Wie heeft welk delen van Nederland 'bevrijd'?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jelle H.
Lid
Lid
Berichten: 777
Lid geworden op: 03 okt 2004, 16:00
Contacteer:

Wie heeft welk delen van Nederland 'bevrijd'?

Bericht door Jelle H. »

Ik vroeg mij af wie (Amerikanen, Engelsen et cetera) welke delen van Nederland heeft bevrijd en hoeveel weerstand de Duitsers daarbij hebben geboden.

Mijn plaatsje is door de Canadezen 'bevrijd'. Dit hield het volgende in: de dorpjes inrijden en feest vieren met hier en daar toch nog een Duitse sluipschutter. Geen harde tegenstand in ieder geval.

Ik weet dat in Twente in de regio van Holten en Nijverdal er nog een klein offensiefje van de Duitsers is geweest. De geallieerde slachtoffers (ongeveer 700) liggen begraven op een (prachtige onderhouden) militair begraafplaats op de Holterberg. Daar lag trouwens ook nog een 17 jarige Amerikaan of Canadees tussen. Het volgende stond op zijn graf 'He fought honest true and brave and now he fills a hero grave'. Zeer indrukwekkend.

Maar om even terug te keren naar het onderwerp, hebben de Duitsers eigenlijk ook op andere plekken in Nederland (uitgezonderd Market Garden regio) nog felle weerstand geboden? En welke eenheden waren dat? En tegen wie?
I am unaware of any such activity or operation, nor would I be disposed to discuss such an operation if it did in fact exist.
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Wat mij zo snel te binnen schiet is Walcheren.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

Mijn woonplaats, Huissen is bevrijd op 2 april 1945. Huissen werd bevrijd door de 146th Infantry Brigade van de 49th West Riding Division. De 146th Brigade bestond uit de regimenten:
4th Bat. Lincolnshire
1/4th Bat. K.O.Y.L.I.
Hallamshire Bat.

Zij werden ondersteund door het Canadese tank regiment Ontario en door het MG Regiment Westminster.

De bevrijding van Huissen maakte deel uit van de operatie "Destroyer". Bij de binnenkomst van Huissen zijn geen doden gevallen zowel aan geallieerde en aan Duitse zijde. Huissen werd zonder veel weerstand ingenomen. S'avonds was er wel een Duitse patrouille die vanuit Rijkerswoerd naar Huissen ging. Toen sneuvelden wel een aantal Duitsers in Huissen.

Echter vanaf september 1944 tot en met april 1945 is Huissen een front stad geweest. Huissen is zwaar getroffen door artillerie vuur en door bombardementen. Op 2 oktober 1944 verloren 90 burgers hun leven tijdens een bombardement.

Ook vrijwel alle andere plaatsen in de Betuwe hebben het zwaar gehad. Zo heeft er tussen Huissen en Bemmel een frontlijn gelegen waar vele geallieerden en Duitsers om het leven zijn gekomen. In de Betuwe heeft 9 maanden lang een front gelegen, dus hier is toen veel verwoest.
Gebruikersavatar
Tex
Lid
Berichten: 898
Lid geworden op: 21 sep 2004, 18:58
Locatie: groningen
Contacteer:

Bericht door Tex »

geloof dat de canadezen en engelsen samen tot aan de rijn en daar voorbij hebben bevrijd. Vervolgens is een groot deel van de engelsen richting duitsland getrokken en hebben de canadezen en polen de drie noordelijke provincies bevrijd (Groningen Friesland Drenthe)
Verdien door te dienen! Wijze woorden van een wijs man!
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Hier in de omgeving hebben in vught de canadeze gezeten , bij ons de schotten en in den bosch de welch ( Wales)
Starting up again
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

Van september 1944 tot en met april 1945 hebben de volgende geallieerde eenheden in de Betuwe gezeten:

43rd Wessex Inf. Div.
Guards Armoured Div.
50th Northumbrian Inf. Div. (tot 1 dec 44)
49th West Riding Inf. Div. (vanaf 1 dec 44 tot april 45)
5th Canadian Armoured Div.
51st Highland Inf. Div.
1st Independent Canadian Armoured Brigade.
2nd Independent Canadian Armoured Brigade.
1st Polish Independent Para brigade.
Regimenten van de 82st US Airborne Div.
Regimenten van de 101st US Airborne Div.
XXX Corps
VIII Corps
4/7th Royal Dragoons Guards (Regiment van de 8th Armoured Brigade)
Belgische Piron Brigade (Laat 45 als verdedigende taak in bevrijd Betuwe)

Geloof ook de 31st Army Tank Brigade en de 33rd Armoured Brigade.

Verder hebben er geloof ik nog wat Canadese artillerie eenheden gezeten van de 1st Canadian Army.De Duitsers deden er heel veel aan om de geallieerden uit de Betuwe te verdrijven. Ze probeerden de bruggen bij Nijmegen op te blazen. Het lukte ze om de spoorbrug op te blazen. Verder hebben ze alleen de verkeersbrug alleen beschadigd.

Op 1 oktober 1944 was er een grote Duitse aanval om de geallieerden uit de Betuwe te drijven. Deze aanval duurde tot en met 4 oktober. Uiteindelijk is de operatie mislukt en zijn hier veel soldaten omgekomen.

Begin december 1944 bliezen de Duitsers de dijk van de Rijn op. Geloof dat dit bij Meijnerswijk was, rechts naast de spoorbrug van Arnhem. Met als gevolg dat een heel groot gedeelte van de Betuwe onder water kwam te staan. De geallieerden hadden al verwacht dat de Duitsers dit zouden doen, en hadden hier rekening gehouden. Met deze actie lukte het de Duitsers niet de geallieerden terug over de Waal te drijven. Overal ontstonden posten in boerderijen die te bereiken waren met bootjes. Patrouilles werden ook uitgevoerd met bootjes en amfibievoertuigen. Gevechten vanuit bootjes.
Plaats reactie