Nederlands leger

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
cre@tive

Nederlands leger

Bericht door cre@tive »

Was het Nederlandse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog echt zo slecht uitgerust of waren ze kwalitatief wel gelijk aan de Duitsers? Ik lees overal wat anders :D
Gebruikersavatar
Bert-Jan
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 nov 2004, 23:51
Locatie: Diepenheim
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 14 keer

Re: Nederlands leger

Bericht door Bert-Jan »

wat lees je dan? en waar?
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Nederlands leger

Bericht door Jan Klaassen »

De in grote lijnen en over het algemeen aangenomen versie is dat het Nederlandse leger inderdaad kwalitatief minder uitgerust was (slecht is dan misschien wel weer een té sterk woord). Geen tanks of iets in die richting, wapens van een oude lichting. Dit door het gedrag van de overheid in de jaren '30, die uiterst veel moeite heeft gedaan de 'neutrale houding' te behouden en zo alle militaire vernieuwingen en uitbreidingen voor zich uit schoof.

Moet natuurlijk niet vergeten worden dat het Duitse "Blitzkriegverhaal" vaak te ver ingeprent is; grote delen van dat leger waren nog helemaal niet gemotoriseerd oid, maar Duitsland had wel een eigen oorlogsindustrie...
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4830
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 51 keer
Ontvangen: 93 keer

Re: Nederlands leger

Bericht door asjemenou »

cre@tive schreef:Was het Nederlandse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog echt zo slecht uitgerust of waren ze kwalitatief wel gelijk aan de Duitsers? Ik lees overal wat anders :D
Waarschijnlijk bedoel je hiermee de uitrusting van de Nederlandse strijdkrachten tot aan de capitulatie in mei 1940. De Nederlandse strijdkrachten waren in mei 1940 kwalitatief zeker niet zo goed als de Duitse. In alle opzichten waren wij minder; in bewapening, in aantal (soldaten) en in training.
De strijd van mei 1940 tegenover de Duitsers werd eigenlijk al in de jaren twintig en dertig verloren. De forse bezuinigingen op de defensie in deze periode was van zo'n invloed dat de opgelopen achterstand eind jaren dertig niet meer viel in te halen. Het is triest om te vertellen maar het Nederlandse leger zag zich in die dagen genoodzaakt om artilleriestukken van voor 1900 weer in de bewapening op te nemen.

Ondanks de matige bewapening hebben "onze jongens" het in mei 1940 zeker niet slecht gedaan. De Duitsers gingen er immers vanuit dat Nederland binnen één dag zou capituleren.
Onze strijdkrachten vernietigden grotendeels de Duitse parachutisteneenheden die in het westen waren neergelaten, daarnaast haalden zij een fors aantal Duitse transporttoestellen neer. Dit aantal was zelfs zo groot dat het van invloed was op toekomstige Duitse luchtlandingen in de oorlog. Ook wist ons leger de Duitsers bij de Afsluitdijk (Kornwederzand) en Rotterdam tegen te houden.
Hoelang zij dit uiteindelijk vol zouden kunnen hebben gehouden durf ik niet te zeggen maar ik denk dat de Duitse druk uiteindelijk toch wel te groot zou zijn geworden. Daarnaast deed het Duitse luchtoverwicht onze strijdkrachten uiteindelijk ook de das om. Tegenover de Duitse bommenwerpers die Rotterdam bombardeerden konden wij dan ook niets uitrichten. Onder de dreiging van meer van dit soort bombardementen op Nederlandse steden kon het Nederlandse leger niets meer doen dan capituleren.

Een groot aantal van onze marineschepen wisten uit te wijken naar Groot-Brittannië alwaar ze de strijd tegen de Duitsers konden voortzetten. Ons leger in Nederland had dan wel gecapituleerd maar niet onze regering, die inmiddels ook in Groot-Brittannië zat.
Nederlanders die kans zagen om naar Groot-Brittannië te ontkomen konden dienst nemen in de Pr. Irene Brigade. Dit Nederlandse legertje vocht met de overige Geallieerden mee na de landing in Normandië van 1944. Ik denk niet dat de Pr. Irene Brigade groot genoeg zou zijn geweest om in 1944/45 zelfstandig Nederland te kunnen bevrijden van de Duitsers. Ondanks dat ze uitgerust waren met moderne wapens.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Cre@tive

Re: Nederlands leger

Bericht door Cre@tive »

http://www.grebbeberg.nl/index.php?page ... -en-mythes

Op die site wordt gezegd dat Nederland niet zoveel slechter was dan Duitsland in uitrusting, maar het vooral om de inzichten/tactieken ging.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4830
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 51 keer
Ontvangen: 93 keer

Re: Nederlands leger

Bericht door asjemenou »

In grote lijnen ben ik het wel eens met wat er in de websitelink (Grebbeberg.nl) wordt geschreven. Een pluspunt voor het Duitse leger was zeker de ervaring en kennis van de moderne oorlogsvoering. Dit was iets wat in ons leger ontbrak (Waterlinie). Om maar te zwijgen over de (schiet)oefeningen tijdens de diensttijd/mobilisatie. Ik heb heel wat oud militairen gekend en gesproken die in het Nederlandse leger gediend hebben ten tijde van 1939-40. Allen beweerden dat ze tijdens de mobilisatie zeer weinig schietoefeningen hadden gehad. De uitspraak dat ze maar moesten zeggen "dat ze een dubbeltje op 100 meter afstand konden raken" was zeker niet uit de lucht gegrepen. Het is zeker de Hollandse zuinigheid geweest die ons leger in 1940 parten heeft gespeeld.
Een anekdote hierover is dat Nederlandse artilleristen gelegerd aan de Grebbelinie zich beklaagden over het te beperkte schootsveld dat zij hadden. Het beperkte schootsveld werd gevormd door de vele boomgaarden rondom deze linie. Indien men deze boomgaarden zou kappen dan moest de Nederlandse regering de gedupeerde fruittelers voor meerdere jaren financieel compenseren. Een fruitboom draagt immers niet na 1 jaar al vruchten. Deze maatregel vond de Nederlandse regering dan ook te duur.
Ook het overwicht aan automatische wapens werkte in het voordeel van de Duitsers. Op de korte afstand kon ons leger alleen beschikken over de Lewis M20 mitrailleur. Wat je in de boeken over mei 1940, en in de weblink, ook leest is dat deze M20 mitrailleur ook nog eens zeer storingsgevoelig was. Ook was het genoemde ondersteunende 6 veld infanteriekanon niet echt modern meer te noemen. Zie; http://www.41afdva.net/Geschut_6-Veld.htm . Dit kanon werd o.a. ingezet als PAG. Hiervoor was dit kanon niet geschikt. Tot slot, wat ook zeker in het voordeel van de Duitsers werkte was hun luchtoverwicht.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie