gregor en otto strasser

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
ridderke
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 20 jul 2004, 22:28

gregor en otto strasser

Bericht door ridderke »

kan er iemand mij wat meer vertellen over de revolutionairen otto en gregor strasser
dank bij voorbaat.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Gregor Strasser (Geisenfeld, 31 mei 1892-Berlijn, 30 juni 1934) was een Duits nationaal-socialistisch politicus en broer van Otto Strasser.

Biografie
Gregor Strasser stamde uit en ambtenarenfamilie. Hij bezocht het gymnasium en studeerde later voor apotheker. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Gregor in het Duitse leger en behaalde de rang van eerste luitenant. Na de Eerste Wereldoorlog was hij apotheker en organiseerde hij een völkische (antisemitische) vrijkorps.

In 1921 werd Gregor Strasser lid van de NSDAP (Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij) van Adolf Hitler. Gregor nam in 1923 deel aan de Bierhalle putsch (Bierhal staatsgreep) van de Nazi’s. Deze staatsgreep mislukte en Gregor zat enige tijd gevangen. In 1924 kwam hij vrij.

In hetzelfde jaar dat hij vrij kwam werd hij voor de Deutsch-Völkische Freiheitspartei, de opvolger van de (tijdelijk) verboden NSDAP in de Rijksdag gekozen. (Rijksdaglid tot 1933).

In 1925 trad Otto Strasser, de broer van Gregor toe tot de NSDAP. Samen met Joseph Goebbels vormden zij de socialistische en linkse vleugel van de Nazi-partij. Gregor Strasser werd in 1925 ook oprichter van de Berlijnse SA (Sturmabteilung) afdeling.

Vanaf 1930 was hij voortdurend in conflict met Hitler over de koers van de NSDAP. Gregor en zijn broer Otto stonden een socialistische revolutie voor. Hitler voelde hier niets voor. Otto Strasser trad kort daarop uit de partij. Ondanks de problemen met Hitler werd Gregor Strasser in 1932 Rijksorganisatieleider. In de herfst van 1932 onderhandelt hij met generaal Kurt von Schleicher over een te vormen regering. Von Schleicher biedt Gegor het vice-kanselierschap voor in een ‘sociale regering.’ De besprekingen lekten echter uit en Hitler dwong Strasser om zijn partijfuncties neer te leggen. In 1933 moest hij zich ook terugtrekken uit de Rijksdag.

Op 30 juni 1934 werd Gregor Strasser tijdens de Nacht van de Lange Messen vermoord
Otto Strasser(Windsheim, 10 september 1897-München, 27 augustus 1974) was een Duits nationaal-socialistisch, later nationaal-revolutionair politicus. Broer van Gregor Strasser.

Biografie

Otto Strasser werd op 10 september 1897 in Windsheim, Midden-Frankenland geboren als de zoon van een katholieke ambtenaar. Als oorlogsvrijwilliger neemt Otto Strasser deel aan de Eerste Wereldoorlog. Hij schopt het tot Oberleutnant (eerste luitenant). Na de oorlog sluit hij zich aan bij het Vrijkorps van Franz Ritter von Epp, dat de radenrepubliek van München op 1 en 2 mei 1919 onderdrukt. Na het onderdrukken van de Münchener radenrepubliek gaat Otto naar Berlijn waar hij economie gaat studeren. Tijdens zijn studie sluit hij zich aan bij de SPD (Sozialdemokratische partei Deutschlands). In 1920 nam hij deel aan de onderukking van diverse linkse groepjes, alsook aan de onderdrukking van de rechte putsch van Wolfgang Kapp. Hetzelfde jaar trad hij uit de SPD en werd nationaal-revolutionair. Hij bleef echter socialistisch georienteerd. In 1925 trad Otto Strasser toe tot de NSDAP (Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij) van Adolf Hitler.

Otto Strasser als Nazi

Naast NSDAP-lid wordt Otto Strasser ook journalist bij de nationaal-socialistisch krant, de Völkischen Beobachter. Samen met zijn broer Gregor Strasser (die ook tot de NSDAP was toegetreden) en Joseph Goebbels gaf hij leiding aan de linkervleugel (de socialistische vleugel) van de NSDAP. Deze vleugel is voorstander van nationalisering van de grote industrie en de banken. Ook steunt zij diverse stakingen (vaak geleidt door socialistische voormannen).

Otto Strasser werd in 1927 hoofdredacteur van de Berlijnse nationaal-socialistische krant 'Berliner Arbeiterzeitung.' Ook was hij verantwoordelijk voor de communicatie binnen de NSDAP.

Hitler was echter vastbesloten om de linkervleugel van de partij te vernietigen. Strasser raakte in een ernstig conflict met de Führer. Op 4 juli 1930 stapte Otto Strasser uit de NSDAP en stichtte een eigen partij, het Zwart Front.

Otto Strasser emigreert

Na de nationaal-socialistische machtsovername van januari 1933 emigreerde Otto Strasser naar Oostenrijk. Hij vestigde zich in Wenen vanwaar uit hij de dictatuur van Hitler heftig bestreed (o.a. via de radio). Op 30 juni 1934 werd zijn broer, Gregor Strasser tijdens de Nacht van de Lange Messen, vermoord door de Nazi's.

Via radiouitzendingen in Praag (die men ook in Duitsland kon ontvangen) bestreed hij Hitler en de NSDAP.

In 1938 vestigde hij zich tijdelijk in Zwitserland, maar ging later naar Portugal en Canada.

In 1943 stichtte hij de beweging van de 'Derde weg.' Deze beweging zocht een middenweg tussen het kapitalisme en het communisme.

In 1955 keerde Otto Strasser naar Duitsland terug.
Als je nog specifieke info zoekt, vraag gerust. Bovenstaande komt van http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
ridderke
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 20 jul 2004, 22:28

Bericht door ridderke »

bedankt voor je antwoord. :lol: kan je ook iets zeggen over de economische derdewegtheorie van de gebroeders strasser
Die andere Timo
Lid
Berichten: 1176
Lid geworden op: 22 jun 2004, 11:40

Bericht door Die andere Timo »

En Vincent zag het koren
En Einstein het getal
En Zappelin de zappelin
En Johan zag de bal
Plaats reactie