Confiscatie OV materiaal

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Anne-NOV
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 jan 2013, 15:03

Confiscatie OV materiaal

Bericht door Anne-NOV »

Beste forum gebruikers,

Het NOV museum te Ouwsterhaule (FR) gaat op 4 mei 2013 samen met het plaatselijk buurtbelang een expositie houden over o.a. het verzet en het (openbaar) vervoer tijdens de 2e wereldoorlog in deze regio (Omgeving van Ouwsterhaule, Joure, Heerenveen, en Friesland). Hieromtrent ben ik informatie aan het verzamelen, maar het lijkt mij ook handig wanneer ik hier informatie probeer te verzamelen. Daaromtrent stel ik de volgende vragen:

-Werden er ook op grote schaal fietsen geconfisqueerd voor de terugtocht van de bezetters. Waar gingen de fietsen heen, en waar werden ze voor de terugtocht voor gebruikt. Heeft iemand hier ook fotomateriaal van.

-Op welke schaal (cijfers) werden er bussen en auto's in beslag genomen. Hoe werd het materieel voor de bezetters verstopt. Heeft er iemand misschien nog een persoonlijk verhaal die hij/zij wil delen. Of heeft er iemand het verhaal hieromtrent van zijn/haar opa/oma. Waar werd het materiaal exact ingezet, en is er een verhaal van een bus/auto dat bekend is onder jullie.

-Kromhout gasgenerators werden veelvuldig gebruikt ter vervanging van standaard fossiele brandstoffen, zoals benzine en diesel. Deze werden dan ook vaak op een trailer achter een bus gehangen. Maar nu is mijn vraag: onderdelen waren tijdens de oorlog heel erg schaars. Hoe kregen deze handige mensen een gasgenerator bij elkaar. Welke onderdelen werden er gebruikt, of was het wel mogelijk om nog onderdelen te laten maken. Ging bijvoorbeeld grootmoeders zilveren besteksetje in zo'n generator, of werd de grote soepketel gebruikt.

-Concrete data heb ik nog niet gevonden, maar het schijnt dat er in Friesland een heel uitgebreid tramnetwerk lag. Sterk verouderde stoomtrams schenen weer te zijn gebruikt. Echter ontbreekt hier bij ons nog veel concrete data. En wederom, hoe zit het hier met de inbeslagname.

Er zullen vast en zeker nog vele zaken zijn hieromtrent, die nu nog niet genoemd zijn. Alleen moeten wij ergens beginnen, en ik hoop hier dus enige informatie i.c.m. documentatie en bronvermelding te kunnen krijgen/vinden.

Alvast bedankt,
Anne, vrijwilliger NOV museum
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Confiscatie OV materiaal

Bericht door Jan Klaassen »

Anne, om te zorgen dat er zo veel mogelijk mensen de vraag lezen heb ik het topic even verplaatst naar het juiste forumgedeelte.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Plaats reactie