politieke oorzaken

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
ikzelf

politieke oorzaken

Bericht door ikzelf »

heej ik heb een vraagje. wat waren de politieke oorzaken voor de tweede wereldoorlog? alvast bedankt
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Hallo ikzelf,

Wat bedoel je met 'politieke oorzaken'?

Ik denk dat het Verdrag van Versailles een politieke oorzaak is voor de tweede wereldoorlog. Een andere politieke oorzaak is dat Hitler en zijn nationaal socialistische partij de democratie in Duitsland overwonnen hadden en van een meer partijen systeem naar een enkele partij systeem gemaakt hebben.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Bjorn
Lid
Berichten: 1577
Lid geworden op: 20 mei 2003, 09:36

Bericht door Bjorn »

[edit door mod]

Dat soort dingen zouden we niet meer doen - LV

[/edit]
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bericht door KevinP »

Oorzaken
De oorzaak van de Tweede Wereldoorlog in Europa kan gezocht worden in de aard van het vredesverdrag dat de Eerste Wereldoorlog beëindigde, de vrede van Versailles. De hierin aan Duitsland opgelegde herstelbetalingen vergden zeer veel van de Duitse economie. Na de beurscrisis namen de armoede en sociale onrust in Duitsland en Italië toe. Onder deze omstandigheden was de opkomst van de NSDAP onder Adolf Hitler mogelijk - zie voor een meer uitgebreide beschrijving de opkomst van het Nazisme in Duitsland. In Italië vormde Benito Mussolini op verzoek van de Italiaanse koning in 1922 een regering - zie opkomst van het fascisme in Italië.

De tegenstanders van Duitsland uit de Eerste Wereldoorlog waren meer gefocust op de economische herstelbetalingen dan op andere aspecten van het Verdrag van Versailles, zoals de militaire beperkingen die hierin aan Duitsland waren opgelegd. Hitler gaf op 16 maart 1935 opdracht tot militaire wederopbouw, waardoor het Verdrag van Versailles werd genegeerd.

In 1936 bezette het Duitse leger het Rijnland. Italië, dat weerstand ontmoette tegen zijn verovering van Abessinië in de Volkenbond, sloot met Nazi Duitsland een alliantie. Duitsland had zich in 1933 uit de Volkenbond teruggetrokken. Op 12 maart 1938 maakte Duitsland de "Anschluss" van Oostenrijk bekend. Deze werd hierdoor een Duitse deelstaat. Deze Anschluss werd mogelijk gemaakt door de eerdere moord op de Oostenrijkse kanselier Englebert Dolfuss op 25 juli 1934. Tegelijkertijd drongen leden van de plaatselijke Nazi-partij het radiostation binnen en verklaarden dat Dolfuss was afgetreden. Voorafgaand aan de uitzending hadden Oostenrijkse Nazi's, aangemoedigd door Hitlers demagogische redevoeringen, een ergernis van angst en terreur gevormd, overheidsgebouwen opgeblazen, en aanhangers van de Dolfuss regering vermoord. Na een lange politieke remise, werd een Nazi jurist, Arthur Seyss-Inquart, als minister van Buitenlandse Zaken en als kanselier van Oostenrijk aangesteld.

Onder het voorwendsel dat de Tjechische regering de Duitse bevolking in het Sudetenland mishandelde, bereidde Hitler een invasie in Tsjechoslowakije voor. In Mei 1939 vormden Italië en Duitsland het Staalpact, wat hun alliantie verstevigde en uitbreidde.

Het Verenigd Koninkrijk had de veiligheid van Tsjechoslowakije gegarandeerd, met de dreigende inval van Duitsland leek oorlog onvermijdelijk. De Britse premier Neville Chamberlain reisde naar München voor een ontmoeting met Hitler. In het akkoord van München deden de Franse en Britse leiders concessies, Sudetenland zou Duits worden. Bij dit overleg waren geen Tjechische vertegenwoordigers aanwezig. Hun regering was sterk gekant tegen het akkoord, maar waren machteloos tegen het Duitse militaire overwicht zonder Franse of Britse hulp. Chamberlain betitelde het akkoord als "Peace for our time - Vrede voor onze tijd.". Tjechisch Sudetenland werd door Duitsland 'bevrijd'. Enkele maanden later, in maart 1939 volgde de rest van Tsjechoslowakije.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Wereldoorlog
Meer informatie vind je hier:

http://www.fff.org/freedom/1291b.asp (Engels)

http://www.go2war2.nl/artikel/113

http://www.go2war2.nl/artikel/114
"Frisch auf mein Volk, die Flammenzeichen rauchen!"
Unser Volk steht im Aufbruch gegen die Verknechtung Europas durch den Nationalsozialismus, im neuen gläubigen Durchbruch von Freiheit und Ehre.
Plaats reactie