Operatie Pheassant...?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
willumpjuh
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 nov 2004, 16:41

Operatie Pheassant...?

Bericht door willumpjuh »

Hoi allemaal,

Weten jullie link voor informatie over operatie Pheassant?
Het is heel bruikbaar voor mij en ik zou het erg waarderen. :)

Dank je voor je tijd,

Willem
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Operatie pheasant is een operatie uitgevoerd door de 51st highland divisie:
Ik zou je dit boer aanraden

Colin, the 51st Highland Division in Brabant 1944. (Drunen 1994)

Samen met Maarten Swarts (vormgeving en kaarten). Engelstalige uitgave over de rol van de Schotse 51ste Divisie tijdens de bevrijdingsoperaties tussen 23 oktober en 7 november 1944 met een voorwoord van generaal Derek Lang. A4 formaat, 56 pagina’s, waarvan de laatste 15 over de gemeentes die de Schotten bevrijd hebben. Was bedoeld als geschenk aan veteranen, maar er werden wat extra exemplaren gedrukt voor de losse verkoop.

Nog beperkt verkrijgbaar.


LHek weet er meer over mijn hoofd is nu even leeg kom er nog wel op terug
Starting up again
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Operatie Pheasant”

Als eerste doel en tevens hoofddoel: het vrij maken van de Schelde monding om de haven van Antwerpen weer te kunnen gebruiken.

Het tweede doel van de “Operatie Pheasant” was het de pas afsnijden van het sterke Duitse vijftiende Leger. Dat langs de Franse- en Belgische kust door Zeeland naar West-Brabant terug trok om aan een omsingeling te ontsnappen. Dit doel werd niet bereikt. Het vijftiende leger was vindingrijk en wist te omkomen van de oprukkende geallieerden. Deze ontsnapping verstrekkende gevolgen voor een latere strijd aan de Mark- Dintellinie.

De operatie “Operatie Pheasant” werd vanaf 22 oktober 1944 over een breed front uitgevoerd door Canadese Engelse, Amerikaanse Poolse en Nederlandse Troepen uitgevoerd.

De Duitsers wisten als ervaren frontsoldaten goed gebruik te maken van het terrein de drassige riviertjes en kanalen.

Op 30 oktober 1944 was de "Operatie Pheasant" zo ver gevorderd dat de Duitsers zich hadden terug getrokken achter de laatste goed te verdedigen hindernis.
Asjeblieft
Starting up again
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Na Operatie Market Garden begon op vrijdag 20 oktober 1944 Operatie Pheasant, de bevrijding van Midden- en West-Brabant. Het 1e Canadese leger viel vanuit België aan en het 2e Britse leger vanuit het Oosten. Op maandag 23 oktober rukte de 51e Highland Divisie op in richting Schijndel. Deze aanval, een onderdeel van Operatie Pheasant, kreeg de naam Operatie Colin.


--------------------------------------------------------------------

Na Operatie Market Garden, startte op 20 oktober Operatie Pheasant om Midden- en West-Brabant te bevrijden. De operatie bestond uit Canadese, Amerikaanse, Engelse, Poolse en Nederlandse troepen en werd over een breed front uigevoerd. Het eerste Canadese leger viel vanuit België aan en het tweede Engelse leger vanuit het Oosten. Het tweede Engelse leger bevrijdde in november en begin december 1944 Noordwest-Limburg. In februari 1945 werden het Duitse Rijnland en Noordoost-Limburg door de Amerikanen en Canadezen bevrijd.

------------------------------------------------------------------------
Eerste paar links van google
even zoeken dus :wink:
Starting up again
Plaats reactie