Voedselbonnen

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
JulianVerkerk

Voedselbonnen

Bericht door JulianVerkerk »

Hallo allemaal,

Ik heb mijn eigen WO2 collectie met uiteraard voedselbonnen, wat mij opvalt is het feit dat alle algemene grote voedselbonnen uit de 11e en 12e periode van 1944 komen. Ook bij andere verzamelaars en musea (Zelfs Overloon) zie ik dat ze alleen de kleurige bonvellen hebben uit die periode. Terwijl ik weinig van dat soort bonnen uit een andere periode tegen kom. lHoe kan dit? Is er misschien wel iets gebeurd in die periode waardoor er zoveel bewaard bleven? Wie help mij verder?

Julian Verkerk

http://assets.catawiki.nl/assets/2/f/e/ ... 9439b1.jpg
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Voedselbonnen

Bericht door Jim »

Als je een voedselbon niet inleverde kon je er ook niet iets voor kopen. En alles wat je kocht en kon kopen (ook al had je het niet nodig) kon je eventueel ruilen.
In de voorgaande jaren zullen de meeste mensen hun bonnen zoveel mogelijk besteed hebben als er iets beschikbaar was. In 1944 zal er steeds minder te kopen zijn geweest en dus zullen ook steeds minder bonnen in omloop zijn gekomen. En na de bevrijding voor sommige gebieden in Nederland september 44 zullen deze bonnen helemaal minder in omloop zijn gekomen. Dus van 44 zullen er mogelijk daardoor minder in omloop gebracht kunnen zijn.

Dat is mijn redenatie. Kan zijn dat de waarheid geheel anders ligt.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
veritas
Lid
Berichten: 112
Lid geworden op: 07 jan 2012, 17:18
Locatie: Zuid-Holland

Re: Voedselbonnen

Bericht door veritas »

Ik heb eens gelezen dat als er bijvoorbeeld een distributiekantoor werd overvallen hele reeksen bonnen met een bepaald nummer ongeldig werden verklaard. Dit verklaard dus dat je steeds dezelfde grote bonnenvellen uit de periode 11 en 12 uit 1944 ziet.
"This is the year! it's up to us to let 'em have it!" Winston Churchill
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4802
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 47 keer
Ontvangen: 90 keer

Re: Voedselbonnen

Bericht door asjemenou »

De bonkaart KC411-412 van de 11e en 12e periode van 1944 (1 october -25 november) kom je inderdaad het meest tegen. Via kranten en aanplakbiljetten werd destijds bekend gemaakt wanneer de nieuw verstrekte bonkaart kon worden gebruikt en wat er op een bepaalde bon kon worden verkregen. Dit kon lokaal nog wel eens verschillen.
Door het begin van de bevrijding van het zuiden van Nederland in september 1944 en de daarop volgende spoorwegstaking werd de voedsel- en brandstofvoorziening in Nederland ernstig ontregelt. Zo moesten de steenkolen (voor de kachel) uit de Limburgse steenkolenmijnen komen en deze lagen dus toen al in bevrijd gebied. Dus wat er nog aan steenkolen voorradig was werd door de Duitsers in het door hen bezette gebied van Nederland in beslag genomen. De levering van brandstof (lees steenkolen) aan particulieren werd in oktober/november 1944 geheel stopgezet.
Als reactie op de spoorwegstaking verboden de Duitsers als straf ook nog eens het binnenlandse scheepsvervoer. Het voedsel- en brandstoftransport kwam dus zo goed als stil te liggen. Er viel dus weinig tot niets te verdelen. De bonkaart (inmiddels al verstrekt) voor de periode van 1 oktober- 25 november 1944 was dus eigenlijk overbodig geworden en zal dus mogelijk ongeldig zijn verklaart. De scheepsblokkade door de Duitsers duurde overigens niet langer dan 6 weken. De Duitsers zagen toch ook wel in dat zij niet gebaat waren bij een hongersnood met een daaruit mogelijke voortvloeiende onrust onder de Nederlandse bevolking.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Sambo
Lid
Berichten: 49
Lid geworden op: 21 sep 2013, 14:36
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 3 keer

Re: Voedselbonnen

Bericht door Sambo »

Dit onderwerp is al een beetje gedateerd. Maar vraag me toch af of het hierboven genoemde verhaal de rede is van de grote oplage van de bonnen van de 11e & 12e periode.. Ik zelf bezit ook zo een exemplaar al een aantal jaar. Maar het is ook letterlijk de enige van deze bonnen die ik tegenkom op internet. Nu we een aantal jaar verder zijn weet iemand misschien wat meer? Zijn ze ooit gemaakt voor een film? Of juist voor verkoop? Of heeft het wel te maken met het einde van de oorlog.. Ben benieuwd!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4802
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 47 keer
Ontvangen: 90 keer

Bonkaarten KA t/m KE411-412

Bericht door asjemenou »

De bonkaarten KA t/m KE411-412 van de 11e en 12e periode van 1944 (1 october - 25 november) werden halverwege september 1944 uitgegeven.
Bonkaart-lr.jpg
In september 1944 begon de bevrijding van het zuiden van Nederland (Market Garden). Tevens werd er een spoorwegstaking voor het gehele land afgekondigd. De voedsel- en brandstofvoorziening werd hierdoor ernstig ontregeld.
Ik vermoed dat de bonkaarten KA t/m KE411-412 hierdoor ongeldig werden verklaard. Dit zou een goede verklaring kunnen zijn waarom deze bonkaarten zoveel bewaard zijn gebleven.
Het Algemeen Handelsblad van 26 september 1944 vermeld nog dat het publiek de bonkaarten KA t/m KE411-412 zorgvuldig diende te bewaren daar de bonnen van deze kaarten te zijner tijd voor het kopen van levensmiddelen zouden worden toegewezen.
In de berichtgeving van de kranten na 26 september 1944 worden de bonnen behorende tot de bonkaarten KA t/m KE411-412 niet meer vernoemd.
In de periode na oktober 1944 waren zogenaamde noodkaarten in gebruik. Deze kaarten bevatten genummerde bonnen zonder produkt-aanduiding, zodat elke bon voor een willekeurig produkt kon worden aangewezen.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie