De aantrekkingskracht van het derde rijk.

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
yano

De aantrekkingskracht van het derde rijk.

Bericht door yano »

Waarom voelt iedereen zich zo aangetrokken tot het derde rijk, en alles wat er bij hoort. 14 jarige jongetjes die hun kamer vol hebben liggen met nazi troep. Hitler hier, SS daar. Na al die dingen die die gasten geflikt hebben, hebben ze nog steeds zo'n aantrekkingskracht op mensen, geen wonder dat Adolf zoveel mensen achter zich had staan die hun leven voor hem en zijn visie zouden geven.

De vraag is dus:
Waarom bent u zo geinterseerd in de nazi's/ nazimilitaria?
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Beste Yano,

het is niet zo dat iedereen die geintresseerd is in de tweede wereldoorlog achter de ideeen van de Duitsers uit die tijd staat.

Integendeel zelfs, ik ben van bijna alle duitse verzamelaars op dit forum heel zeker over het feit dat zij fel tegen die nationaal-socialistische ideeen zijn.

Voor de meeste mensen is het feit dat het Duitse regime een heel belangrijk stuk van onze geschiedenis is de belangrijkste reden om zich te gaan verdiepen in de Tweede wereldoorlog. Om er voor te zorgen dat mensen zich ook over 100 jaar nog bewust zijn van wat er 60 jaar geleden gebeurd is, is het heel belangrijk dat we zoveel mogelijk informatie uit die tijd proberen te verzamelen, en deze aan zo veel mogelijk mensen doorgeven.

Militaria verzamelen is een manier van informatie verzamelen, achter elk stukje militaria zit een stuk geschiedenis, en een kleine miltariaverzameling is al een flink geschiedenisboek. Verder vinden veel mensen militaria mooi of intressant om naar te kijken, ikzelf vind veel duitse militaria gewoon iets moois hebben, en dat heeft absoluut niks te maken met het feit dat er vaak een hakenkruis oid op staat.

Het verzamelen van Duitse Militaria is dus iets heel anders dan het steunen van de Nationaal Socialistische denkbeelden.

Overigens is een Nazi iemand die lid is van de NSDAP of de NSB oid. en dat waren lang niet alle duitse soldaten, nazimilitaria is dus niet echt een gangbare term als je Duitse militaria bedoelt ;)

Groeten, Michel :)
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Miesjel schreef:Verder vinden veel mensen militaria mooi of intressant om naar te kijken, ikzelf vind veel duitse militaria gewoon iets moois hebben, en dat heeft absoluut niks te maken met het feit dat er vaak een hakenkruis oid op staat.
Zo is dat!! Kijk naar het volgende plaatje;

Afbeelding

De helm an sich is toch schitterend? De vorm en de kleur zijn zowel functioneel als esthetisch schitterend. Er zit zelfs wel iets elegants in, als je het wilt zien in ieder geval! Dat heeft dus niks met het steunen van extreem-rechtse denkbeelden te maken.

Het valt niet te ontkennen dat de Duitsers in die periode (en al ver daarvoor eigenlijk) altijd schitterend mooie uniformen hebben gehad. Maar om dat te kunnen onderschrijven moet je eerst door de facade van dood en verderf kijken die de meeste mensen zich inbeelden wanneer ze een Duits uniform zien.
Вместе мы непобедимы
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Overigens ben ik meer van onderstaand, dan van Duits militaria. Neemt niet weg dat ik er in kan komen wat men er in ziet :wink:

Afbeelding
_/-\o_
Вместе мы непобедимы
yano

Bericht door yano »

ik heb nooit gezegd dat mensen die zich erin intereseren, nazi sympathieen hebben, tuurlijk niet. ik heb het over de aantrekkingskracht, waarom is het zo mooi. Is het echt zo mooi, of is het iets anders..

zie hier, nog mooier....

http://reenact.homestead.com/files/pickelhaube.jpg

groet yano
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Ik denk dat het mooi is omdat het kracht uitstraalt en discipline. Iemand in uniform heeft gezag. Het verwijst een beetje naar orde en regelmaat in de maatschappij, iets wat tegenwoordig meer en meer lijkt te verwateren.

