De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
patrick99
Lid
Berichten: 145
Lid geworden op: 07 jan 2011, 08:58
Locatie: Hulst

De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door patrick99 »

Ik wou het eens hebben over de jeugd die tegenwoordig ook spulletjes uit de 2eWO willen verzamelen.
Het is niet verkeerd bedoeld maar heb en paar vragen.

Nu vind ik dat allemaal wel prima, leuk en goed dat de jeugd daar interesse in heeft.
Maar ik vraag ik mij vaak af hoe ze aan al die kennis en ervaring komen, op zo’n jonge leeftijd?
De meeste verzamelaars die ik ken, die kennis en ervaring hebben over duitse 2eWO militaria, is de jongste 49jaar. Die dan ook al 25 jaar ervaring heeft en vroeger goed geluisterd heeft na oudere mensen die verzamelde en de oorlog hebben meegemaakt.

En hoe komen die gasten trouwens aan geld om die spulletjes allemaal aan te schafen??
Ik kan mij wel voorstellen dat je enigst kind ben van rijke ouders.
Maar lijkt mij stug, dat als je s’avonds na school vakken bijvult in de supermarkt, deze militaria kan aanschaffen.
Dan zal het misschien iets klein zijn wat je kan kopen, gezien de belachelijke hoge prijzen, zeker van Duitse 2eWO militaria.
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door panzer lehr »

Ik denk dat het vooral met sparen te maken heeft,als je wat duurder spul wil heb je er meer plezier aan als je ervoor kan sparen. :wink:
Laatst gewijzigd door panzer lehr op 04 mei 2012, 14:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Jabnus
Lid
Lid
Berichten: 488
Lid geworden op: 29 jan 2011, 20:27

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door Jabnus »

Het is heel simpel, als je het leuk vind en er MOEITE in wilt steken is het een hobby die voor iedereen mogelijk is. Je heoft ook in deze tijd geen miljonair te zijn om een leuke verzameling op te bouwen. Militariaverzamelen is echter wel een hobby van de lange adem en daar wringt het nogal eens. Er zijn heel veel verzamelaars (niet alleen de jonge) die net beginnen en denken "dat doe ik wel even". Al dat soort types valt door de mand, ze spiegelen zich aan de mensen die langer bezig zijn, verschuiven hun interessegebied al snel naar relatief goedkope verzamelgebieden (bijv. Amerikaans of DDR of zo) of kopen repro troep. Na een tijdje hebben ze allerlei slechte muk en raken uiteindelijk gefrustreerd omdat ze erachter komen dat hun verzameling niks is en vooral veel rommel bevat, ze ontdekken dat ze op die manier nooit een mooie collectie bij elkaar kunnen krijgen. Dit soort types verkoopt ook vaak hun "collectie" weer en vaak houden ze er helemaal mee op. Zijdelings nog even de opmerking dat dit soort types vaak wel degenen met de grootste mond zijn die altijd alles beter weten.

De beste tip voor jonge verzamelaars is om rustig te beginnen en stukje bij beetje dingetjes aan te schaffen die je leuk vind. Dit kan heel goed op hele jonge leeftijd. Velen vinden dit moeilijk, maar na verloop van tijd bouw je wel een hele collectie op met mooi origineel spul. Belangrijk is ook om een heel groot gedeelte (50% minimaal!) van je budget te reserveren voor boeken of (periodiek) papierwerk om jezelf te scholen. Forums zijn handig voor de luie verzamelaar die alles vragt ipv het zelf uit te zoeken, maar boeken zijn veel beter. Tegenwoordig zijn er (goede) referentiewerken mbt bijna elk onderwerp te vinden. Liever een boek van 50 euro kopen dan een repro item. Als het boek je behoed voor EEN slechte aankoop heb je je geld er al uit. Boeken geven je ook de mogelijkheid veel meer items te leren kennen die in het straatje van je interessegebied liggen.

