Waarom de joden als zondebok?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gast

Waarom de joden als zondebok?

Bericht door Gast »

Hallo allemaal, ik zit hier een tijdje mee in mn hoofd, maar er blijkt niet over gesproken te mogen worden, omdat het uiteraard vreselijk is wat er gebeurd is. Ik hoop dat hier mensen zijn die ondanks de vreselijke gebeurtenissen rationeel kunnen nadenken over dit onderwerp.
Ik geloof wel degelijk in de zondebok-theorie van de Tweede wereldoorlog, en we moeten kosten wat het kost voorkomen dat dit ooit nogmaals plaats vind. Wat ik mij echter al lange tijd afvraag is: Waarom waren juist de Joden in de Tweede Wereldoorlog (en zelfs al die eeuwen daarvoor al) de zondebok. Natuurlijk ken ik de verhalen van de rijke joodse bankieren, en de jaloezie van de gewone mens. Ik neem hier echter geen genoegen mee, ik kan gewoonweg niet geloven dat dit+ een hoop verzonnen verhalen er toe geleid heeft dat een groot gedeelte van het Duitse volk in deze zondebok-theorie geloofde.
Nogmaals (vooral bij dit onderwerp is nuance heel belangrijk heb ik al gemerkt) ik wil niks afdoen aan de vreselijke gebeurtenissen, maar het kan toch bijna geen toeval zijn dat in die tijd juist de joden steeds als zondebok werden gezien. Zijn er mensen die wellicht cijfers over de jaren daarvoor hebben? In de vorm van bijvoorbeeld criminaliteitscijfers, of andere belangrijke cijfers?
De theorie die terug gaat naar de tijd van Jezus geloof ik al helemaal niet.
Hitler was namelijk absoluut niet gelovig, de christelijke waarden stonden namelijk recht tegenover Hitlers (zieke) denkbeelden. Hij hield de christenen slechts uit tactisch oogpunt te vriend.

Maar mijn vraag is dus zijn er mensen die meer weten over de achtergrond van de joden voor de Tweede wereldoorlog? Waren er niet gedeeltes van de beschuldigingen waar?
Zorgde ze niet gemiddeld voor meer overlast dan andere bevolkinsgroepen?

Ik hoop op rationele ipv emotionele antwoorden, en voor de laatste keer dan maar haha ik ben dus GEEN racist, facist of nationaal-socialist
Sander86
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 feb 2005, 13:21

Bericht door Sander86 »

heb trouwens perongeluk als gast gepost, heb me wel ingeschreven. ik heb deze vraag gesteld dus
Sander86
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 feb 2005, 13:21

Bericht door Sander86 »

Dit onderwerp is al regelmatig bekeken, maar nog niemand heeft gereageerd zie ik. Daarom zet ik dit onderwerp nogmaals neer(in de vorm van een stelling), maar een stuk minder genuanceerd. Om mensen uit te lokken om te posten.

stelling: ondanks de vreselijke gebeurtenissen, is het geen toeval dat juist de joden als zondebok werden gezien, ze waren in die tijd wel degelijk probleemgevallen(men had er last van?), veel meer dan andere bevolkingsgroepen.
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Re: Waarom de joden als zondebok?

Bericht door Peter M »

Stel nu dat de theorie van Jezus wél juist is. Dan kan het toch allemaal mooi in elkaar passen (christenen hebben het niet voor joden, meerendeel van de mensen in duitsland was vermoed ik christen, raak wat andere overtuigingen met anti-semitische propaganda en je hebt een meerderheid achter je).
Met wat sprongetjes en vrij onorthodox geredeneerd kan dat een volgende afleiding geven: de Joden hebben de dood van Jezus op hun geweten -> ideaal excuus voor bijvoorbeeld de kruisvaarders om slachtpartijen uit te richten -> slachtpartijen werden goedgepraat door het beeld van de 'o zo slechte joden' aan te wakkeren/ te creeëren -> mensen krijgen vooroordelen -> makkelijk doelwit om als zondebok aangeduid te worden.

Vermoedelijk niet geheel correct, maar dit is het eerste dat in mij opkwam.
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Heel in het kort (want je kunt hier hele boeken over schrijven):

Nationalistische stromingen zoals de (NS)DAP hingen de dolkstootlegende aan: Duitsland had volgens dat fabeltje WO1 verloren door een joods-bolsjewistische aanval in de rug. Voor deze nationalisten waren Joden en communisten hetzelfde en op economische en later fysieke overname van Duitsland uit. In hun ogen waren Versailles en de economische crisis daarvan het gevolg en meteen ook het bewijs van hun beweringen. Ze vonden dat Duitsland alleen gezond en sterk kon worden door de Joden te bestrijden en daarmee de kans te ontnemen het land ten gronde te richten. Door de raciale theoriën van de nazis werd het onderscheid nog sterker aangezet. Bovendien zou daar in hun ogen op den duur onvermijdelijk de ideologische strijd tegen de Sovjet-Unie op volgen.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Sander86
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 feb 2005, 13:21

Bericht door Sander86 »

Ik geloof inderdaad dat er wel iets in zit in de dolkstootlegende, maar daarmee ben je er voor mij niet. De fanatieke (NS)DAP ers en de dommere in de samenleving geloven dit wellicht. Maar ik kan gewoon niet geloven dat een zeer groot gedeelte van de Duitse bevolking op legendes of zoals antwerp x zegt op religieuze overtuiging van bijna 2000 jaar eerder. Ik kan me bijna niet voorstellen dat zulke mensenmassas zich door fabeltjes in de luren lieten leggen. Waren er echt geen cijfers (echt of gemanipuleerd) bekend over de joden?

Als dit het geval is kan ik me namelijk wel voorstellen dat dit nergens is terug te vinden, namelijk zoals altijd mag er geen kwaad woord over de slachtoffers gesproken worden. De joden zijn over duidelijk het slachtoffer, maar waren er echt geen duidelijkere aanwijzingen waarom de mensen zo graag in het kwade van de joden geloofden? Je gaat toch niet op mensen stemmen die joden willen uitroeien (ik weet dat Hitler dit niet zo duidelijk naar voren bracht, maar toch zijn boek was al geschreven) Als je je alleen baseert op verhalen van 2000 jaar terug, of verhalen uit de eerste wereldoorlog, die zelfs een behoorlijk gedeelte van de stemgerechtigen niet eens doelbewust heeft meegemaakt. (ik geloof wel dat bepaalde mensen uit deze overtuiging stemmen, maar niet de massa die er toen op stemde)

Waren er geen andere ontwikkelingen (concreter) in de maatschappij aan de gang waarom er bij een groot gedeelte een jodenhaat ontstond?
Een hoger criminaliteitsgehalte of iets dergelijks? Ik kan me voorstellen dat zulke dingen dan nu verzwegen worden.

STEL JE VOOR, heel extreem geval. Er komt hier een extreem-rechtse regering aan de macht, en de marrokanen treffen bijvoorbeeld een vergelijkbaar vreselijk lot. Dan kan ik me zeer goed voorstellen dat men zich 50 jaar later puur en alleen baseert op legendes en dergelijke, en verhalen over misdaadcijfers vergeten worden.

Ik wil, vooral om mijn laatste stukje niet verkeerd te laten bergijpen nogmaals benadrukken dat ik er 100% tegen ben dat dit soort dingen ooit nog gebeuren, alleen was er wellicht toen iets gelijks aan de hand als op dit moment, en vormde de joodse groep echt een probleemgroep?
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Sander86 schreef:Waren er geen andere ontwikkelingen (concreter) in de maatschappij aan de gang waarom er bij een groot gedeelte een jodenhaat ontstond?
Een hoger criminaliteitsgehalte of iets dergelijks? Ik kan me voorstellen dat zulke dingen dan nu verzwegen worden.
Nee. Pertinent niet. Maar onderschat het sluimerende anti-semitisme niet waarop de NSDAP-propaganda inspeelde. De Joodse bevolking vormde absoluut geen probleemgroep.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
eagle
Lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 17 dec 2004, 15:26

Bericht door eagle »

Joachim Fest schrijft in zijn biografie van Hitler over de wortels van het antisemitisme:
in de tweede helft van de negentiende eeuw vindt er een grootschalige industrialisatie plaats in Europa, waardoor veel kleine ambachtslieden hun middelen van bestaan verliezen. Deze "kleine luiden" (vrij vertaald) komen in grote problemen. Tegelijkertijd breiden joodse gemeenschappen zich uit. De joden hebben als opvallendste eigenschap dat ze anders zijn: niet-Christelijk, sommige kapitalistisch, inderdaad medeverantwoordelijk voor de industriële revolutie, anderen revolutionair, zelfs communistisch, maar in elk geval anders ....
en terwijl je bestaan verdwijnt zie je steeds meer kaftans op straat. In deze sfeer kwam Hitler in Wenen ....
Sander86
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 feb 2005, 13:21

Bericht door Sander86 »

Jullie antwoorden zijn redelijk overtuigen, vooral Harro lijkt te weten waar hij het over heeft. Heb het nou eenmaal in me om niet zomaar te geloven wat iedereen aangenomen heeft als zijnde de waarheid (misschien een slechte eigenschap, maar vind eigenlijk zelf van niet) Vond bepaalde dingen niet vanzelfsprekend, en kon sommige dingen nauwelijks geloven. Nou heb ik natuurlijk niet in die tijd geleefd, dus kan me voorstellen dat er dus toch wel degelijk omstandigheden mogelijk zijn waarbij bevolkingsgroepen (lees:joden) de zwarte piet krijgen toegespeelt zonder dat daar concrete aanwijzingen voor waren. Het gevoel speelde blijkbaar een belangrijkere rol dan de de rationaliteit, en de propaganda heeft daar denk ik dan handig op ingespeeld. Misschien dat toch een combinatie van gevoelens van jaloezie, onbegrip tegenover mensen die anders zijn, slechte omstandigheden voor henzelf, en misschien de gedachte dat joden profiteurs waren, met de combinatie van een krachtige propagandamachine ervoor gezorgd hebben dat een groot gedeelte van de Duitsters zich in de luren liet leggen.
Jurryt
Lid
Berichten: 2488
Lid geworden op: 02 jul 2004, 01:24

Bericht door Jurryt »

Maar Harro, is dit zeker? of is dit 1 van de vele geruchten/uitlatingen waarom de NSDAP (etc) De Joden zo haatten. Heb je evt. ook een bron?
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Waar wil je een bron voor? Dit is hoe ik het tijdens mijn studie heb meegekregen.

Een interessante link is: http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitsland_ ... nterbellum

Maar google ook eens op "dolkstootlegende".
Laatst gewijzigd door Harro op 04 feb 2005, 18:58, 1 keer totaal gewijzigd.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Jurryt
Lid
Berichten: 2488
Lid geworden op: 02 jul 2004, 01:24

Bericht door Jurryt »

Dus het is een FEIT dat dat de reden is geweest? Of is dat niet zeker

/EDIT, had je edit niet gelezen, even zien
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Dit zijn de feiten zoals ik die leerde tijdens mijn studie geschiedenis.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Jurryt
Lid
Berichten: 2488
Lid geworden op: 02 jul 2004, 01:24

Bericht door Jurryt »

Oke, bedankt! Ik wilde even zeker zijn hier van, want heb erg veel dingen gehoord. Blijkt dit misschien toch de juiste te zijn!
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Jurryt, ik begrijp dat het allemaal wat vaag overkomt maar dat komt omdat ik het kort probeerde te houden. Als je meer uitleg zoekt over bepaalde aspecten van mijn korte samenvatting laat dit dan even weten.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Plaats reactie