En idd, die pickelhaube is prachtig.
Вместе мы непобедимы
Gebruikersavatar
WO2 Joost
Lid
Berichten: 112
Lid geworden op: 08 mar 2005, 17:40
Locatie: Beek en Donk

Bericht door WO2 Joost »

Ik vind ook dat het duitse leger macht en kracht uitstraalt.
Maar dat zal ook wel een beetje komen omdat de foto's en alles wat je te zien krijgt over de duitsers allemaal heel profesioneel en net alsof de duitsers niet bang zijn. En bij de Amerikanen zie je toch vaker dat een Amerikaan bang is.
Terwijl ik denk dat ze allebij even bang voor elkaar waren.
Maar alleen omdat we het nie zelf gezien hebben zo denk ik het.
Maar hier heb ik niet echt zo veel verstand van.

Joost
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

yano schreef: ik heb het over de aantrekkingskracht, waarom is het zo mooi.
Schoonheid is voor het grootste deel subjectief natuurlijk, een antwoord op het waarom is dan ook moeilijk te geven.
Volgens mij is de aantrekkingskracht over het algemeen gewoon vrij groot als het over iets gaat dat ten onder is gegaan, dat voegt misschien iets toe aan een zekere vorm van mystiek.
Gebruikersavatar
Tex
Lid
Berichten: 898
Lid geworden op: 21 sep 2004, 18:58
Locatie: groningen
Contacteer:

Bericht door Tex »

ik denk meer dat het zit in wat ze gedaan hebben. Daarbij komt ook dat het dicht bij ligt. Voor ons is de tweede wereldoorlog de ergste oorlog in het verleden waarvan we nog van alles kunnen onderzoeken en kopen etc. De duitsers/nazi's waren in deze oorlog extreem. Dit zie je niet bij de andere landen in de 20st eeuw. Daarom denk ik dat mensen duits verzamelen. Het gaat om het hebben van items van een groep extreme mensen. In het derde rijk werd alles opgeblazen. Alles wat met leger etc. te maken had werd opgeblazen. Duidelijk te zien aan de uniformen en dergelijke. Ze zien er prachtig uit. En ook de swastika die over terug kwam, eigenlijk te veel, heeft invloed op verzamelaars denk ik. Zoals in de film 'The rise of evil' word gezegd 'het heeft iets hypnothiserends'. Zo denk ik er ook wel over. Dat teken heeft iets.
Verdien door te dienen! Wijze woorden van een wijs man!
Gebruikersavatar
Gertos45
Lid
Berichten: 380
Lid geworden op: 14 feb 2005, 14:38
Locatie: Gistel

Bericht door Gertos45 »

Bij mij is het alvast zo.

Op een bepaalt moment raak je geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog.
Hoe dat bij mij gekomen is? Ik weet het niet meer. Ik weet nog dat ik al heel jong op reis geweest ben naar de Mont St Michel op de grens tussen Bretagne en Normandië en dat we toen met mijn ouders de invasiestranden bezochtten, als het ware op de weg daarnaar toe...

Echt herinneren doe ik mij dit allemaal niet meer, maar ik zie wel nog de foto's uit ons familiealbum en dan raak je gefascineerd.

Je gaat ook eens op weekend in de Ardennen, en je ziet er al een tank staan, of een monument. En langzaamaan bij je je vast in de materie.

Duitsland, een land in chaos na de eerste wereldoorlog. Een leider staat op en slaagt er in deze dolende natie te verenigen tot een eenheid die zijn gelijke in de wereldgeschiedenis niet kent.

Dat is zo ongeveer wat je ervan weet in het begin. Je ziet ook al die foto's in de boeken van ordelijke, gedisciplineerde Duitse soldaten, in parade's, massameetings, enz...

De kracht die uit deze natie ontstond is verbazend. volgens mij toch.

soms denk ik dat de Nazipropaganda nog steeds werkt. De foto's, het filmmateriaal, de Signaals, enz...

Ook was Duitsland één van de weinige mogendheden die gedurende een korte tijd het bijna volledige Europese vasteland bezetten...

En dit zo kort na de verschrikkingen van de eerste wereldoorlog. Dit fascineerd.
Dit geeft ook een gevoel van afschuw.
Waar de mens toe in staat is, de massahysterie.
Het Nazisme was afschuwelijk. Het doorgedreven rationalisme die leidde tot miljoenen doden...niet te bevatten...

Je merkt dat je grootouders dit meegemaakt hebben (Dachau), er wordt over gesproken aan de familietafel, enz...en dat dit ook jou loop van de geschiedenis beïnvloedt heeft.

En wat dit alles veroorzaakt heeft. En de Duitsers, ze doen me soms denken aan de de Romeinse Legioenen van 2000 jaar eerder.

