Korea-oorlog (1950-1953)

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Manu

Korea-oorlog (1950-1953)

Bericht door Manu »

Mensen, heeft iemand informatie voor mij over de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen tijdens de Korea-Oorlog (1950-1953)...
Websites en zelf geschreven oorzaken en ander info zijn welkom...

het liefst oorzaken en gevolgen en het verloop van deze oorlog...

alvast bedankt...
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Augustus 1945. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog geeft het Japanse leger, dat Korea 35 jaar lang bezet heeft gehouden, zich over.

COMMENTAAR

Russen en Amerikanen bevrijdden Korea en troffen elkaar halverwege het land, net als in Duitsland. Ze kwamen overeen Korea tijdelijk langs de 38ste breedtegraad in tweeën te verdelen.
Ten zuiden daarvan waren de Amerikanen de baas.

Amerikaanse generaals hadden Syngman Rhee in het zadel geholpen, een harde anti-communist.

In 1948 werd Rhee benoemd tot eerste president van de nieuwe republiek Korea.
De Amerikaanse troepen verlieten het land.

Ten noorden van de 38ste breedtegraad waren de Russen de baas.
Ze vestigden een communistisch bewind, dat steunde op een netwerk van volkscomités. Kim Il Song, die de oorlog in de Sovjetunie had doorgebracht, moest de nieuwe machthebber worden.

COMMENTAAR

Toen de Democratische Volksrepubliek Korea werd uitgeroepen, werd Kim Il Song president.
Ook de Russen trokken zich terug, maar Kim Il Song bleef dromen van een verenigd communistisch Korea.

Kim Il Song besefte dat het verenigen van de twee Korea's heel moeilijk zou zijn en dat hij hulp nodig zou hebben. En die hulp hoopte hij natuurlijk te krijgen van de Sovjetunie.

In maart 1949 ging Kim Il Song naar Moskou. Zijn geheime doel: toestemming krijgen van Stalin om het zuiden binnen te vallen.

Stalin had zijn handen vol aan de Berlijnse crisis en wees Kims verzoek af.

Eind 1949 zag de politieke wereldkaart er heel anders uit.
De Sovjetunie had zijn eerste atoombom tot ontploffing gebracht.
En omdat de Communisten de macht hadden overgenomen, riep Mao Zedong de volksrepubliek China uit.
Een vriendschapsverdrag tussen Mao en Stalin schiep een communistisch wereldverbond. De koude oorlog kreeg er in Azië een tweede front bij.
Stalin was ervan overtuigd dat de Verenigde Staten niet bereid zou zijn om in Azië in te grijpen. In april 1950 gaf hij Kim Il Song toestemming om Zuid-Korea binnen te vallen.

25 juni 1950. Het Noord-Koreaanse leger lanceert een verrassingsaanval op het zuiden.

Voorzien van Russische tanks en artillerie, en geleid door Russische adviseurs, braken tien Noord-Koreaanse divisies door naar het zuiden.

De dag daarop kwam de Veiligheidsraad bijeen. Moskou boycotte de VN omdat die weigerde communistisch China toe te laten.

Daardoor wist de Verenigde Staten een resolutie aangenomen te krijgen waarin de Noord-Koreaanse agressie werd veroordeeld.
Twee dagen later stemde de Veiligheidsraad voor het instellen van een VNstrijdmacht om Zuid-Korea te verdedigen.

Trumann:
Korea is een klein land, duizenden kilometers van ons vandaan. Maar wat daar gebeurt, gaat elke Amerikaan aan. Dat communistische strijdkrachten Korea zijn binnengevallen, is een waarschuwing dat soortgelijke agressie ook elders ter wereld kan plaatsvinden.

De verovering van Seoul was een grote overwinning voor Kim Il Song en het communisme.
Het verging de Amerikaanse troepen niet beter dan de Zuid-Koreanen. Zonder effectieve anti-tankwapens hadden ze geen verweer tegen de Noord-Koreanen. Binnen luttele dagen werden ze tot een chaotische terugtocht gedwongen, op de vlucht gejaagd door het nietige Noord-Korea.

Troepen uit vijftien landen arriveerden in Korea om zich aan te sluiten bij de Amerikanen in de VN-strijdmacht.

Generaal MacArthur waagde een gok om het initiatief te heroveren.
De VN-strijdmacht was teruggedrongen tot een klein gebied bij Pusan. Een grootscheepse landing, 250 kilometer achter de vijandelijke linies, moest de aanvoerlijnen van de Noord-Koreanen doorsnijden en hen in de tang nemen.15 september 1950, vroeg in de ochtend.
De grootste invasievloot sinds de Tweede Wereldoorlog beschiet de havenstad Inchon.
Er gaat een grote Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepenmacht aan land.

Uiteindelijk werd Seoel toch heroverd en kon MacArthur Syngman Rheeopnieuw installeren. Maar Washington maakte zich zorgen over Rhee's steeds gewelddadiger bewind.

