Japan en de VS, Pearl Harbor-->vraagje??

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
gastjuh

Japan en de VS, Pearl Harbor-->vraagje??

Bericht door gastjuh »

Ik zit nogal te worstelen met een paar vragen en kan er maar geen geschikt antwoord op vinden, het heeft te maken met de japanse Aanval op Pearl Harbor.... (PS. op vraag 3 het liefst een uitgebreid antwoord)

1) Wat voor een buitenlandse politiek voerde Amerika en Japan voor de tweede wereldoorlog?
2) Wat zijn de directe en indirecte oorzaken voor de aanval op Pearl Harbor?
3) Hadden Amerika en Japen al eerder conflicten gehad?
4) Wat voor een rol speelde de Europese landen bij de aanval op Pearl Harbor?
5) Wat waren de gevolgen van de aanval op Pearl Harbor, zowel direct als indirect?

Als iemand iets weet antwoord dan plz, alvast bedankt....
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Re: Japan en de VS, Pearl Harbor-->vraagje??

Bericht door okke »

1) Wat voor een buitenlandse politiek voerde Amerika en Japan voor de tweede wereldoorlog?
Japan was al jaren fanatiek oorlog aan het voeren met China. De Verenigde Staten wilde zo min mogelijk betrokken zijn in de rest van de wereld, maar waren wel al jaren fanatiek bezig de Chinesen van materiëel te voorzien.
2) Wat zijn de directe en indirecte oorzaken voor de aanval op Pearl Harbor?
Japan wilde graag uitbreiden om grondstoffen te kunnen krijgen die op het vasteland van Japan niet te krijgen waren. De Verenigde Staten zouden dit nooit zomaar toestaan en hadden een stevige vloot. Door een groot deel van de vloot uit te schakelen, zou Japan zonder tegenstand uit kunnen breiden.
3) Hadden Amerika en Japen al eerder conflicten gehad?
Geen gewapende conflicten zover ik weet. Wel meningsverschillen over de Japans-Chinese oorlog.
4) Wat voor een rol speelde de Europese landen bij de aanval op Pearl Harbor?
Geen, denk ik. Wel was de Britse en Nederlandse vloot in de Stille Oceaan van belang bij het bevechten van de Japanse vloot na Pearl Harbor. Vooral de Britse vliegdekschepen waren belangrijk, omdat zij gepantserde vliegdekken hadden, in tegenstelling tot die van de Verenigde Staten, waardoor ze minder kwetsbaar waren voor vliegtuig-aanvallen.
5) Wat waren de gevolgen van de aanval op Pearl Harbor, zowel direct als indirect?
Duitsland verklaarde de oorlog aan de Verenigde Staten en de Verenigde Staten werden betrokken bij de wereldoorlog. Door verdragen met Groot Britannië en de Sovietunie werd de aandacht voornamelijk gericht op het verslaan van Nazi-Duitsland en op de tweede plaats op het verslaan van Japan.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Wat extra informatie bij het antwoord op vraag 1 van Okke: De oorlog tussen Japan en China begon in de herfst van 1931, om Mantsjoerije. Heb je weer een extra zoekterm voor google ;)
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Wilco Vermeer
Lid
Berichten: 938
Lid geworden op: 26 jan 2004, 14:50
Locatie: Bemmel
Contacteer:

Bericht door Wilco Vermeer »

1) Wat voor een buitenlandse politiek voerde Amerika en Japan voor de tweede wereldoorlog?
Ik heb op http://www.go2war2.nl twee artikelen staan over dit onderwerp:
http://www.go2war2.nl/artikel/92 over de VS en
http://www.go2war2.nl/artikel/543 over Japan
Hier vind je denk ik heel veel antwoorden op je eerste vraag.

2) Wat zijn de directe en indirecte oorzaken voor de aanval op Pearl Harbor? Oorzaken liggen vooral op economisch vlak. Japan wenste meer grondstoffen en economische invloed. De houding van de VS en de westerse landen (waaronder ook Nederland) duwden Japan langzaam aan steeds verder in een isoloement. Op een zeker moment zag Japan als enige uitweg een gewapend ingrijpen.

3) Hadden Amerika en Japen al eerder conflicten gehad?
Er waren wel wat conflicten geweest, maar die hadden nooit tot een gewapend treffen geleid., Tijdens Wo1 waren VS en Japan bondgenoten.

4) Wat voor een rol speelde de Europese landen bij de aanval op Pearl Harbor?
De aanval op Pearl Harbor was een onderdeel van een veel groter aanvalsplan. Nagenoeg tegelijkertijd werden Hong Kong, Malakka en Singapore binnan gevallen. Formeel, door de tijdzones, werd Malakka zelfs iets eerder aangevallen. (http://www.go2war2.nl/artikel/469 )

5) Wat waren de gevolgen van de aanval op Pearl Harbor, zowel direct als indirect?
De directe oorzaak was natuurlijk het uitbreiden van de in Europa woedende oorlog naar de rest van de Wereld. Indirect had het tot gevolg dat de gehele economie van de VS ingezet kon worden in Wo2, wat uiteindelijk de ondergang van de As- mogendheden betekende
Mijn verzameling op: http://www.ww2historycollection.com/
(Avatar: Henk Sneevliet, vergeten verzetstrijder)
Gastjuh

Bericht door Gastjuh »

Bedankt voor de info...
Bjorn
Lid
Berichten: 1577
Lid geworden op: 20 mei 2003, 09:36

Bericht door Bjorn »

Dat wordt dan 4, 95 Euro,
Gelieve over te maken op rekeningnummer 31 30 ''WOII-hulp'' 105 89 t.n.v. ''WOII kas.''

:)
:P
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Hier heb je een gedeelte van een tijdlijn van de Japanse kolonisatie. Dit heb ik een tijdje geleden van Internet geplukt toen ik een les moest voorbereiden op mijn stageschool. Ook hier heb ik geen link/bronvermelding van. Hij gaat tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.
1872
Japan bezet Ryukyu
1874 mei
Door een excuus te gebruiken valt Japan Formosa (Taiwan) binnen. China betaalt Japan 500,000 taëls (oude Chinese gewichtseenheid) zilver aan Japan om zich terug te trekken.
1879
Ryukyu wordt door Japan geannexeerd en tot Okinawa herdoopt.
1894 juli 25
De eerste Chinees-Japanse oorlog begint.
1 augustus
Japan valt Korea binnen.
20 oktober
Japan bezet Korea en installeert een marionettenregering.
24 oktober
Japan valt het Liaotung schiereiland (Zuid Manchurije) en het Sjantung schiereiland van China binnen.
22 november
Japan verovert Lusjun (Port Arthur) en het Liaotung schiereiland en massacreert 20,000 burgers, bijna de hele bevolking van die stad.
1895 17 april
Na de nederlaag in de Chinees-Japanse Oorlog, wordt China in het Shimonoseki verdrag gedwongen het Liaotung schiereiland, Taiwan en de nabij gelegen Pescadores eilanden aan Japan af te staan. Ook betaalt China een schadeloosstelling van 230 miljoen taëls zilver aan Japan. De som staat voor viermaal het jaarbudget van de Chinese regering en vijfmaal dat van de Japanse regering.
1899 6 september
Het Open Deur beleid wordt gesteund door de VS. Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en Japan gaan ermee akkoord. Dit beleid moet alle buitenlandse naties gelijke handelsrechten verlenen voor hun “belangendomeinen” en “grondgebieden” in China.
1902 3 januari
De Anglo-Japanse Alliantie (1902-23) wordt ondertekend. Japan en Groot-Brittannië komen overeen elkaar te helpen bij het beschermen van hun respectieve belangen in China en Korea.
1904-1905
In China wordt tussen het tsaristisch Rusland en Japan een verbitterde oorlog van 18 maanden gevochten in het zuiden van Manchurije <![endif]>
1904
Korea verliest alle schijn van onafhankelijkheid als de Koreaanse regering ermee akkoord gaat de autoriteit van Japan over Korea te accepteren.
1905 5 september
Na Ruslands nederlaag in de Russo-Japanse Oorlog van 1904-05, bemiddelt de VS in het Verdrag van Portsmouth. In het verdrag wordt Rusland gedwongen haar imperialistische rechten in Zuid Manchurije over te dragen aan Japan en Rusland erkent Japan als de dominante macht in Korea. Dit verdrag wordt verondersteld de macht in het Verre Oosten in balans te houden, zoals gesteld in het Open Deur beleid.
China wordt dan gedwongen een ander verdrag met Japan te tekenen, waarin de Japanse imperialistische rechten in Zuid Manchurije worden erkend.
Na het Verdrag van Portsmouth wordt het Taft-Katsura memorandum tussen Japan en de VS getekend. Deze overeenkomst erkent de rechten van Japan in Korea en als tegenprestatie erkent Japan de controle van de Filippijnen door de VS.
1908 30 november
Japan en de VS ondertekenen de Root-Takahira overeenkomst. Zij komen overeen het status-quo in de Pacific te handhaven en elkaars territoriale bezittingen in Oost Azië te respecteren. De overeenkomst erkent het recht van Japan Korea te annexeren en Japans “speciale positie” in Manchurije van China.
1910 22 augustus
Japans “officiële” annexatie van Korea.
1911 24 januari
Shusui KOTOKU, een leider van de rudimentaire socialistische anti-oorlog beweging in Japan, wordt valselijk beschuldigd van een samenzwering om de Japanse keizer te vermoorden en geëxecuteerd. Al eerder, vanwege zijn oppositie tegen de Russo-Japanse Oorlog, werd hij voor vijf maanden in de gevangenis gezet en zijn krant “Nieuwsblad van de Burger” stilgelegd.
1914 4 augustus
De Eerste Wereldoorlog begint. Duitsland verklaart de oorlog aan Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Japan maakt van deze gelegenheid gebruik China’s Shantung schiereiland te bezetten en neemt van Duitsland de imperialistische rechten in dat gebied over.
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Plaats reactie