Daarom zijn velen gefascineerd door deze periode, en anderen hebben dan weer andere redenen,

maar geef toe, als je die foto's van de Amerikanen ziet, of Russen, Britten, Belgische of Franse soldaten. die zien er toch uit als een zootje ongeregeld.
Maar wel een zootje dat ons bevrijd heeft van die strakke, gedisciplineerde, zeer goed uitgeruste Duitsers (is het beeld dat ze van zichzelf wilden ophangen, en dat is ze gelukt ook. Zelfs de bevolking in België stond verbaast over die overweldigers die verdacht gedisciplineerd waren, goed gemotiveerd, enz..(1940)

De Luftwaffe, de U boten...teveel om op te noemen. Zij waren ook de eerste die Luchtmacht, tanks en andere wapens gebruikten op een revolutionaire manier.

Genoeg redenen om boeken over 'de oorlog' te liggen hebben op je kamer, of een foto, poster...

Gertos
Gast

Bericht door Gast »

Gertos45 schreef:maar geef toe, als je die foto's van de Amerikanen ziet, of Russen, Britten, Belgische of Franse soldaten. die zien er toch uit als een zootje ongeregeld.
:?

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Dat was ik.

En ik snap je punt hoor Gertos, maar dit was natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om eens wat mooie foto's te laten zien :wink:
Вместе мы непобедимы
Gebruikersavatar
Gertos45
Lid
Berichten: 380
Lid geworden op: 14 feb 2005, 14:38
Locatie: Gistel

Bericht door Gertos45 »

De Communistische propaganda is natuurlijk ook zeer indrukwekkend.

mooie foto's inderdaad, vooral die laatste.
Na zoveel moeite die standaarden van de NSDAP of van divisie's, eenheden...tegen de grond gesleept, als teken van de totale overwinning!

Zulke standaarden dat je ook ziet op foto's uit de jaren 30 in een heel andere 'context'

Die liggen ergens in een museum in Moskou zeker?
Dat zouden nogal een verzamelobjecten zijn!
Gebruikersavatar
paulstolk
Lid
Berichten: 711
Lid geworden op: 05 nov 2003, 21:19
Locatie: Ede, gelderland
Contacteer:

Bericht door paulstolk »

Ik denk niet dat het iets te maken heeft met de aantrekkingskracht tot het derde rijk, oftewel het regime wat er toen was.

Aan de ene kant heeft het iets jongensboekachtigs, iets heroisch, iets romantisch. Aan de andere kant is het een periode die veel teweeg heeft gebracht. Wie herinnerd zich niet de verhalen van je opa?

Verzamelen is iets persoonlijks. Waarom zijn er mensen die suikerzakjes verzamelen of iets dergelijks. Het gaat hierbij om gevoel. Mensen krijgen een gevoel bij een helm waar ze al lang naar op zoek zijn, maar mensen kunnen ook worden meegevoerd worden door een muziekstuk of een schilderij. Je kan het bijna vergelijken met met verliefd zijn. Ook iets onverklaarbaars.

Het heeft ook een bijzonder voordeel natuurlijk. Mensen die zich enorm in deze periode verdiepen kunnen vertellen over de gruwelijkheden die zijn begaan door de nazi-moordenaars. Zolang er genoeg mensen zijn die zich daar bewust zijn, des de beter is het voor de maatschappij natuurlijk.

Voor mij persoonlijk heeft de periode van de Tweede Wereldoorlog een aantrekkingskracht omdat mijn opa deze periode zeer bewust heeft meegemaakt. Hij heeft 4 jaar in Buchenwald gezeten. De verhalen (of juist het niet vertellen van de verhalen, maar zelf onderzoek doen) hebben mij onder andere doen besluiten om geschiedenis te gaan studeren en uiteindelijk voor de klas te gaan staan.

Iedereen heeft zo z'n eigen verhaal denk ik
Leeghoofdigheid ter bestrijding van het maken van domme beslissingen
kief
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 mar 2005, 09:18

Bericht door kief »