Het communistische bewind in Beijing was verdeeld. Stalin spoorde Mao in geheime telegrammen aan om in te grijpen en Noord-Korea te redden. Mao wilde laten zien hoe machtig China was geworden en drukte zijn zin door.
Ondertussen zetten VN en Zuid-Koreanen hun snelle opmars naar het noorden voort.
Op 19 oktober viel Pyongyang. Het was de enige communistische hoofdstad die het Westen tijdens de Koude Oorlog heeft kunnen veroveren.

Het VN-leger had geen idee van de Chinese troepenconcentraties en hield stil om Thanksgiving te vieren.
De soldaten kregen kalkoen met cranberrysaus. Ze dachten net als MacArthur nog steeds dat de oorlog rond de kerst voorbij zou zijn. De volgende ochtend gingen 300.000 Chinezen in de aanval.
Weer keerde het tij van de oorlog. De VN-eenheden werden overal teruggeslagen. Voertuigen en materieel werden in de steek gelaten.
president Truman, 30 november 1950

We strijden in Korea voor onze veiligheid en ons voortbestaan. We hebben ons verplicht om te streven naar een rechtvaardige, vreedzame wereld, middels de Verenigde Naties. Die verplichting doen wij gestand.
Het VN-leger op de terugtocht paste een tactiek van de verschroeide aarde toe.
Na vertrek uit Hungnam blies de Amerikaanse genie de haven op.
De Chinezen rukten snel op en heroverden de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.
Begin 1951 werd Seoel voor de tweede keer door de communisten veroverd.
MacArthur stelde generaal Matthew B. Ridgway aan als commandant te velde. Langzaam maar zeker remden de VN-troepent de Chinese opmars.
Toen Russische MiG-15's met goed getrainde Russische piloten naar Korea werden gestuurd, vormden die een bedreiging voor het Amerikaanse luchtoverwicht.
De aanwezigheid van Russische piloten vergrootte de kans op een rechtstreeks conflict tussen Sovjetunie en Verenigde Staten.
MacArthur wilde nu Chinese steden gaan bombarderen en China zelf binnenvallen. Dat werd Truman te gortig. De wapenstilstandsonderhandelingen begonnen in juli 1951, maar leverden niets op. De wil om tot elkaar te komen ontbrak.
Een van de grootste hindernissen was het lot van de krijgsgevangenen. Zowel Noord- als Zuid-Korea behandelde die slecht. In de eerste winter stierf dertig procent van de Amerikanen die door Noord-Korea gevangen werden gehouden.
De Koreaanse oorlog pompte drieënhalf miljard dollar in de Japanse economie. Die kreeg daardoor een enorme impuls. Japan, de vroegere vijand, werd nu een kapitalistisch bastion in de strijd tegen het Aziatische communisme.
Beide partijen begingen gruweldaden.
Noord-Koreanen vermoordden Zuid-Koreanen die van sympathie voor de vijand werden verdacht. Rhee's aanhangers moordden vermeende communisten uit. Van het onophoudelijke geweld werden vooral onschuldige burgers slachtoffer.

Ondertussen gingen in Panmunjom de onderhandelingen door. Twee jaar lang werd er honderden keren vergaderd.

1952. Verkiezingen in Amerika. Na twee jaar oorlog besluit Truman om zich niet kandidaat te stellen voor de Democraten. Eisenhower wordt de Republikeinse kandidaat. Zijn leus is: Ik zal naar Korea gaan. Eisenhower behaalde een enorme zege op de Democraten.

Ook in het Oosten waren er dingen veranderd. In maart 1953 treurde de communistische wereld om de dood van Stalin. Zijn opvolgers wilden de oorlog in Korea beëindigen. Op 27 juli 1953 werd eindelijk een wapenstilstand gesloten. Een bloedige oorlog was ten einde.
Nu kon het massale uitwisselen van de krijgsgevangenen een aanvang nemen.
75.000 communisten werden overgedragen. 12.000 krijgsgevangen VNmilitairen kwamen ook weer vrij. Geen overwinning. Maar het Westen had standgehouden. In Korea was het communisme een halt toegeroepen.
Ik heb dit een tijd geleden voor een les op mijn stageschool van internet geplukt, maar ik weet niet meer van welke site, dus een link/bronvermelding heb ik niet.
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
monmax
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 26 nov 2002, 22:10

Bericht door monmax »

Een tijdje geleden zag ik bij 'De Slegte' en serie boeken staan over de Korea oorlog. Ik meende 10 delen. Waarvan de laatste over DE Korea oorlog ging. De andere gingen over de periode 1925-1950.

Verder zou je kunnen kijken of 'The Korean War' van Michael Hickey vertaald is of anders in het engels lezen. ISBN 0-7195-6150-7 (Engelse versie)
Plaats reactie