Van
http://www.grebberg.nl
IVENT (voorheen DARIC)(
http://www.defensie.nl/onderwerpen/arch ... onsarchief)
De volgende stap is dan het inschakelen van IVENT. IVENT staat voor de bedrijfsgroep voor Informatievoorziening en -Technologie welke diensten levert op het gebied van informatievoorziening, ICT en documentaire informatie. Onder hun hoede valt onder meer het persoonsarchief dat ruim 15 kilometer aan documentatie omvat. Via deze instantie kunt u de militaire staat van dienst van de betrokkene opvragen. Dat moet altijd schriftelijk gebeuren, IVENT geeft geen informatie op telefonische aanvraag. Aan zo'n aanvraag zijn geen kosten verbonden, wel kan IVENT (geringe) kosten in rekening brengen voor het verstrekken van fotokopieën. Het antwoord van IVENT zal minimaal zo'n 6 weken vergen. Daarnaast is de informatie uiterst summier en de informatie hoeft niet compleet te zijn. In zijn algemeen worden alleen de mutaties opgegeven van de persoon in kwestie gedurende de periode dat hij onder de krijgstucht viel. Deze mutaties waren bijvoorbeeld aanstelling in een rang, bevordering (en degradatie), decoratie, legernummer en (over)plaatsing bij/naar een zeker onderdeel en wapen (legeronderdeel). Nadere bijzonderheden worden niet gegeven door IVENT omdat dit eenvoudigweg niet is gearchiveerd.
Archieven bestuderen in de studiezaal van het NIMH in Den Haag.
Bijna altijd is op deze manier het regimentsnummer te achterhalen wat in ieder geval een ruwe inschatting geeft van waar de betrokkene tijdens de mobilisatie gelegerd was. Op basis van dit regimentsnummer kan vervolgens verder onderzoek gedaan worden. Met dit regimentsnummer is het bijvoorbeeld mogelijk om contact op te nemen met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag die alle militaire gevechtsverslagen van de meidagen 1940 in haar archief bezit. In dit openbare archief kunt u deze stukken doornemen, kopiëren en evt. fotomateriaal opvragen. In deze gevechtsrapporten doen veelal officieren en onderofficieren hun relaas over de meidagen 1940 en in deze verhalen komen vaak namen van andere militairen voor. De kans dat de naam van de betrokkene in deze rapporten voorkomt is zeker aanwezig, in het andere geval geeft dit unieke bronmateriaal in ieder geval een zeer goed beeld van de gebeurtenissen bij dit legeronderdeel waarin u de eventuele verhalen van de betrokkene verder kunt inpassen. Verder kunnen op basis van dit regimentsnummer de diverse musea in Nederland bezocht worden voor nadere informatie. Was de betrokkene bijvoorbeeld ingedeeld bij de artillerie, dan is een bezoek aan het Artilleriemuseum in 't Harde een aanrader, was deze huzaar (cavalerie) dan is er het Cavaleriemuseum in Amersfoort. Verwacht hier geen details omtrent de betrokkene zelf, wel veel achtergrondinformatie die weer kan helpen bij het herkennen van andere aanknopingspunten, zowel op internet als in de "archieven".
"Door een voltreffer sneuvelde 1 man, werd een tweede zwaargewond terwijl de stukscommandant licht werd gewond. Overigens geen bijzonderheden."
Commandant 2-III-8 R.A. de Kapitein, (w.g.) J. van Konijnenburg over 12 en 13 mei 1940