Voor mij bestaat die aantrekking uit een combinatie van zaken.
Ten eerste heb je het gediciplineerde, het bijna perfecte van het Duitse leger. De geoliede oorlogsmachine. Het is sterk, goed uitgerust, ziet er goed uit,....Het straalt kracht uit. Het is afgewerkt.
Velen van ons proberen hun zaken in hun dagelijks leven ook zo te organiseren. Als je je bv inzet voor je job, dan probeer je het ook goed te doen. Probeer je het ook in orde te hebben, dat het net is, je streeft ook naar een vorm van perfectie. En ik denk dat als je dan ziet wat de Duitsers gedaan hebben met een land dat ver in puin lag, dat alleen maar bewondering kan oproepen. Hoewel hun ideologie uitermate verwerpelijk is kan je niet ontkennen dat ze qua organisatie het ongelooflijk goed gedaan hebben. En organisatie, dat komen we ook dagelijks tegen in ons gewoon leven, en voor mij is dat in elk geval wel een aantrekkingspunt, het niveau dat ze haalden heeft bijna iets onmenselijks ( misschien was het dat ook ), iets bovenmenselijks, en daar kijk je toch naar op omdat je vergelijkt.
Ook de uitstraling van hun materiaal heeft iets. Het straalt kracht uit, stevigheid, het is verzorgd, esthetisch, netjes, .... Heel mooi om zien.
Alleen jammer dat het voor zulke duivelse doeleinden misbruikt is.
Men had beter zulke ontwerpers bij de Amerikanen gehad :)
Zoals Gertos zegt : de Britten, russen, Amerikanen, ze lijken wel een beetje een zootje ongeregeld vergelijken bij de strak gedisciplineerde troepen van de Duitsers. Ik ga nu misschien wat overdrijven, maar de Amerikaanse uniformen lijken bijna op patattenzakken vergeleken bij de Duitse. Bij the Americans heeft men duidelijk meer oog gehad voor het functionele, en niet voor het esthetische.
Maar da is natuurlijk ook zeer subjectief. Ik hou gewoon meer van die strakke, afgewerkte lijn.
Ik denk dat de uniformen ook voor een stuk een weerspiegeling zijn van de ideologie.
Een Duits uniform zou niet passen bij een Amerikaan, en omgekeerd.
Ik denk dat de Amerikanen van zodra de oorlog voorbij was, maar al te graag hun uniform neerlegden, het was nodig om het te gebruiken, en meer niet. De Duitsers daarentegen hadden een echte veroveringsdrang, en hielden meer van een sterk leger, het leger maakte deel uit van de kern van hun Naziebestaan. Toch een verschil in belangrijkheid voor dat uniform.
De Amerikanen waren ook meer democratisch, individueel ingesteld.
Dan kan je ook niet die strakke lijn doorvoeren. Dat past gewoon niet bij elkaar. Dan moet je immers het individu sterk ondergeschikt maken aan de groep en aan de regels die van bovenaf opgelegd worden.
Ik denk dat de Duitsers hier veel meer van hielden. Ein Reich, Ein Folk.... weet je wel.
En dat de Amerikanen dit ook wel deden ( aanpassen aan het grotere geheel ), maar enkel in zover het nodig was, en niet verder. Ze waren meer individualistisch ingesteld.
Wel jammer dat het beste van die 2 werelden niet te combineren lijkt... ( individualisme en mooie uitrusting )
En dan heb je natuurlijk de geschiedenis die vast hangt aan al die voorwerpen. Wat mij zo interesseert is de grens tot waar de mens kan gaan. In ons leven zie je wel zaken in het nieuws en hoor je dingen van anderen, maar die gaan toch bijna nooit zo ver als de zaken die in de oorlog gebeurden.
Als bij ons een gezin vermoord wordt, is het nationaal nieuws, maar in de oorlog zijn die zaken dagelijkse kost, en gebeuren er nog veel ergere dingen. Dat verschil, dat valt bijna niet te vatten, en daarom is het voor mij fascinerend. Wat die bewakers doen in die concentratiekampen met hun gevangenen... Dat is toch niet te bbegrijpen? En die mensen komen ook maar uit de maatschappij, ze zijn niet geboren als de reïncarnatie van Satan of zo. Dus moesten die omstandigheden van de oorlog zich hier voordoen, zou je ook mensen van bij ons hebben die zich hier zo beestachtig gedragen als de Duitsers destijds.... vreemd toch ? Hoe ver kan een mens beïnvloed worden ? Kunnen ze van ons ook een gevoelloze moordmachine maken ? Dat zijn zaken die we ons niet kunnen voorstellen, maar die in het verleden al zoveel gebeurd zijn, en dat kunnen we toch niet ontkennen....
Die zaken hangen ook allemaal vast aan die uniformen, aan dat materiaal. Hoe ver kan de mens gedreven worden, wat zijn onze grenzen, hoe gaat een mens daar achteraf mee om, eenmaal terug in de maatschappij, enz.....zeer interessant allemaal, en voor mij allemaal deel van mijn fascinatie met WO2.
Plaats reactie