Vliegtuigen vliegdekschepen

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Cre@tive

Vliegtuigen vliegdekschepen

Bericht door Cre@tive »

Hoi,

Werden vliegtuigen op vliegdekschepen ook gebruikt vanuit land? Of alleen vanaf de schepen? Of van allebei wat?

Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
Strelok
Lid
Berichten: 127
Lid geworden op: 17 mei 2011, 12:52
Locatie: Holland
Contacteer:

Re: Vliegtuigen vliegdekschepen

Bericht door Strelok »

Dag beste Cre@tive,

Als je op Google kijkt kom je er eigenlijk achter wat de reden in eerste instantie was waarom men vliegdekschepen gebruikte. Om vliegtuigen dichterbij de vijand te brengen en dus minder afstand te hoeven overbruggen en dat resulteert weer in het minder nodig hebben van brandstof. Verder zijn er wel speciaal vliegtuigen ontworpen het gebruik op vliegdekschepen. Dit waren de vliegtuigen met inklapbare vleugels.Dit spaarde ruimte aan boord van een vliegdekschip en ze konden anders niet in de lift om ze benedendeks te krijgen.

Alleen dit type vleugel heeft als nadeel dat het veel zwaarder en ingewikkelder in elkaar zit ( Denk hier aan benzineleidingen, aerodynamica,etc)

Ik gok erop dat deze vliegtuigen dan ook zoveel mogelijk gebruikt werden op de schepen, en niet op het land. Maar dat is mijn mening, ben geen specialist! :)

EDIT:

Ik zat in de buurt!

http://en.wikipedia.org/wiki/Folding_wing
'We'r Not lost , Private. We'r in Normandy'. - Lt Winters
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Vliegtuigen vliegdekschepen

Bericht door Jan Klaassen »

Cre@tive schreef:Hoi,

Werden vliegtuigen op vliegdekschepen ook gebruikt vanuit land? Of alleen vanaf de schepen? Of van allebei wat?

Alvast bedankt!
Vliegdek-vliegtuigen konden zowel op de korte baan van een vliegdekschip, als ook van land opstijgen (al is de vraag: is dit gebeurd? Waarom zouden ze dit hebben moeten doen - er waren immers al luchtmachten op land gestationeerd). Andersom ging dit, met enkele bijzondere uitzonderingen (zoals de Doolittle Raid) in principe niet.
Dat had te maken met de ruimte die "normale" vliegtuigen innemen: zoals al gezegd werden vliegtuigen met "opvouwbare" vleugels gebruikt om zoveel mogelijk kisten op het schip te krijgen. Anderzijds had het te maken met de lengte van de runway: vliegtuigen hadden normaal een veel langere afstand nodig om van de grond te komen, tenzij ze speciaal voor het doel ontworpen werden.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Vliegtuigen vliegdekschepen

Bericht door Jim »

Vliegdek schepen zijn er om vliegtuigen via zee naar een lokatie te krijgen. Ze zijn ook niet afhankelijk van luchtmacht basissen op land. Dus men hoeft ook geen basis op land te veroveren. Deze toestellen vallen on de marine en worden (verschild per land) meestal ook gevlogen door piloten van de marine. Verschillende land toestellen zijn ook aangepast om dienst te doen op vliegdekschepen.
B.v. de spitfire = (marine naam=) seafire. Deze werden uitgerust met o.a. opvouwbare vleugels en een haak om landingen op dek te kunnen doen.

De Doolittle raid is een uitzondering. Hier werden land bommenwerpers (in wo2 gevlogen door de Landmacht - US Army Airforce, pas in 1947 werd dat een eigen luchtmacht eenheid) aangepast om eenmalig op te stijgen van een vliegdekschip. Deze werden ook gevlogen piloten van de landmacht en niet door de marine. De bommenwerpers konden meer bommen dragen als de marine vliegtuigen.
De propaganda impact was ook groter als een dergelijke bommenwerper een missie uitvoert als dan een daarvoor een jager-bommenwerper wordt gebruikt.

De vliegtuigen van een vliegdekschip hebben meestal ook de taak om als jager en als bommenwerper te dienen. Marine piloten zijn dan ook in die 2 taken opgeleid.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
johan willaert
Lid
Berichten: 5567
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Re: Vliegtuigen vliegdekschepen

Bericht door johan willaert »

Tot heden ten dage kunnen vliegtuigen voorzien om vanop vliegdekschepen te opereren perfect landen en opstijgen vanop basissen aan land... het omgekeerde is echter niet zo... Vliegtuigen op vliegdekschepen zijn, naast de opvouwbare vleugels die louter een plaatsbesparende functie hebben, speciaal uitgerust voor het landen en opstijgen aan boord...

In 2001 was ik voor het werk op de marinebasis van Norfolk, Virginia en daar wist men mij te vertellen dat de vliegdekschepen de haven verlaten zonder vliegtuigen om minder diepgang te hebben... Eenmaal het schip op zee stijgen de vliegtuigen op van de basis van het Naval Air Station in Virginia Beach en landen dan op het schip...
29th Let's Go!!!!!
wilhelm2
Lid
Berichten: 57
Lid geworden op: 16 jun 2011, 23:24

Re: Vliegtuigen vliegdekschepen

Bericht door wilhelm2 »

Dat vliegtuigen op vliegdekschepen speciaal zijn uitgerust om deklandingen te maken en via katapults en/of via hulpraketten op te stijgen klopt helemaal.

Ik wil nog even wijzen op een onontbeerlijk uitrustingstuk bij de landing , nml. de vanghaak waarmee elk deklandingsvliegtuig is uitgerust
om de remkabels op het schip te kunnen grijpen. Uitgezonderd helicopters uiteraard.

groeten,

Wilhelm
Gebruikersavatar
Mr_Flibble
Lid
Berichten: 631
Lid geworden op: 04 nov 2004, 16:24
Locatie: Waalwijk
Contacteer:

Re: Vliegtuigen vliegdekschepen

Bericht door Mr_Flibble »

In de Pacific zag je veel Amerikaanse toestellen opereren vanaf zowel vliegvelden als vliegdekschepen.

Bijvoorbeeld USMC eskader VMF-214 vloog Corsairs vanaf eiland basissen en later vanaf een vliegdekschip.
In Tabulas Argenteas Refero
Plaats reactie