Koop ook altijd het beste wat je kunt krijgen. Liever 10 euro meer voor een mooi of groter stuk dan twee roestige of kapotte mindere items. Troep is troep en blijft troep. Koop ook nooit iets wat je niet kent. Vraag eerst informatie bij een ervaren verzamelaar of lees je liever in als je iets niet zeker weet. Snelkoop is bijna altijd duurkoop. Bijna elke beginnende verzamelaar trapt in de val impulsief items te kopen zonder er verstand van te hebben en komt er later achter dat hij zich heeft laten oplichten met fake spullen en dat hij zn zuurverdiende geld kwijt is. Geloof ook nooit het verhaal achter een item, maar koop het item zelf. Dan het allerbelangrijkste: KIJK NOOIT NAAR DE WAARDE! Veel verzamelaars kopen iets omdat het "duur" kan zijn of worden. Kijk ook hier op het forum maar eens naar het aantal nieuwe topics elke week waarin de eerste vraag die men stelt is: "wat is de waarde"? Verzamelen doe je omdat je iets leuk, informatief, interessant of voor mijn part gewoon mooi vind. Dat is je werkelijke winst: tevredenheid met wat je hebt! Als het om geld gaat kun je beter een andere hobby zoeken. Geld maakt het plezier altijd kapot. Overigens vergeet ik nog bijna te melden dat het opbouwen van een netwerk van verzamelvrienden ook belangrijk is. Leer van anderen en van elkaar, daar hoef je echt geen 50 voor te zijn.
ik vraag ik mij vaak af hoe ze aan al die kennis en ervaring komen, op zo’n jonge leeftijd?
De fout (sorry dat ik het zo noem) die de topicstarter maakt is dat hij een jonge verzamelaar vergelijkt met iemand die een leven lang verzamelervaring heeft. Je kunt op je 15e geen expert zijn op het gebied van ridderkruizen, bloedorden, SS materiaal, dure amerikaanse helmen, et cetera. Zelfs als je vader Bill Gates heet lukt dat niet. Je moet gaandeweg - op bijna natuurlijke wijze - in de loop van vele jaren ervaring opdoen. Probeer je ook te specialiseren in een bepaald gebied en verder zoveel mogelijk te beperken tot wat je verzameld. Niemand heeft het geld om ALLES te kunnen kopen. Ga naar beurzen, spreek met andere verzamelaars, bezoek musea, koop en lees boeken tot je erbij neervalt, etcetcetc. Iemand van 15 kan normaal gesproken geen Bloed Orden aanschaffen en heeft zeer waarschijnlijk ook niet de mogelijkheid gehad er veel te inspecteren. Iemand van 50 met 30 jaar verzamelervaring heeft er in de loop der jaren waarschijnlijk wel meerdere kunnen inspecteren. Verzamelen is niet iets dat je snel snel doet, het gaat juist heel langzaam.

Wat Panzer Lehr zegt is ook belangrijk: sparen. Leg elke maand wat geld aan de kant, maak een spaarplan als je wat duurs wilt en lees je in de tussentijd in. Ik kan me herinneren toen ik jonger was (zeker in mn studententijd toen ik zwaar onder de armoedegrens leefde van slechts 400 gulden per maand) en oa inderdaad vakken vulde om aan eten te komen, dat er soms letterlijk met veel moeite slechts een tientje per maand over was voor de hobby. Dan kon ik met veel moeite een of twee (WHW) speldjes kopen. Tien jaar later had ik ineens echter dik 2000 speldjes... Gaandeweg krijg je vanzelf steeds meer. Het is een hobby van de lange adem. Als je rustig aan doet komen vanzelf de items wel. Ook de steeds grotere. Spiegel je vooral niet aan anderen en ga lekker je eigen gang.

mvg,
Gaston

Edit: paar bewerkingen gedaan ivm typos...
Laatst gewijzigd door Jabnus op 04 mei 2012, 14:34, 5 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door D_Dutch »

Toen ik zelf veertien was en begon met verzamelen vroeg ik dat mezelf ook altijd af. Ik had toen ik voor de eerste keer naar een militariabeurs ging geeneens een idee wat een "Soldbuch" of "Wehrpaß" was, maar door veel websites en fora te bekijken, goed lezen wat experts over bepaalde dingen zegen en naslagwerken te lezen leer je vanzelf het een en ander, al moet ik zeggen dat ik slechts één naslagwerk heb en er eigenlijk nooit in gekeken heb. :o

Mijn eerste objecten die ik kocht waren niet veel bijzonders, een Mutterkreuz der 2. Stufe in Silber, een bidprentje en een Persoonsbewijs. Maar doordat ik spaarde, werkte en af en toe dingen ruilde of verkocht groeide mijn verzameling langzaam en zes jaar later heb ik toch een redelijk mooie verzameling, plus door mijn materiaal te delen op het internet leer je vanzelf meer dingen.
Gebruikersavatar
Gi collector
Lid
Berichten: 189
Lid geworden op: 23 mar 2008, 15:39
Locatie: Z-Limburg

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door Gi collector »

Ik ben ook op mijn 14e begonnen en toen wist ik ook niet wat wel allemaal origineel was en niet. Maar ik had me aangemeld op meerdere fora en er zijn eigenlijk 3-4 verzamelaars die me zo'n beetje door m'n beginnersperiode hebben geholpen. Veel vragen gesteld en goed en uitgebreid antwoord teruggekregen onderbouwd met foto's etc van goede items en fake items en zo leer je steeds meer. Ook heb ik eerst boeken gekocht en die talloze keren gelezen en bekeken en daarna pas items gaan kopen. Als ik iets wilde kopen liet ik het controleren door een verzamelaar met érg veel verstand van zaken en dat doe ik nu nog vaker als ik een beetje twijfel. Nu ben ik bijna 18 en ben ik toch wel trots op mijn collectie en kennis die ik bezit. Qua geld is het idd een kwestie van sparen en items ruilen bijv. Veel mensen kopen ook goedkope spullen op en van de winst kunnen ze weer nieuwe spullen aanschaffen.
Gebruikersavatar
yente
Lid
Berichten: 1510
Lid geworden op: 14 dec 2008, 18:28
Locatie: België

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door yente »

Hallo,
Ik vind dit een interessant topic.
Ikzelf ben pas echt beginnen verzamelen rond mijn 15e. Toen ben ik in een WO2 vriendenkring gegaan en aangemeld op fora met de bedoeling om veel informatie op te doen. Zoals GI collecter ook zegt, heb ik ook enkele verzamelaars achter de hand. :)
Eén man specifiek heeft mij al enorm hard geholpen met informatie en hulp. Van deze man heb ik tevens veel gekregen zoals helmen, boekjes,..
Om op de vraag van Patrick99 te antwoorden waarom de jongeren er zoveel geld voor hebben, heb ik een aantal verklaringen die ook vooral op mij doelen.
1) Ik heb nooit veel geld uitgegeven als kind aan bv kleren en snoep (tegenover sommige leeftijdsgenoten).
2) Als gevolg van bovenstaand punt had ik wat geld gespaard. Mijn ouders zeiden dat ik mocht sparen voor iets wat ik graag wou. Wel, jaren later had ik iets wat ik graag wou. Militaria.
3) Doordat mijn omgeving weet dat ik verzamel krijg ik ook veel van hun( spullen dat ze hebben liggen of van die ene bevriende verzamelaar) of krijg ik met mijn verjaardag hiervoor geld.
4) Door te proberen alles zo goedkoop mogelijk te kopen spaar je ook al veel geld uit.
Ik weet niet of u mijn verzameltopic heeft bekeken maar dit is het resultaat van 5 jaar verzamelen. Ik ben nu 20. Een groot deel ervan is gekregen.
Daarom dat het voor sommigen misschien een boeltje lijkt van vanalles en nog wat, maar alles wat ik krijg, neem ik vanzelfsprekend aan.
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door johan willaert »

Er is nu duizendmaal meer info beschikbaar dan vroeger...
Ik verzamel US sedert 1976! Toen waren er nagenoeg geen boeken, geen internet, geen musea met mooi spul, geen andere verzamelaars met echt originele stukken, geen fora waar je binnen het uur een antwoord op je vragen had, geen wekelijkse beurzen waar je terecht kon om spullen te bekijken enz, geen ebay waar je een wereldwijd aanbod hebt, geen online winkels waar je dag en nacht terecht kan enz...

Dat zie je in de kwaliteit en originaliteit van de verzameling van de huidige generatie verzamelaars...
Die hebben 80% mooi en origineel spul en 20% repro en rommel
Zowat alle verzamelaars die ik ken die reeds in de jaren 50 en 60 verzamelden hebben 20% origineel en 80% rommel...

Er zijn natuurlijk uitzonderingen...Johan
Laatst gewijzigd door johan willaert op 04 mei 2012, 17:07, 1 keer totaal gewijzigd.
29th Let's Go!!!!!
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door johan willaert »

Jabnus schreef:verschuiven hun interessegebied al snel naar relatief goedkope verzamelgebieden (bijv. Amerikaans of DDR of zo) ...
Je zou versteld staan....
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
Jabnus
Lid
Lid
Berichten: 488
Lid geworden op: 29 jan 2011, 20:27

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door Jabnus »

Hoi Johan,

Ik weet van de Amerikaanse prijzen mbt bijvoorbeeld bepaalde helmen of uniformen, maar heb al meerdere verzamelaars gezien die begonnnen met bijvoorbeeld duitse emblemen en medailles en toen snel overstapten op Amerikaanse omdat ze daar voor minder geld veel meer van konden kopen. Uiteraard ieder het zijne, wat je mooi vind vind je mooi.

