Peter schreef:Van Mook kun je zien als een product van het verleden, het resultaat van de japanse bezetting en de tweede wereldoorlog was tweeledig:
Het idee van de blanke superioriteit bij de inwoners van Ned. Indië was vernietigd omdat de bevolking zag dat de Nederlanders het onderspit delfden tegen de "stamverwante" Japanners, het gaf de onafhankelijkheidsbewegingen morele kracht.
Voor de oorlog waren er misschien 100 politiek actieve indonesiers, het interesseerde de meesten niet als ze maar genoeg werk en eten hadden. Het was immers altijd al zo geweest dat ze overheerst werden, ze hadden
geen behoefte aan een eigen bestuur.
In de oorlog bewees japan dat oosterlingen ook zichzelf konden besturen (ookal maakten ze er in Indonesie een potje van) bovendien werd er ontzettend veel nationalistisch gepropageerd dus na de oorlog was het eigenlijk vanzelfsprekend dat ze zich niet meer lieten commanderen door Nederlanders.
Wat er omstreden was aan Van Mook:
Hij wilde al voor de oorlog Indonesie minder afhankelijk maken van Den Haag, waardoor hij bepaald geen vrienden in Den Haag maakte.
Heel vaak behartigde hij meer de belangen van Indonesie dan die van
Nederland zelf.
Volgens sommige mensen maakte hij zich bepaald niet geliefd onder de Amerikanen.
Na de oorlog ijverde hij voor een zelfstandige staat Indonesië op federatieve grondslag. En dat maakte den Haag zo kwaad dat hij in 1948 op zeeer onaangenaamde wijze zijn ontslag kreeg aangezegd.
Ondanks al zijn verdiensten in de oorlog. Ook was niet iedereen er blij mee
dat hij in de oorlog zijn carriere maakte eerst was hij een administratief medewerker en hij werkte zich op tot luitenand-gg waarbij hij vele vooruit
racede.
Jammer dat de meesten van jullie niet veel weten over dit stuk geschiedenis het is erg ingewikkeld maar ook erg interessant!