Getatoeëerd nummer op arm grootvader

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Matt

Getatoeëerd nummer op arm grootvader

Bericht door Matt »

Hallo iedereen,

Mijn grootvader, die helaas is overleden, had een nummer getatoeëerd op zijn arm. Het begon met de J (van zijn voornaam) gevolgd door cijfers.
Dit heeft hij, volgens mijn grootmoeder, gekregen toen hij naar een werkkamp moest. Nu, mijn grootmoeder zelf doet er zeer mysterieus over en wilt er niet veel over kwijt.

Ik heb op verscheidene sites m.b.t. WO2 gelezen dat enkel mensen in Auschwitz, die fit genoeg waren om te werken, een nummer getatoeëerd kregen en naar werkkampen werden gestuurd. Nu, voor zover ik weet, was mijn grootvader niet joods en waren het ook geen roma. Hijzelf was wel van Mechelen, waar blijkbaar een trein richting Auschwitz vertrok.
Wat ik wel weet is dat mijn grootvader, zijn moeder, opgepakt is geweest door de Duitsers omdat in hun café, een engelse radio zender opstond.
Maar zij werd naar Breendonk gebracht.

Heeft iemand een idee vanwaar hij dat nummer heeft gekregen? Is er een andere bron dat ik zou kunnen raadplegen? Ik denk dan aan een Duitse organisatie of dergelijke. Mijn grootmoeder heeft nog verscheidene mails van Duitsland ontvangen met schadevergoedingen.. helaas ook hierover doet ze heel vaag.

Alvast iedereen bedankt voor de moeite,
Matthias
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Re: Getatoeëerd nummer op arm grootvader

Bericht door D_Dutch »

Hallo Matthias,

Ik denk dat je hiervoor het beste met de Internationaler Suchdienst contact op kan nemen, deze hebben informatie over alle slachtoffers onder het Nationaalsocialistische regime. Een Joodse achtergrond hoeft niet de enige reden te zijn voor deportatie e.d., het kon bijvoorbeeld ook vanwege politieke redenen zijn.

Met vriendelijke groet,

Koen. :)
Plaats reactie