mvg,
Gaston
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door D_Dutch »

johan willaert schreef:geen ebay waar je een wereldwijd aanbod hebt
Hoewel ik soms wel mooie dingen zie op Ebay zit er qua Duitse foto's enorm veel nepmateriaal tussen, voor iemand die er een beetje verstand van heeft is dat er makkelijk tussenuit te halen maar voor een verzamelaar kan het soms een (dure) fout worden. :( Dus voor verzamelaars die zich op Duitse foto's willen richten en op Ebay rondkijken is het soms wel handig voorzichtig te zijn.
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door jurgen »

D_Dutch schreef:
johan willaert schreef:geen ebay waar je een wereldwijd aanbod hebt
Hoewel ik soms wel mooie dingen zie op Ebay zit er qua Duitse foto's enorm veel nepmateriaal tussen, voor iemand die er een beetje verstand van heeft is dat er makkelijk tussenuit te halen maar voor een verzamelaar kan het soms een (dure) fout worden. :( Dus voor verzamelaars die zich op Duitse foto's willen richten en op Ebay rondkijken is het soms wel handig voorzichtig te zijn.
Ik verbaas me er vaak over voor welke bedragen sommige foto's verkocht worden.

Zodra het om Fallschirmjäger, portretfoto's met enkele onderscheidingen, tanks, Kreta,.. gaat, gaan prijzen vaak makkelijk richting de 100 euro, en soms nog veel meer..
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door panzer lehr »

D_Dutch schreef:
johan willaert schreef:geen ebay waar je een wereldwijd aanbod hebt
Hoewel ik soms wel mooie dingen zie op Ebay zit er qua Duitse foto's enorm veel nepmateriaal tussen, voor iemand die er een beetje verstand van heeft is dat er makkelijk tussenuit te halen maar voor een verzamelaar kan het soms een (dure) fout worden. :( Dus voor verzamelaars die zich op Duitse foto's willen richten en op Ebay rondkijken is het soms wel handig voorzichtig te zijn.
Ik koop regelmatig foto's op marktplaats maar hier kan je ook wel foto's vinden. :wink:
http://www.historical-media.com
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door D_Dutch »

jurgen schreef: Ik verbaas me er vaak over voor welke bedragen sommige foto's verkocht worden.

Zodra het om Fallschirmjäger, portretfoto's met enkele onderscheidingen, tanks, Kreta,.. gaat, gaan prijzen vaak makkelijk richting de 100 euro, en soms nog veel meer..
Klopt. Ik heb zelf een portretfoto van een Ritterkreuzträger van een paar honderd euro en dat vond ik al een hoop geld, maar als ik dan zie dat kleine foto's met een tank erop voor soms evenveel geld verkocht worden schrik ik soms best van. Maargoed, die mensen hebben daar dan weer een hoop geld voor over en wij misschien aan andere dingen. :)
panzer lehr schreef:
Ik koop regelmatig foto's op marktplaats maar hier kan je ook wel foto's vinden. :wink:
http://www.historical-media.com
Ik heb nog nooit van die website gekocht maar kijk er al een jaar of anderhalf regelmatig op. Erg mooi spul wat er soms aangeboden wordt.
de verzamelaar
Lid
Berichten: 86
Lid geworden op: 01 nov 2011, 16:37

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door de verzamelaar »

hallo,
sparen is de optie ik ben zelf 13 jaar en heb wel wat mooie spulletjes en heb die kunnen kopen van spaar centen en nieuwjaar centen enz.

de jeugd van tegenwoordig weet wel geld te vinden hoor. :)

mvg de verzamelaar
Gebruikersavatar
mexpyne
Lid
Berichten: 226
Lid geworden op: 10 mar 2011, 17:59
Locatie: heerlen (welten)

Re: De jeugd en het verzamelen van militaria uit de 2eWO.

Bericht door mexpyne »

ik sluit me bij jabnus aan.

ikzelf ben ook op jonge leeftijd begonnen met verzamelen ( 10/11 jaar )
allemaal troep van rommelmarkten, zoals na oorlogs en vietnam oorlog wat ik aangesmeerd kreeg.
door de jaren heen ben ik boeken gaan lezen en contact gaan zoeken met verzamelaars die veel verstand hadden van het verzamel gebied waar ik veel interesse in had.
heb uiteindelijk mijn '' neppe verzameling '' verkocht en ben , toen ik 14 was weer door gaan verzamelen met de hulp van mijn eigen kennis en hulp van mijn contact personen.
ben nu 17,5 en heb een prachtige (US & duits ) verzameling waar ik zelf trots op ben.
wat het geld betreft.... kwestie van sparen ;)
If I die, I go to heaven because I've already been through hell
Plaats reactie