Hoe werden Russische krijgsgevangenen in WO II behandeld?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
xXLindaXx

Hoe werden Russische krijgsgevangenen in WO II behandeld?

Bericht door xXLindaXx »

Hallo beste lezers,

Als aanvulling op de vraag die Hanneke een paar berichten geleden plaatste (over de geallieerde krijgsgevangenen), heb ik hier een nieuwe vraag: hoe werden Russische krijgsgevangenen in WO II behandeld? Waar werden ze naartoe gebracht en hoe werde Russen überhaupt tot krijgsgevangenen gemaakt? Ik hoop dat iemand me bij beantwoording op deze vragen op weg kan helpen.

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Groeten,
Linda.
Gebruikersavatar
LHek
Lid
Berichten: 762
Lid geworden op: 20 nov 2003, 14:58
Contacteer:

Bericht door LHek »

Ze werden krijgsgevangen gemaakt zoals elke andere soldaat in welk leger dan ook. Als de overmacht bijv. te groot word steek je je handen in de lucht, je word ontwapend, gefouileerd en voila, je bent krijgsgevangene.
Ze werden heel slecht behandeld door de duitsers omdat ze als minderwaardig ras werden gezien, net als de Joden. daarom kwamen er ook zelfs in concentratiekampen terecht. De Russen werden dus erg slecht behandeld en zeker niet volgens de Conventie van Geneve. (die je vast ook wel bent tegen gekomen als je hier serieus mee bezig bent)
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Op zoek naar alles dat te maken heeft met de 101ste Airborne Divisie, 51st Highland Division en al het andere dat te maken heeft met operatie Market Garden en operatie Pheaseant
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Hier een foto van attributen gemaakt van menselijk huid en andere delen, waaronder twee gekrompen hoofd van Russische krijgsgevangenen (link in plaats van foto, voor diegenen die de foto niet willen zien).

Afbeelding
Soviet krijgsgevangenen in Auschwitz-Birkenau. (SS foto)
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Bericht door YPPY »

In de film Escape from Sobibor zie je een groep Russische krijgsgevangenen (o.a. Rutger Hauer). Het is natuurlijk maar een groep, maar daar kun je zien hoe zij behandeld werden.
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Ik weet het niet precies maar er is me verteld dat ze heel erg slecht behandelt werden zeg maar een voorkeur om slecht te behandelen want het waren bosjewieken ofzoiets
Starting up again
ironmarc
Lid
Berichten: 2000
Lid geworden op: 19 feb 2004, 21:22
Locatie: IJsselstein

Bericht door ironmarc »

ja klopt zoals LHek al schreeft werden ze ellendig behandeld en mishandeld omdat ze gezien werden als untermensch. Ze werden dan ook in kampen gestopt waar vaak geen of weinig eten was en waar ook geen bescherming was tegen de strenge kou.
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Net zoals met joden in kampen die moesten bij voorbeeld dingen versjouwen in hun eentje die gewonen gevangenen met zn 2e mochten doen
Starting up again
xXLindaXx

Bericht door xXLindaXx »

Hallo allen!

Ontzettend bedank voor de reacties die jullie me tot nu toe gestuurd hebben en natuurlijk ook mijn dank voor de zeer bruikbare afbeeldingen! Ga zo door, hoe meer informatie hoe beter :)

Weet iemand van jullie een site waarop uitgebreid wordt verteld hoe de Russische krijgsgevangenen nou precies behandeld werden?

Aan LHek: Ik heb inderdaad ook gehoord van de Conventie van Geneve, maar ik weet helaas niet exact wat het inhoudt. Heb je een website waar ook dit uitgebreid uitgelegd wordt?

Wederom alvast bedankt!

Groeten,
Linda.
Hanneke

Bericht door Hanneke »

Kijk dat weet ik dan weer... In de conventie van Geneve staan de regels voor het behandelen van krijgsgevangenen.. Wat die precies zijn kun je lezen op deze site: http://www.antiracisme.be/nl/wetten/vlu ... ventie.htm

Schiet t bij jou al een beetje op?

