Zweden

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Sandra N
Lid
Berichten: 7
Lid geworden op: 26 apr 2019, 10:40

Zweden

Bericht door Sandra N »

Ik heb begrepen dat Zweden neutraal was in de 2de wereldoorlog. Maar de Duitsers hadden
een haven nodig in Noorwegen ( Trömso? ) om ijzererts uit Zweden te vervoeren. Leverde Zweden
dan aan iedereen ?
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2054
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 25 keer

Re: Zweden

Bericht door Jim »

Kort gezegd ja.
Ijzererts aan de Duitsers. Militaire inlichtingen over de Duitsers, de Duitsers maakten gebruikt van een telegraaf verbinding via Zweden die door de Zweden werd afgeluisterd en deze info werd aan de geallieerden medegedeeld. Kogel lagers werden aan de Britten geleverd. Via snelle boten om Duitse controle schepen te kunnen ontlopen.
Ze hebben in 1940 toegestaan dat een trein met Duits Medisch personeel via Zweden naar Noorwegen Oslo werd getransporteerd. Vanuit Duitsland werd door een van hun diplomaten meegedeeld dat op iedere medisch lid 17 gewone militairen waren inclusief munitie, artillerie en luchtdoel geschut. de Zweden hebben niet moeilijk gedaan. later voor operatie Barbarossa hebben ze de doortocht van Duitse manschappen en materiaal naar Finland toegstaan.
Echter gevluchtte Noren en Denen kregen standaard asiel. Ze hebben ook de Britten /RAF een radio baken laten plaatsen voor hun bommenwerpers. Gevluchtte Denen en Noren mochten een (militaire) opleiding volgen.
En er was sprake dat in 1945 de Zweden een Deens eiland zouden bezetten als hulp bij een geallieerde invasie van Denemarken.
Zweedse diplomaten konden en mochten vervolgde Joden in bezette gebieden een Zweeds paspoort aanbieden.

Dit dubbel beleid was omdat ze afhankelijk waren van handen met buitenland /Geallieerden en Duitsers en wilden voorkomen zowel de geallieerden als de Duitsers een reden te geven Zweden te bezetten. Zo werden Zweedse schepen en bemanningen aan geallieerden verhuurd voor transport taken.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Plaats reactie