Waarom werd Leningrad belegerd?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
EmP

Waarom werd Leningrad belegerd?

Bericht door EmP »

Wat bewoog de Duitsers om Leningrad jarenlang te beleggen en legergroep Noord dus eigenlijk weinig heeft kunnen bijdragen aan het Oostfront-offensief. Rotterdam werd compleet van de kaart geveegd, waarom bleef Leningrad dit lot bespaard en wat zouden de strategische gevolgen van zo'n scenario zijn geweest - zou Noord zich in dat geval hebben kunnen samenvoegen met 'midden' om gezamenlijk Moskou in te nemen?
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Waarom werd Leningrad belegd?

Bericht door Jan Klaassen »

Met kaas?

Ik denk dat je bedoelt "belegerd" en "belegeren" ;-) Heb daarom even de titel veranderd - om het duidelijker te maken.

Leningrad was veel groter dan Rotterdam - maar werd ook zwaar gebombardeerd. "Nadeel" voor de Duitsers was, zoals in Stalingrad bleek, dat de rotzooi die daar van kwam alleen maar in het voordeel werkte van de verdediger. Dus Leningrad werd dit lot absoluut NIET bespaard - het is bijna volledig met de grond gelijk gemaakt.

De Duitsers waren met de winter wel volledig tot het uiterste gedreven en hadden niet de middelen om de stad aan te vallen en in te nemen: belegering met uithongeren als gevolg leek op dat moment de beste optie - alleen is het van dat laatste nooit echt helemaal gekomen. Daarnaast kon de Luftwaffe haar beloften ook niet waarmaken (zie ook hiervoor de situatie rond Stalingrad na de omsingeling van het 6e leger).

Een deel van Noord zou, in het geval van een doorbraak, vast met Midden zijn opgetrokken naar Moskou - maar de doelen waren Leningrad voor Noord, Moskou voor Midden enzovoort. Dus wat er na een doorbraak bij Leningrad was gebeurd is alleen gissen.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4871
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 98 keer

Re: Waarom werd Leningrad belegerd?

Bericht door asjemenou »

Over het hoe en waarom van het beleg van Leningrad (блокада Ленинграда), het huidige Sint Petersburg, is genoeg op het Internet te vinden; http://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Leningrad , http://www.youtube.com/watch?v=f4DX3Kurif4 , http://bigpicture.ru/?p=248506 en http://yarodom.livejournal.com/534769.html .

Afbeelding

De Russische pianist en componist Dmitri Sjostakovitsj droeg zijn bekende 7e symfonie op aan de bewoners van zijn geboortestad Leningrad, die zwaar te lijden hebben gehad van het beleg; http://www.youtube.com/watch?v=dEt_0r1JEHc , http://www.youtube.com/watch?v=3izMSx4vIWE en http://www.youtube.com/watch?v=HPb8n-s4i7w .
Hoewel de Sovjet propaganda graag in deze 7e symfonie het heldhaftig verzet en het lijden van het volk onder het juk van het Duitse beleg in wilde zien, zag Sjostakovitsj er zelf liever het lijden in het algemeen in verbeeld: "Mijn 7e symfonie gaat over het Leningrad dat door Stalin werd verwoest, en waar Hitler slechts de genadeklap uitdeelde."
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie