ss&sa

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
wupsie14

ss&sa

Bericht door wupsie14 »

haay heeft de nog iemand info over de ss& sa?
Gebruikersavatar
Edgar
Lid
Berichten: 5433
Lid geworden op: 01 jun 2004, 15:40
Locatie: Nordland
Ontvangen: 1 keer

Bericht door Edgar »

SS betekent Schutz staffel, SA sturmabteiling, de leider van de SS was Heinrich Himmler (SS Reichsführer) Meer info heb ik eigelijk niet :P
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience
Gebruikersavatar
Peter
Lid
Berichten: 2861
Lid geworden op: 24 okt 2003, 21:44
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door Peter »

De SS ( schutzstaffel ) is voortgekomen uit de persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler, de Stosstrupp Adolf Hitler( 1921 ), en was oorspronkelijk onderdeel van de SA ( sturmabteilung ). De SS was als het ware de elite binnen de elite. De SS stond dus onder de leiding van de Stabschef der SA en dat was oa Ernst Röhm. In 1929 werd Heinrich Himmler leider van de SS. Toen in 1934 op verzoek van de Reichswehr om maatregelen tegen Röhm werd gevraagd ( Röhm ambieerde de vorming van een Volksleger die natuurlijk moest voortkomen uit de SA ) grepen de NSDAP ( nazi-partij ) naar radicale maatregelen die uitmondde in de Nacht van de Lange Messen ( Google daar maar 'ns op... ) waarna de SS onafhankelijk werd van de SA die na de Nacht van de Lange Messen van haar macht werd beroofd. Himmler werd toen ook Reichsführer SS en kreeg de kenmerkende kraagspiegels als uiting van die rang. De SS groeide uit tot een macht die tot op de dag van vandaag symbool staat voor nazi-Duitsland.

De SA is ontstaan uit de behoefte de partijvergaderingen van de NSDAP te beschermen tegen aanvallen van politieke tegenstanders. In de jaren '20 hadden de radicale politieke partijen ( Communisten e.d. ) eigen milities, dus in dat opzicht was de SA niet uniek. De leider van de SA was met enige onderbreking Ernst Röhm tot hij vermoord werd door de SS tijdens de Nacht van de Lange Messen. De SA bleef net als de SS bestaan tot 1945, hoewel de betekenis van de SA na 1934 gering was.

Verdere info kun je op Google vinden, dit is het in ruime lijnen. Ik hoop dat dit een goed uitgangspunt is is deze ingewikkelde materie.
Daar is 'ie weer!
Gebruikersavatar
mamartijn
Lid
Berichten: 87
Lid geworden op: 27 okt 2004, 21:22
Locatie: nijverdal

Bericht door mamartijn »

volgens mij is het juist ook zo dat hitler door rohm geinfiltreerd is in de toekomstige NSDAP. Tenminste dat is wat de film Hitler, The Rise Of Evil ons wil doen geloven
Plaats reactie