Doeidoei!
Gebruikersavatar
Peter
Lid
Berichten: 2861
Lid geworden op: 24 okt 2003, 21:44
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door Peter »

Omdat de strijd aan het Oostfront een ideologische strijd was, en de Slavische en Russische mensen door de Nazi's als een minderwaardig ras werden gezien werden de normale strijdconventies ( Geneefse conventie ) verworpen. Met het uitbreken van de oorlog vaardigde Hiter ( mondeling ) een bevel uit die bekend stond als "das Komissare-befehl" . Daarin werd bepaald dat de Russische krijgsgevangenen gefilterd moesten worden en de Bolsjewistische komissarisen zonder vorm van proces geëxecuteerd moesten worden, wat de rest van het Russische volk betreft: deze golden als untermenschen en moesten dienen als slavenarbeiders. Het gevolg was dat de Sowjet krijgsgevangenen maar ook burgers slachtoffer werden van de brute SS politiek in het Oosten, daar de bevolking op het laagst mogelijke peil moest leven. Heinrich Himmler heeft ooit verklaard dat ze in een uithoek van het Reich mochten verhongeren of mochten sterven door arbeid, en dat ze niet verder moeten kunnen tellen als tot tien.
De lampekappen e.d. zijn hier eerder besproken ik zou echter nog willen vermelden dat de eerste vergassingen in Auschwitz met zyklon B in Block 11 werden uitgevoerd op Russische krijgsgevangenen.
xXLindaXx

Bericht door xXLindaXx »

Ha Hanni,

Bedankt voor de tip! Ik ben overigens nog steeds bezig met het verwerven van informatie, denk dat ik het morgen uit ga werken. En bij jou?

Gr. Linda
Gastje

Bericht door Gastje »

Volgens mij werden de Russen niet alleen slecht behandeld omdat ze als untermenschen werden gezien, maar ook omdat Stalin een contract of iets (volgens mij bij de conferentie van Geneve) niet had getekend, en daarom 'mochten' ze slecht behandeld worden.
J86
Lid
Berichten: 44
Lid geworden op: 03 mei 2004, 18:53

Bericht door J86 »

Gastje schreef:Volgens mij werden de Russen niet alleen slecht behandeld omdat ze als untermenschen werden gezien, maar ook omdat Stalin een contract of iets (volgens mij bij de conferentie van Geneve) niet had getekend, en daarom 'mochten' ze slecht behandeld worden.

Nee dat is niet de rede want in 1929 werd het derde Verdrag opgesteld over de bescherming en behandeling van krijgsgevangenen en Hitler kennend begrijp je dat hij niet iemand was die zich iets van zo'n verdrag aantrok en daar rekening mee hield. Ze zullen het misschien als excuus na de oorlog hebben gebruikt. Trouwens de Duitsers hebben ook tegen Amerikanen en Engelse krijgsgevangen misdaden begaan (weliswaar in mindere mate) en deze hadden wel het contract ondertekend.

/edit proos: bbcode aangezet.
J86
Lid
Berichten: 44
Lid geworden op: 03 mei 2004, 18:53

Bericht door J86 »

Ze werden ook heel erg vernederd (net zoals de Joden) ze moesten ooit naakt marcheren door de kou of werden in kooien gestopt en de meeste werden ook nog eens geexecuteerd.
J86
Lid
Berichten: 44
Lid geworden op: 03 mei 2004, 18:53

Bericht door J86 »

YPPY schreef:In de film Escape from Sobibor zie je een groep Russische krijgsgevangenen (o.a. Rutger Hauer). Het is natuurlijk maar een groep, maar daar kun je zien hoe zij behandeld werden.
ik denk dat in deze film de gruweldaden tegen de joden/russen al goed worden getoond. Maar dit is nog niets vergeleken met the pianist of schindlers list
Plaats reactie