtenberg uitte openlijk kritiek op de jodenvervolging en het zogenaamde 'euthanasieprogramma' ofwel het doden van geesteszieken. Hij werd opgepakt en overleed in 1943 op weg naar kamp Dachau. Reeds in 1933 stichtte Dominee Martin Niemöller de Pfarrer-Notbund op. Hieruit ontstond de oppositionele Bekennende Kirche, waarin theoloog Dietrich Bonhoeffer actief was. Een ander voorbeeld is Bisschop Clemens August Graf von Galen die in 1941 een aantal preken hield waarin hij de georganiseerde moord op geesteszieken aanviel. Deze preken bereikten via vlugschriften een groot publiek.

Slechts weinig van deze vormen van Duits verzet waren succesvol. In de meeste gevallen kon de Gestapo de betrokkenen arresteren. Duizenden oppositionelen stierven in concentratiekampen. Het belang van het Duitse verzet moet vooral daarin worden gezocht dat de weinigen die zich tegen Hitler verzetten, de buitenwereld lieten zien dat niet alle Duitsers achter Hitler stonden.
hoop dat dit je helpt

bron:www.duitslandweb.nl

die Weiße Rose

waarschijnlijk de bekendste verzetsgroep.

meer over Sophie Scholl
it's not how many you write but what you write in the books of history
Gebruikersavatar
vlim
Lid
Berichten: 85
Lid geworden op: 24 jun 2005, 01:03

Bericht door vlim »

Dit gedenkteken voor de groep rond Robert Uhrig hangt aan de ingang van het voormalige hoofdgebouw van de Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken AG in Berlijn-Charlottenburg.

Afbeelding
Gast

Bericht door Gast »

Bedankt voor de reacties tot dusver... :)

Nog een vraagje over het communistische verzet - ik heb op verschillende sites gelezen dat de KPD in het begin niet actief meedeed aan verzet tegen het nazi-regime, maar dat rond 1941 ineens van de communisten werd verwacht dat ze actief mee moesten doen aan verzetswerk. Kwam dat door de inmenging van de Sovjet-Unie in de oorlog of was daar een andere oorzaak voor?
Gebruikersavatar
arneken
Lid
Berichten: 769
Lid geworden op: 02 mar 2007, 20:28
Locatie: wevelgem
Contacteer:

Bericht door arneken »

Anonymous schreef:Bedankt voor de reacties tot dusver... :)

Nog een vraagje over het communistische verzet - ik heb op verschillende sites gelezen dat de KPD in het begin niet actief meedeed aan verzet tegen het nazi-regime, maar dat rond 1941 ineens van de communisten werd verwacht dat ze actief mee moesten doen aan verzetswerk. Kwam dat door de inmenging van de Sovjet-Unie in de oorlog of was daar een andere oorzaak voor?
tjah daarover weet ik niet veel.

in mijn vorige post staat er dat de communisten zich al in het begin van het nazisme zich roerden maar verder vind ik enkel wat info over Leopold Trepper(engels en wiki in het nederlands)
it's not how many you write but what you write in the books of history
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Ver voor de oorlog lagen de communisten en de nazi's al met elkaar overhoop. De SA, Hitlerjeugd en communistische organisaties gingen regelmatig met elkaar op de vuist, en hierbij ging het er niet zachtzinnig aan toe! De bekendste slachtoffers hiervan zijn wel Horst Wessel, een SA man die doodgeschoten werd door een communist en door Goebbels als martelaar neergezet werd, en Herbert Norkus, een Hitlerjongen die meedeed aan een actie om mensen op te zwepen tegen de communisten. Toen zij hiermee bezig waren kwamen er ineens een stel communistische jeugdstrijders te voor schijn en zij staken Norkus dood met een mes.

De communisten zijn naast de joden de ideologische vijanden van de Nazi partij. Doordat de Sovjet Unie werd aangevallen werd het communistisch verzet nog meer gestimuleerd, toen was het voor veel communisten ook niet meer een 'ver van mijn bed' zaak.
Deas Gu Cath
Gast

Bericht door Gast »

^ Ah oke, bedankt voor de opheldering want dat wist ik niet! :)
Plaats reactie