moffenmeiden

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
irisvanolst

moffenmeiden

Bericht door irisvanolst »

Beste mensen en mede geschiedliefhebbers,

Dit jaar ben ik bezig met een onderzoek over moffenmeiden ofwel meiden die omgingen of een relatie hadden met een Duitse bezetter.

Onlangs heb ik contact gehad met Chris van der Heijden en Monika Diederichs en heb al enige informatie gevonden, maar ik ben nog steeds erg op zoek naar informatie en bronnen.
dus mijn vraag aan jullie is : Hebben jullie nog nuttig materiaal voor mij en mijn onderzoek? Alles wat er mee te maken heeft is goed voor mij, het maakt ook niet uit of het een foto-reportage is, een museum, een boek, een film, een documentaire, een tijdschrift, een plaats etc. etc. etc. is. Ook ideeen voor mijn onderzoek zijn welkom. Alle suggesties komen vast en zeker van pas!

Ook wil ik jullie kijk weten naar de vraag die ik centraal stel in mijn onderzoek : Is het fenomeen moffenmeiden een goed voorbeeld van de collaboratie in 1940-1945 in Nederland?

Ik hoop dat jullie mij aan het denken laten zetten en wellicht kunnen inspireren.

Groetjes, iris van Olst.
Gebruikersavatar
The Viking
Lid
Berichten: 53
Lid geworden op: 21 apr 2011, 16:00
Locatie: Maassluis
Contacteer:

Re: moffenmeiden

Bericht door The Viking »

Hallo Iris...,

Zoek op http://wo2maassluis.tumblr.com/ naar mijn mailadres. En stuur eens een mail. Ik ben in het bezit van veel beeldmateriaal van het ophalen, het scheren en het laten paraderen van moffenmeiden in Maassluis. Eén van de foto's staat ook in het boek van Monica. Het is nog steeds een heel gevoelig onderwerp. Een jaar geleden stond heel Maassluis op zijn kop na het uitkomen van het boek "De Afrekening" van Maarten van Buuren. Dus ik ben heel benieuwd naar jou redenen voor dit onderzoek?

Gr. Gertjan
Meer weten over Maassluis gedurende de bezetting? Kijk dan eens op: http://wo2maassluis.tumblr.com
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: moffenmeiden

Bericht door Jan Klaassen »

Een super interessant onderwerp - ik zal eens kijken of ik ergens nog wat info kan vinden.

Over je centrale vraag: ik zou, zonder uitgebreide kennis op het gebied, zeggen dan deze relaties (waar het dan als het goed is over gaat) vrij weinig tot helemaal niets te maken hebben met collaboratie in de klassieke betekenis van het woord (meer professionele samenwerking met de bezetter als geheel). Het is wel een typisch fenomeen voor de afrekening met alles wat als "bevuild" werd gezien.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3731
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: moffenmeiden

Bericht door Kugelblitz »

Het hebben van een Duitse (vijandige) vriend is wat mij betreft geenszins collaboratie. Liefde is iets van alle tijden en alles overstijgend.
Het kan natuurlijk goed zijn dat sommigen het ook wel deden omdat ze hoopten op een betere verzorging (onderdak, voedsel, kleding etc.) en anderen natuurlijk omdat ze pro nationaalsocialisme waren, maar ik vermoed dat het grootste deel van deze zogenaamde 'Moffenmeiden' gewoon verliefd werd op zo'n gozer in stoer uniform. Het zijn ook allemaal maar kleine meisjes die niet altijd over de consequenties nadachten en gewoon hun hart volgden.
Daarnaast was er op dat moment ook wat minder 'aanbod' qua mannen om het zo maar te zeggen, aangezien velen te werk gesteld werden.

Groet, Kugel! :mrgreen:
Laten we het vooral gezellig houden! :)
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Re: moffenmeiden

Bericht door 779 »

Kugelblitz schreef:maar ik vermoed dat het grootste deel van deze zogenaamde 'Moffenmeiden' gewoon verliefd werd op zo'n gozer in stoer uniform. Het zijn ook allemaal maar kleine meisjes die niet altijd over de consequenties nadachten en gewoon hun hart volgden.
Verzet.
Gebruikersavatar
veritas
Lid
Berichten: 112
Lid geworden op: 07 jan 2012, 17:18
Locatie: Zuid-Holland

Re: moffenmeiden

Bericht door veritas »

De van Dale zegt over collaboratie: "het samenwerken met de vijand".
Dan lijkt mij "het fenomeen moffenmeiden" geen goed voorbeeld van collaboratie.
"This is the year! it's up to us to let 'em have it!" Winston Churchill
irisvanolst

Re: moffenmeiden

Bericht door irisvanolst »

@The Viking, ik heb op jouw Tumblr site gekeken, maar heb je email adres niet kunnen vinden.

Deze conclusie heb ik ook, maar ik wil het zegmaar ook bewijzen want het blijkt dat er nog steeds mensen zijn die zo denken, jullie hebben allemaal een beetje verstand van geschiedenis neem ik aan. Maar ik wil onderzoeken in mijn klas of een klas met geschiedenis of zonder geschiedenis er allebeide zo overna denkt. Ook Wil ik het een oudere vrouw gaan vragen en iemand uit de derde klas bijvoorbeeld. Zodat je kunt zien dat het per tijd of misschien per intelligentie van geschiedenis anders is. Ook heb je vele vormen van collaboratie en dat wil ik ook aan het licht brengen. Ik doe dit voor school, en ja dit is en blijft een taboe onderwerp maar daarmee ook een uitdaging. De joden, Hitler, Anne frank, alles is voor mij zo uitgekauwd materiaal maar hier staat geen woord over bijna nergens!

Bedankt voor jullie reacties.

Zijn er nog mensen met tips? of suggesties van bronnen?
Plaats reactie