profielwerkstuk operation market garden/slag om de schelde

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
jurrerutten
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jan 2022, 14:35

profielwerkstuk operation market garden/slag om de schelde

Bericht door jurrerutten »

beste,

wij zijn Jeroen, Jurre en Joris en wij doen ons profielwerkstuk over operation market garden en de slag om de schelde. Na een beetje informatie opzoeken kwamen op dit forum. wij hadden nog een aantal vragen en hoopte dat iemand daar misschien antwoord op kon geven.

Wat waren de oorlogspannen bij beide militaire operaties?

Hoe belangrijk was de actor timing bij het uitvoeren van de militaire operaties?

hoe zag de logistiek en communicatie in Operation market garden en slag om de schelde er uit?


bij voordaat dank
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3732
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: profielwerkstuk operation market garden/slag om de schelde

Bericht door Kugelblitz »

Wat bedoelen jullie met 'oorlogspannen'? Welke tijdspanne/periode ze in beslag nam?
En 'actor timing' zal factor timing zijn vermoed ik? Hoe specifieker jullie zijn, hoe beter iemand antwoord zou kunnen geven op een vraag. Weet zelf niet veel van deze gevechten, mogelijk kan iemand anders jullie te hulp schieten.

Fatsoenlijk boek uit de bibliotheek lenen kan ook helpen. Even de inhoudsopgave scannen en kijken in welke hoofdstukken waarschijnlijk de belangrijkste info staat. Wat is eigenlijk de hoofdvraag van het werkstuk? Zou het ook niet te complex/uitgebreid maken met zo min mogelijk deelvragen.
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: profielwerkstuk operation market garden/slag om de schelde

Bericht door Erik »

Inderdaad, een hele brede vraag maar wel zeer interessant! Voor een profielwerkstukken zou ik me beperken tot 1 van de drie vragen. Alle drie de vragen hebben betrekking op het operatieplan (opsplan), dat moet je eerst boven water vissen!
Oorlogsplannen: je doelt hierbij op het doel van de operatie. Het oorlogsplan was duidelijk: Duitsland verslaan. Een operatieplan begint in de regel met de beschrijving van de huidige toestand: weer en terrein, toestand vijand, toestand eigen troepen. Daarna volgt de beschrijving van het doel, the mission.
In de uitvoering (execution) staat het plan beschreven, altijd voorzien van een tijdsbalk. Hier staat ook in omschreven hoe de ontwerper van het plan denkt zijn doel te halen.
Daarna volgt een hoofdstuk 'Logistics'. Een uitgebreid plan waarin wordt beschreven hoe de mannen worden voorzien van eten, drinken, extra materialen, munitie etc. Ook het vervoersplan, belangrijk in deze slag, staat er in omschreven (bovendien had de AAC zijn eigen operatie geschreven om alle toestellen in de lucht te krijgen, te laden, bij te tanken etc etc) Afvoer en verzorging van zieken, gewonden en doden staat hier ook beschreven.

Kortom: het operatieplan moet je hebben! En je moet nog een slimme vraag ontwikkelen; het beschrijven van wat in het bevel staat is geen onderzoeksvraag.
Advies: pak 1 van je drie vragen. Houd die tegen het licht en stel jezelf de vraag "Wat als ...". Bijvoorbeeld: wat zou er gebeurd zijn geweest als de inlichtingen over de Duitse aanwezigheid serieus waren genomen, hoe had men daarop kunnen reageren en hoe waren de kansen dan geweest?
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Re: profielwerkstuk operation market garden/slag om de schelde

Bericht door Proos »

Yes - zeker een brede vraag! Als ik de tip van Erik mag aanvullen: zijn er ook relaties aan te brengen tussen de operaties? Een rode draad maakt het profielwerkstuk interessant(er) om te lezen. Je kunt dan dezelfde vraag herhalen op de verschillende onderdelen. Als je kijkt naar logistiek, dan zie je dat op leiderschapsniveau (Montgomery) het belang van de Schelde goed werd begrepen: noodzakelijk om Antwerpen als haven te gebruiken en op grote schaal (oorlogs)materiaal en manschappen aan te voeren, maar bij Market en Garden (twee operaties) door hem zwaar onderschat. Daar moesten veel te veel dingen goed gaan om het te laten slagen. Slechts een paar tegenvallers en het plan valt in duigen - zie ook de hints die Erik daarover geeft: de afstand en aantal hordes dat het hoofdleger moest overbruggen richting de parachutisten was eigenlijk te groot. Je kunt ook kijken naar de slag om de Ardennen, waarbij echt wel sprake was van een zwakke plek aan de kant van de geallieerden. Die was ook gericht op het logistieke doel Antwerpen, maar ook gebruik maken van een route (=logistiek) die strategisch werd onderschat; naast een onderschatting van de Duitse strijdkrachten (=logistiek, organiseren van manschappen en materieel voor die operatie).
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Plaats reactie