internationale afspraken na de tweede wereld oorlog

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
geschiedenis123455

internationale afspraken na de tweede wereld oorlog

Bericht door geschiedenis123455 »

hallo,
Voor mijn profielwerkstuk onderzoek ik de volgende vraag: Waarom werden er uit Nederland relatief veel Joden gedeporteerd?
Ik ben nu aan het schrijven over welke rol de politiek speelde bij het transport van de Joden. Ik zou graag de nationale afspraken en organisaties die de wereld gemaakt heeft na de Tweede Wereldoorlog op een rijtje hebben.
Als iemand nuttige info of misschien iets over de nationale afspraken weet zou dat heel erg fijn zijn. Alvast bedankt.
Roy99
Lid
Berichten: 34
Lid geworden op: 19 feb 2015, 16:47

Re: internationale afspraken na de tweede wereld oorlog

Bericht door Roy99 »

Beste Geschiedenis123455,

Ik ben geen specialist op dit gebied en mocht ik iets verkeerd posten wordt ik graag gecorrigeerd.

Naar naar mijn weten is dit omdat de Nederlandse politie destijds (actief/gedwongen) meehielp aan het opsporen van (ondergedoken) Joden. Dit kwam mede omdat de Nederlandse politie mensen hiervoor een beloning kregen van de Duitse bezetters. Ook woonden er relatief veel Nederlandse Joden in Amsterdam en waren dus makkelijker te verzamelen voor deportatie (aangezien de Duitse Nazi top Amsterdam in een bepaalde tijd "Judenfrei" wilden hebben). Ook werdt er in Amsterdam een Joodsche Raad opgericht die als hoofdtaak had zo veel mogelijk Joden te identificeren en de deportaties zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Er werd de Joden dan voorgehouden dat als zij zich braaf kwamen inschrijven hen niks zou gebeuren maar nadat de Duisters genoeg informatie hadden bleek dit een grote leugen. Nederland is ook het enige land waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een protest is geweest tegen de deportatie van o.a. Joden, dit heet de "Februaristaking". Tevens heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) wat destijds nog geen geprivatiseerd bedrijf was, (gedwongen) meegeholpen aan de deportaties van Joden vanuit kamp Westerbork naar o.a. Polen. De NS heeft/moest hiervoor 65 locomotieven, 200 personenrijtuigen en 24.000 goederenwagons aan de Duitsers verhuren. Hier schijnt de NS omgerekend meer dan €2,5 miljoen Euro mee te hebben verdiend. Mede door al deze (gedwongen) hulp, gingen de deportaties veel sneller waardoor het aantal Nederlandse slachtoffers in verhouding groter is. Een hoop Nederlandse overheidsinstanties werkte destijds dus gewoon braaf mee. Tevens had Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog geen overheid aangezien deze was gevlucht, zij hebben het gezag toen overgedragen aan generaal Henri Winkelman. De Duitsers stelden tijdens de bezetting de Oostenrijker Arthur Seyss-Inquart aan als de rijkscommissaris (Reichskommissar). Generaal Winkelman werd later ontheven van zijn functie omdat de Duisters vonden dat hij niet coöperatief genoeg was.
Waarschijnlijk is dit geen volledig antwoord op je vraag, maar mocht je nog wat meer informatie willen hebben die wat dieper ingaat op de rol die die Nederlandse politie heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog of over de rol van de NS heb ik hier nog een paar linkjes:

http://www.blikopdewereld.nl/blog/63-ge ... reldoorlog

http://www.metronieuws.nl/binnenland/20 ... ns-in-woii


Succes met je profielwerkstuk en nogmaals mocht ik iets verkeerd hebben gepost wordt ik graag gecorrigeerd.

Groet,

Roy
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: internationale afspraken na de tweede wereld oorlog

Bericht door Erik »

geschiedenis123455 schreef:Ik ben nu aan het schrijven over welke rol de politiek speelde bij het transport van de Joden.
De politiek? Hoe bedoel je dat? De regering in ballingschap? De politieke organisatie in Nederland tijdens de bezetting?
geschiedenis123455 schreef:Ik zou graag de nationale afspraken en organisaties die de wereld gemaakt heeft na de Tweede Wereldoorlog op een rijtje hebben.
Dat is een complete encyclopedie. Welk gebied van afspraken refereer je naar? Nationale afspraken en organisaties die de wereld gemaakt heeft? Hoe bedoel je dit?
geschiedenis123455 schreef:Als iemand nuttige info of misschien iets over de nationale afspraken weet zou dat heel erg fijn zijn. Alvast bedankt.
Op welk gebied?

Ik denk dat je je onderzoeksvraag moet specificeren. Hier kom ik niet snel uit!
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Plaats reactie