vraag (begin wo2)

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Frederix Brecht Belgie
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 nov 2004, 20:08
Locatie: alken (belgie)
Contacteer:

vraag (begin wo2)

Bericht door Frederix Brecht Belgie »

hallo ik weet niet goed wie de oorlog begon weet iemand het andwoord want in ben radenloos groetjes brecht

[color=blue]Edit PPL:
Topictitel aangepast ter verduidelijking.[/color]
hallo ik ben brecht frederix ik ben 12 jaar ik word ook verzamelaar ik verzamel alles ik weet nog niet precies wat maar ik heb een amerikaans battledres uniform en een amerikaanse helm een twee duitse helmen en een canadeese helm groetjes
ironmarc
Lid
Berichten: 2000
Lid geworden op: 19 feb 2004, 21:22
Locatie: IJsselstein

Bericht door ironmarc »

Hitler misschien?? ;)
verellen
Lid
Berichten: 256
Lid geworden op: 26 sep 2004, 14:25
Locatie: geel

Bericht door verellen »

Op de site van dit forum staat het al uitgelegd.
Ook als je bij google intikt vindt je massa's informatie.
Wo2 is niet begonnen door zomaar 1 land: het is het resultaat bekomen van een reeks gebeurtenissen doorheen de geschiedenis.
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Frankrijk en Groot Brittanië begonnen de oorlog door in september 1939 de oorlog te verklaren aan nazi-Duitsland als reactie op de inval van Duitsland in Polen.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

okke schreef:Frankrijk en Groot Brittanië begonnen de oorlog door in september 1939 de oorlog te verklaren aan nazi-Duitsland als reactie op de inval van Duitsland in Polen.
En waarom is het dan niet: nazi-Duitsland begon de oorlog door haar inval in Polen? :?
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
blue
Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 05 jan 2005, 19:37

Bericht door blue »

Jep idd als je het helder bekijkt heeft harro bekijkt, maar officieel zou je toch moeten zeggen dat het duitsland is.
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Harro schreef:En waarom is het dan niet: nazi-Duitsland begon de oorlog door haar inval in Polen? :?
Omdat oorlog een afspraak is van betrekkingen tussen landen. En Frankrijk en Groot Brittanië hebben de oorlog uitgeroepen om de acties van Duitsland. Volgens mij begint een oorlog met een oorlogsverklaring.

Duitsland is bijvoorbeeld wel de oorlog met de Verenigde Staten begonnen, omdat Duitsland de oorlog verklaard heeft aan de Verenigde Staten na de aanval op Pearl Harbor door de Japanners.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
verellen
Lid
Berichten: 256
Lid geworden op: 26 sep 2004, 14:25
Locatie: geel

Bericht door verellen »

Okke schreef:
Volgens mij begint een oorlog met een oorlogsverklaring.
Dat vindt ik niet juist. Ik denk niet dat duitsland een oorlogsverklaring aan Polen heeft gegeven. Ik dacht dat ze zomaar Polen zijn binnengevallen.

Als men een land binnenvalt om het te veroveren kan je - volgens mij - toch ook over oorlog spreken
blue
Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 05 jan 2005, 19:37

Bericht door blue »

:oops: :oops: :oops:
Jep idd als je het helder bekijkt heeft harro bekijkt, maar officieel zou je toch moeten zeggen dat het duitsland is.
big typ fout van mij zelf, nu de correctie :P

Jep idd als je het helder bekijkt heeft harro bekijkt, maar officieel zou je toch moeten zeggen dat het FR en GB zijn.
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Een daad van grensoverschreiding wordt ook gezien als een oorlogsdaad. Dat klopt. Dan zou Italië in Ethyopië in de jaren '30 al de oorlog begonnen zijn...
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
eagle
Lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 17 dec 2004, 15:26

Bericht door eagle »

toen de Polen terug begonnen te schieten was er toch oorlog? of hadden de Polen dit schriftelijk moeten verklaren? Overigens ook de Russen vielen Polen binnen...
Dat Engeland en Frankrijk mee gingen doen maakte de oorlog alleen maar uitgebreider.
Ter vergelijking: ook Nederland is binnengevallen zonder oorlogsverklaring, wanneer begon voor Nederland dan de oorlog, als er eerst een verklaring nodig is? Dus ik denk dat de Duitsers (misschien niet alleen ...) begonnen.
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Ik wil de discussie nog wel wat verder op scherp zetten :)

Wat mij betreft werd 't pas een wereldoorlog met de aanval op Pearl Harbor, en is met terugwerkendekracht het moment van de oorlogsverklaring van Frankrijk en Engeland het officiele begin van de Tweede Wereldoorlog.

De oorlogsverklaring is echter een direct gevolg van de anexatie van Polen (Polen had een verdrag met Frankrijk en Engeland) daarom kun je gewoon zeggen dat de inval in Polen het begin is van de Tweede Wereldoorlog, maar het heeft wel degelijk te maken met de oorlogsverklaring: anders had de aansluiting van Oostenrijk, of de verovering van de Techo-slowakije ook gerekend kunnen worden als het begin van de Tweede Wereldoorlog, en dat is absoluut niet het geval, het maakt uit of Frankrijk en Engeland meedoen.

