Krijgsgevangene in kamp Rusland

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.

Moderator: rood

Jacimatho
Beginnend lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 mei 2017, 13:20

Krijgsgevangene in kamp Rusland

Berichtdoor Jacimatho » 25 mei 2017, 19:39

Hulp gevraagd

Mijn grootvader weigerde te varen voor de Duitsers en werd samen met zijn broer opgepakt, te werk gesteld in Duitsland en daar gevangen genomen door de Russen. Hij is afgevoerd naar een kamp in Rusland en heeft daar 2 jaar gezeten. Nog tijdens de oorlog is hij teruggekeerd naar Nederland.
Zijn broer is daar achtergebleven.
Hij was zeer spaarzaam met informatie en wilde niets kwijt over deze periode. Het enige dat we weten is dat hij in een kamp heeft gezeten waar de kapo's represailles hebben uitgevoerd na een voorval. De gevangenen moesten opstellen en kregen een nummer toegewezen (1,2,3..) Alle gevangenen met een bepaald nummer moesten een stap naar voren doen en werden dood geschoten. Mijn grootvader redde zichzelf door van plek te wisselen met een kampgenoot. Hij heeft het hier heel moeilijk mee gehad.

Hoe hij tijdens de oorlog is weg gekomen uit het kamp en zijn weg terug naar NL gevonden heeft weten we niet. Ook de lokatie (s) in Rusland zijn onbekend. Wat we wel weten is dat hij onvoorstelbare verschrikkingen mee heeft gemaakt. Hij heeft er nooit over willen praten en kapte ieder gesprek af. Hij gaf wel aan er stellig van overtuigd te zijn dat zijn broer nog lange tijd, tot ver na de oorlog, in Rusland in leven zou zijn geweest. We hebben geen teken van leven ontvangen.

Mijn grootvader leeft niet meer en het verhaal intrigeert me. Hoe is het hem gelukt om weg te komen uit het kamp, dwars door een door oorlog verscheurd Europa terug naar Nederland? Waar heeft hij gezeten in Rusland?
Misschien kunnen jullie me helpen. Waar kan ik terecht om meer informatie te krijgen? Welke opties zijn er zoal?

Groet Cindy

jurgen
Lid
Berichten: 2353
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Krijgsgevangene in kamp Rusland

Berichtdoor jurgen » 02 jun 2017, 21:59

Als je geen (officieel) document hebt uit deze periode of een ander aanknopingspunt waar hij in een bepaalde periode tewerkgesteld is geweest o.i.d. vrees ik dat je opties heel erg beperkt zijn.

Wat alleszins niet zou kunnen is dat hij in Duitsland is opgepakt door de Russen, twee jaar heeft gevangengezeten en dan nog tijdens de oorlog terug naar Nederland gekeerd. De enige logica daarin mijns inziens zou zijn dat hij in de door de Duitsers bezette gebieden in Oost-Europa werkzaam was, maar dat lijkt me eerder uitzonderlijk.

Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 3872
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35

Re: Krijgsgevangene in kamp Rusland

Berichtdoor asjemenou » 10 jun 2017, 00:23

Hallo Cindy,

Informatie krijgen over een WOII (krijgs)gevangene in de Sovjet Unie lijkt mij niet makkelijk.
Weet je of je grootvader en oudoom militairen of burgers waren?
Als je hun namen en geboortedata kent dan kun je je zoektocht beginnen in Nederland. Je kunt beginnen om bij het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) een kopie van hun persoonskaarten op te vragen. Zie; http://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/ . Mogelijk staan er aantekeningen op deze persoonskaarten.
Als je de persoonlijke gegevens hebt van beide familieleden dan kun je ook een verzoek indienen via het Rode Kruis; http://www.rodekruis.nl/dit-zijn-we/oor ... -verzoeken .
Zelf heb ik geen ervaring met het Rode Kruis maar als je ze benadert dan willen ze je vast wel verder helpen. Succes.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!


Terug naar “Algemene vragen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast