Uitleg persoonsbewijs

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
NancyH

Uitleg persoonsbewijs

Bericht door NancyH »

Hallo,

Ik heb het persoonsbewijs van mijn oma gekregen.
Maar kan iemand mij vertellen hoe het zit met de gegevens betreffende gemeente en adres?
Ze woonde in Veulen. Adres J26. Waar staat dat J26 voor?

Nancy
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4852
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 96 keer

Re: Uitleg persoonsbewijs

Bericht door asjemenou »

Hallo Nancy,

Persoonsbewijzen uit de oorlog van naaste familieleden zijn leuke en dierbare objecten. Wees er zuinig op.
Als ik het goed begrijp dan was je oma gedurende de oorlog woonachtig in Veulen. Dit is Venray als ik het goed begrijp.
Aan de binnenzijde van het persoonsbewijs (de zijde waarop de vingerafdrukken staan) staat op het linkervel geheel bovenin (over alle 3 de bladzijden) het serienummer van het persoonsbewijs vermeld. Dit zal waarschijnlijk op het persoonsbewijs van je oma beginnen met een letter V. Dit staat voor de eerste letter van de woonplaats. In dit geval dus Veulen (Venray).
Vervolgens op de linkerbladzijde haar familienaam (meisjesnaam) en voornaam. Gevolgd door haar geboortedatum en -plaats. Daaronder de nationaliteit, dit zal vast Nederlander zijn. Daaronder een ruimte bestemd voor de naam van de echtgenoot. Als je oma ten tijde van het afgeven van het persoonsbewijs al getrouwd was dan staat de naam van haar echtgenoot (jouw opa) hier vermeld. Daaronder vervolgens haar beroep. Had ze geen beroep dan staat er meestal "zonder" ingevuld.

Op het middenvel van de binnenzijde staan 3 kolommen. In de linkerkolom staat de "dagtekening aangifte" . Meestal werd in deze kolom de datum vermeld wanneer men een adreswijziging (verhuizing) doorgaf. In de middelste kolom staat " Gemeente en adres". In deze kolom werd dus het woonadres van de drager van het persoonsbewijs vermeld. Op het persoonsbewijs van jouw oma zal hier dan J26 staan. Tenminste als dit in deze middelste kolom staat vermeld. Op zich zegt deze aanduiding mij niets maar ik ben dan ook niet bekend in Veulen (Venray).
Wat misschien mogelijk zou kunnen zijn is dat J26 een aanduiding is voor een buurtschap of een naamloze weg. Misschien is dit nog wel bekend bij oudere familieleden. Ook zou je dit na kunnen vragen bij een historische vereniging of gemeentearchief in Venray. Misschien beschikken zij over historische stratenplannen van Venray. In de rechterkolom stond bij een wijziging een paraaf van de betreffende ambtenaar.

Tot slot nog enkele tips voor het bewaren van het persoonsbewijs. Tenslotte is het toch een stukje unieke familiegeschiedenis wat de moeite waard is om te behouden. Bewaar 'm bij voorkeur opengevouwen op een droge en donkere plaats en niet in plastic. Pak 'm bij voorkeur niet met je blote handen vast. Het zout/vet van je handen kan op de langere duur vlekken op het persoonsbewijs van je oma maken. Houdt het persoonsbewijs zo veel mogelijk uit het zonlicht.
Mocht je iets meer over het persoonsbewijs willen weten, zie; http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonsbewijs .
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
NancyH

Re: Uitleg persoonsbewijs

Bericht door NancyH »

Dank je wel voor je reactie.

Er is mij weer iets meer duidelijk over het persoonsbewijs.
Ik ga er zeker eens achteraan in Venray om te achterhalen wat dit adres zou kunnen betekenen.

Nancy
Plaats reactie