Amersfoort in WO2

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
eve15

Amersfoort in WO2

Bericht door eve15 »

Ik ben bezig met een presentatie over A'foort tijdens de WO2. Nu kwam ik de volgende vraag tegen. 'Hoe konden A'foorters zich voorbereiden op de evacuatie?' Nu ben ik naar het stadsargief van A'foort geweest en heb daar een brief gevonden die de A'foorters in november 1939 ontvingen. Hierin werden ze gewezen op het feit dat een mogelijke evacuatie niet uit te sluiten was. Dit is eigenlijk alles wat ik hierover heb kunnen vinden. En nu is mijn vraag of er iemand is die hier wat meer over zou kunnen vertellen. :?: :?: :?:

Alvast heel erg bedankt...
:D
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Bericht door YPPY »

http://home.wanadoo.nl/amzwakman/pag5.htm Hier staat een foto van een 'evacuatieboekje Amersfoort 1940'. Waar dat precies voor was, ben ik nog niet achter, maar het is wel een aanwijzing.

Een boek waar waarschijnlijk iets in staat:
In het eerste deel van J. Bloemhof, Amersfoort '40-'45 (Uitgeverij Bekking, Amersfoort 1990) stond over Hoogland alleen het verhaal van de executie van NSB-er mr J. Frima bij de Schothorsterlaan in 1944 (pag. 258). Dit jaar maakte Bloemhof dit royaal goed door deel II te beginnen met een vrij compleet hoofdstuk over Hoogland (pag. 8-39). Aan de hand van archiefstukken en vraaggesprekken beschrijft hij bijvoorbeeld de evacuatie van 1940. Veel boerderijen en huizen werden door militairen platgebrand of beschoten; vandaar de gevelstenen uit 1940 die je nu nog vaak ziet op herbouwde hoeven. Ook werden landerijen beschadigd en ging vee verloren.
Van: http://www.hoogland-dorp.nl/Historische ... PIC_ID=145
Plaats reactie