Er zit een verschil tussen het werken met zinnen of met datums. Harro bedoelt denk ik dat de zin: "Frankrijk en Engeland verklaarden de oorlog", niet aangeeft wie de agressor is geweest in deze Wereldoorlog. In zinnen zou ik zeggen "Duitsland viel Polen binnen" en met datums zou ik 3 september 1939 kiezen. Toch vind ik 1 of 3 september 1939 beiden prima datums, er is voor beiden iets te zeggen.

Op 1-9-1939 valt Duitsland Polen binnen, met een list, want gedaan wordt alsof Duitsland aangevallen werd. Hitler roept daarbij op de radio dat er "teruggeschoten" wordt, om twijfel te zaaien.

Frankrijk en Engeland stellen een ultimatum aan Duitsland dat ze op moeten houden met die flauwekul, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven, waardoor beide landen op 3-9-1939, zoals in afgesproken in het verdrag, de oorlog verklaren aan Duitsland.

Een dag later verklaren ook Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada de oorlog aan Duitsland. Amerika doet dan nog niet mee. Japan is dan al jaren (sinds 1931) in oorlog met China (Mantsjoerije), maar ook die strijd wordt niet gezien als het begin van de Tweede Wereldoorlog.

In veel boeken staat 1 of 3 september als 't daadwerkelijke begin van de oorlog. Volgens mij zijn beide data in orde. Er is voor beide data wat te zeggen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar 3 september, om eerder genoemde reden.

Het datumtechnische verhaal van de Tweede Wereldoorlog is wat anders dan wie de Tweede Wereldoorlog begon. Ik denk dat je dan de twee partijen van elkaar moet onderscheiden: en wel de geallieerden en de as-mogendheden (de as-mogendheden zijn Duitsland, Italië en Japan). De as-mogendheden waren de agressors zoals dat heet, deze landen wilden namelijk land erbij hebben. Japan begon al in 1931 en ook Duitsland heeft kleine landjes aangevallen. Dat waren steeds oorlogen tussen twee landen. Het kreeg pas gevolgen met meerdere landen toen Polen aangevallen werd. Daarom is Duitsland de Tweede Wereldoorlog begonnen en deden andere landen pas later mee.

Op de vraag van de topicstarter wil ik antwoorden: Duitsland.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
eagle
Lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 17 dec 2004, 15:26

Bericht door eagle »

"Op 3 september breekt na de Duitse inval in Polen op 1 september de Tweede Wereldoorlog uit, nadat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk Duitsland de oorlog verklaren. Nederland handhaaft zijn strikte neutraliteit.
aldus http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g5nax4gk

In de Nederlandse grondwet staat, ook al geldig in 1940:
1. Het Koninkrijk wordt niet in oorlog verklaard dan na voorafgaande toestemming van de Staten-Generaal.
2. De toestemming is niet vereist, wanneer het overleg met de Staten-Generaal ten gevolge van een feitelijk bestaande oorlogstoestand niet mogelijk is gebleken.
3. De Staten-Generaal beraadslagen en besluiten ter zake in verenigde vergadering.
4. Het bepaalde in het eerste en het derde lid is van overeenkomstige toepassing voor een verklaring dat een oorlog beëindigd is.

Toen Nederland op 10 mei werd binnengevallen beschouwde het zich in oorlog met Duitsland. De proclamatie van koningin Wilhelmina geeft hiervan uiting. Ik weet niet hoe het Internationaal recht op dit gebied is, maar "een feitelijk bestaande oorlogstoestand" houdt oorlog in. Dus ik denk dat er een oorlog ontstond tussen Duitsland en Polen, op 1 september 1939, want Polen verzette zich, in tegenstelling tot Oostenrijk en Tjecho-Slowakije. Sprake van een grootschalige oorlog was er toen Engeland en Frankrijk meededen. Voor Nederland was de start op 10 mei en de Duitsers begonnen.
Er zijn nog meer data te noemen: 22 juni 1941: de Sowjet-Unie wordt binnengevallen (of was die eigenlijk ook met de oorlog begonnen in september 1939???) en 7 december 1941 de V.S. worden aangevallen door Japan. Dan is de wereldoorlog compleet, hoewel de Sowjet-Unie verklaart Japan de oorlog op 8 augustus 1945.
Kernvragen zijn: wanneer spreek je van een "staat van oorlog" en wanneer noem je een gewapend conflict een wereldoorlog? Kies uit de mogelijkheden, maar het begin in Europa was Duitsland (en Rusland???)
Flak 8,8
Lid
Berichten: 44
Lid geworden op: 12 jan 2005, 17:47
Locatie: Nederland/Den Haag

Bericht door Flak 8,8 »

Beste blue,
je hebt nog steeds een typefout in je zin staan.
Rambo
Lid
Berichten: 17
Lid geworden op: 08 jan 2004, 19:21
Locatie: Havelte

Bericht door Rambo »

Grammatikaal bedoel je?? :lol:

Als ik het goed heb begon de oorlog al met de actie van Duitsland om Oostenrijk en Hongarije in te nemen. Dit was dan wel zonder veel geweld, maar hier begon het toch mee...
Stel een vraag over de WOII en k antwoord hem hehe:P
Plaats reactie