Propaganda (ook andere periodes dan wo2)

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Kenneth

Propaganda (ook andere periodes dan wo2)

Bericht door Kenneth »

Goeden dag beste mensen,

Wij, Kenneth & Laurens, maken een profiel werkstuk in het examenjaar van het atheneum. Wij zullen dit profielwerkstuk maken voor het vak Geschiedenis. Wij zullen proberen te onderzoeken of er een vergelijking mogelijk is tussen de propaganda die gebruikt werd door Duitsland in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Omdat propaganda een zeer breed onderwerp is zullen we ons richten op : poster/affiches, liederen (leger), speeches (leiders), cartoons&spot prents. Deze aspecten zullen we dan onderzoeken via een soort analyse schema die we gevonden hebben, ook zullen we bepaalde criteria handhaven. Wij zijn nu echter driftig opzoek naar informatie, advies en/of hulp van geintereseerde mensen. Wij hopen dat er mensen zijn die ons naar bepaalde bronnen of personen kunnen verwijzen. Ook kan het zijn dat mensen ons adviseren andere aspecten van propaganda te onderzoeken omdat hier meer informatie van is. We hopen dat er mensen zijn die ons kunnen helpen.

Bij voorbaat dank,

Kenneth en Laurens
Jurryt
Lid
Berichten: 2488
Lid geworden op: 02 jul 2004, 01:24

Bericht door Jurryt »

Ik zal binnenkort snel wat plaatjes posten; over informatie krijgen jullie denk ik nader informatie van andere heren.
Jurryt
Lid
Berichten: 2488
Lid geworden op: 02 jul 2004, 01:24

Bericht door Jurryt »

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Als je ook geallieerd of Russisch wilt hebben, zeg het maar dan post ik wat van die kant.
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bericht door KevinP »

http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/

Op bovenstaande site is veel informatie te vinden over Duitse propaganda van voor 1933 en van de periode 1933 tot 1945. Een interessante database waar jullie misschien wat aan hebben?
"Frisch auf mein Volk, die Flammenzeichen rauchen!"
Unser Volk steht im Aufbruch gegen die Verknechtung Europas durch den Nationalsozialismus, im neuen gläubigen Durchbruch von Freiheit und Ehre.
Gebruikersavatar
mario
Lid
Berichten: 258
Lid geworden op: 27 jun 2004, 19:55
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door mario »

In Huis Doorn was er van december 2003 tm maart 2004 een expositie over Spotprenten uit de Eerste Wereldoorlog: "...En de groeten van de vijand"
Daar werd onder andere de spotprent als propagandamiddel belicht. Het boekje (84 bladzijdes) is er nog te koop . In het boekje staat een zeer uitgebreide bronvermelding.

Jullie zouden contact op kunnen nemen met Hui sDoorn:
http://www.huisdoorn.nl

Succes met het werkstuk.
Help mee met het aanleggen van de Eerste Wereldoorlog boekendatabase.
http://www.boekenlijst1418.nl
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

MOD-MEDEDELING
Kenneth en Laurens hadden deze zelfde vraag ook gesteld in #wo-1 vragen.
Om verspreiding en versnippering van kennis zoveel mogelijk te voorkomen stel ik voor om dit topic te gebruiken als centraal punt voor hun vragen, zowel voor propaganda tijdens wo1 als propaganda tijdens wo2.
Wellicht zelf wat interressante info uit de tijd van de Koude Oorlog (?)

Derhalve zal ik contructieve bijdragen over propaganda uit andere periodes dan wo2 niet als off-topic beschouwen.
Ik heb de topic-titel inmiddels licht gewijzigd.

Ik durf best te zeggen dat zowel Laurens als Kenneth jullie dankbaar zullen zijn voor jullie bijdragen.
Ik vetrouw erop dat ze genoeg kennis opdoen zodat we ze nog lang mogen begroeten op ons forum om de opgedane kennis met andere users te delen :)

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Kenneth

Bericht door Kenneth »

Harstikke bedankt voor de nutige informatie die we nu al gekregen hebben. Wij hebben hier zeker heel veel aan. Bedankt dat jullie deze moeite hebben willen nemen

Super Moderator excuses voor het plaatse op 2 topics, het was niet de bedoeling om wanorde te creeeren.

Er was ook iemand die graag wou weten wat het analyse schema in hield :

Mensen die propaganda voor iets maken gebruiken daarvoor diverse technieken. Kijk voor elke poster in hoeverre onderstaande technieken worden gebruikt.

Voor meer toelichting kun je op de diverse technieken klikken.

Schelden.
De tegenstander wordt uitgemaakt voor alles wat slecht en lelijk is. De tegenstander wordt afgeschilderd als de verpersoonlijking van het kwaad, waarbij vaak wordt overdreven en gelogen. (diaboliseren van de tegenstander). In dit rijtje past ook het aanwijzen van een bepaalde groep als zondebok die overal de schuld van krijgt. De bedoeling is dat mensen reageren op dit beeld in plaats van op beschikbaar bewijs van het tegendeel van hetgeen jij beweert.

