Onbekende proclamatie juli 1940

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
LvD
Lid
Berichten: 25
Lid geworden op: 17 nov 2016, 03:32

Onbekende proclamatie juli 1940

Bericht door LvD »

Hallo,

Tussen documenten uit WO2, kwam ik een geschreven en een getypte proclamatie aan, dat gaat over het mogelijk vormen van een NSB regering. Men roept hierin op tot een algemene staking 28 juli.

Weet iemand hier meer over?

Men vraagt generaal Christiaansen 25 juli (waarschijnlijk 1940) het volgende:

"90% DER Nederlandse bevolking heeft na kennis genomen te hebben van de pogingen van de Nederlandse nationaal-socialisten om, onder begunstiging van de rijkscommissaris Dr. Seyss Inquart een nieuwe regering te vormen, besloten u te verzoeken, aan deze kwetsende en landverraderlijke handelingen een eind te maken. Mocht u in strijd met uw eens gegeven woord toch deze lieden hun gang laten gaan, dan zal volgens ingesloten instructies hiertegen een verzet uitbreken, de eisen die aloe zonder uitzondering ingewilligd moeten worden, luiden als volgt:

1st handhaving van de normale bezettingstoestand. Geen vorming van een nieuwe regering zolang de oorlog niet definitief geëindigd is

2de gelijke rechten en plichten voor alle Nederlandse staatsburgers volgens het Nederlandse staatsrecht, zoals dat gold, bij de aanvaarding van uw ambt in mei 1940

3de verbod van openbare vergaderingen en demonstraties, alsmede een algemeen colportageverbod zolang de bezetting duurt

4de wapen en uniformverbod voor alle groepen der bevolking ook voor de Nederlandse nationaal socialisten
5de per radio of per proclamatie uw antwoord aan het nederlandsche volk bekend te maken.
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4837
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: Onbekende proclamatie juli 1940

Bericht door patrickh »

Plaats er eens een foto van?
LvD
Lid
Berichten: 25
Lid geworden op: 17 nov 2016, 03:32

Re: Onbekende proclamatie juli 1940

Bericht door LvD »

In de bijlage vind je de foto's van de proclamatie.
Het is interessant want ik heb het in getypte versie en ook in geschreven versie. De data ontbreken.'

Wat denk je dat het is?

Groet
Leo
Bijlagen
Dit is een foto van de 1e pagina van de proclamatie
Dit is een foto van de 1e pagina van de proclamatie
Dit is een foto van de 2e pagina van de proclamatie
Dit is een foto van de 2e pagina van de proclamatie
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4873
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 99 keer

Re: Onbekende proclamatie juli 1940

Bericht door asjemenou »

Je "proclamatie" lijkt mij uitgaande van de tekst, een circulaire uit 1941. Even meende ik dat het een circulaire zou kunnen zijn uit de periode van de Februaristaking van 1941. Uitgaande van bepaalde details in de tekst denk ik dat de circulaire dateert van een latere periode mogelijk april - juli 1941.
In de tekst wordt geschreven over het Kroatische drama. Ik denk dat hiermee de stichting van de onafhankelijke staat Kroatië op 10 april 1941 wordt bedoelt; https://nl.wikipedia.org/wiki/Onafhanke ... aat_Kroatië .
Ook schrijft men over een mogelijke oorlogsverklaring aan Rusland. Duitsland viel de Sovjet-Unie binnen op 22 juni 1941 (Operatie Barbarossa).
Vervolgens schrijft men over een mogelijk nieuw te vormen regering in Nederland. In 1941 waren in Nederland alle politieke partijen door de Duitsers verboden behalve de NSB.
Mussert hoopte dat hij de leiding (regering) over Nederland zou krijgen. Iets waar de Duitsers toch anders over dachten. Mogelijk zinspeelden de berichtgevers van deze circulaire over een mogelijke installatie van een NSB regering. Men riep op tot een protest, welke gericht zou zijn aan General der Flieger Friedrich Christiansen, de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden.
Indien een installatie van een NSB regering zou plaats vinden dan zou men oproepen tot een algemene staking op mogelijk 25 juli 1941. Een NSB regering is er echter nooit gekomen. Over een algemene staking op 25 juli 1941 kan ik ook niets vinden.
Waarschijnlijk is de circulaire verspreid door een verzetsgroep. Er wordt opgeroepen om de circulaire te vermenigvuldigen (kopiëren) en door te geven. Hier werden de lezers vaak toe opgeroepen. Het was een manier om het nieuws onder de bevolking te verspreiden. Soms werd het nieuws zelfs handmatig overgeschreven.

Je kunt de circulaire ook scannen en naar het NIOD sturen. Misschien kunnen zij je meer over de circulaire vertellen; http://www.niod.nl/nl/vragen-stellen .
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
LvD
Lid
Berichten: 25
Lid geworden op: 17 nov 2016, 03:32

Re: Onbekende proclamatie juli 1940

Bericht door LvD »

Bedankt voor deze informatie
Plaats reactie