Schone algemeenheden
Men doet een beroep op algemeen aanvaarde waarden die op zich als positief kunnen worden aangemerkt zoals geloof, hoop, liefde, eer, gezondheid, ouderschap, vaderlandslievenheid. Men gebruikt of misbruikt deze waarden echter voor eigen doeleinden.

Transfer
Je probeer een instituut of instelling met een goede naam (bijvoorbeeld de kerk of de staat) over te halen zijn goedkeuring te hechten aan jouw boodschap of programma. Je verbindt daarmee het gezag van het instituut of instelling aan jouw boodschap/programma, waarmee deze meer autoriteit krijgt. Bij deze vorm van propaganda wordt vaak van symbolen gebruik gemaakt, zoals het kruis of de nationale vlag. Deze symbolen roepen vaak emoties op.

Getuigen
In propaganda wordt vaak gebruik gemaakt van bekende personen of van instellingen met een grote reputatie. Daar hoeft op zich niets mis mee te zijn, tenzij je de autoriteit van iemand of de bekendheid van iemand gebruikt op een gebied waar hij of zij helemaal niet deskundig is. Zo maken bijvoorbeeld bekende zangers of acteurs reclame voor presidentskandidaten in de Verenigde Staten, terwijl er geen reden is aan te nemen dat zij weten wat het beste is voor de V.S.. In een reclame voor parket wordt een boekje aangeprezen door ene drs. Karelsen, daarmee een deskundigheid suggererend die de man in kwestie niet hoeft te bezitten

De gewone man
Je beroept je erop dat jezelf ook maar een gewone burger bent en hoopt daarmee de sympathie van mensen te winnen. Zo zijn bijvoorbeeld alle Amerikaanse presidenten van de laatste tijd miljonairs, maar ze hebben allemaal veel moeite gedaan om te laten zien dat zij ook maar gewonen mensen zijn.

Groepsgevoel
Je doet een beroep op het feit dat mensen graag bij een groep behoren. Als iedereen iets doet dan wil je ook graag meedoen. Daarom huren propagandamakers vaak grote zalen, tijd op de radio of tv, organiseren zij grote demonstratieve optochten. Ook maken zij graag gebruik van symbolen, kleuren, muziek, toneel enz.. Zij spelen in op het feit dat mensen al tot een bepaalde groep behoren, mensen zijn katholiek of protestant, zij zijn boer of leraar enz.. Gebruik makend van alle andere propaganda technieken proberen zij gevoelens van haat of angst, vooroordelen of overtuigingen die binnen deze groepen al bestaan te versterken.

Angst
Je doet een beroep op angstgevoelens. Hitler bijvoorbeeld was een meester in het inspelen of angst onder de bevolking:
'Het is onrustig in de straten. De universiteiten zitten vol rebellerende studenten. Communisten proberen ons land te verwoesten. Rusland bedreigt ons met haar macht en de republiek is in gevaar. Ja - gevaar van binnenuit en van buiten af. Wij hebben orde en wet nodig. Als dat ontbreekt kan onze natie niet voortbestaan' (1932)

Eufemismen
Propaganda is vaak noodzakelijk in onplezierige situaties, zoals oorlog. de propagandamaker zal dan vaak gebruik maken van eufemismen, van woorden die iets ergs minder erg laten lijken. In plaats van over het ministerie van oorlog spreekt men dan over het ministerie van defensie. Onder president Reagan werd een raket 'the Peacekeeper' genoemd en in ons land worden bezuinigingen vaak ombuigingen genoemd. Voortschrijdend inzicht is een mooi eufemisme voor falend beleid.

Herhaling
Herhaling versterkt de boodschap. Vaak wordt er ook vanuit gegaan dat als je iets maar vaak genoeg herhaald het vanzelf wel 'waar' wordt.

Dit is een van de vele schema's die er te vinden zijn, maar over het algemeen komt het op het zelfde neer.

We hebben ook al contact gezocht met verschillende hoogleraren aan universiteiten en zullen de grotere bibliotheken gaan bezoeken (nog advies voor goede titels??).

Maar als er nog mensen zijn die ons kunnen helpen, graag!!!!

We zullen hier nu zeker vaker langskomen en als er geintereseerde zijn, jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Nogmaals bedankt!!

Groetjes Kenneth & Laurens
Gebruikersavatar
mario
Lid
Berichten: 258
Lid geworden op: 27 jun 2004, 19:55
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door mario »

Interessant stukje.
Bedankt voor de uiteenzetting.
Help mee met het aanleggen van de Eerste Wereldoorlog boekendatabase.
http://www.boekenlijst1418.nl
Jurryt
Lid
Berichten: 2488
Lid geworden op: 02 jul 2004, 01:24

Bericht door Jurryt »

Ja, interessant, als je het wil zou ik graag wel op de hoogte willen blijven, ik vind het zelf ook zeer interessant.
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51
Contacteer:

Bericht door Hauptmann »

@Kenneth

Hoe is jullie Duits jongens? Hier staat wel wat.

http://www.spiegel.de/wissenschaft/mens ... 11,00.html
Plaats reactie