Twee-fronten oorlog

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Karsten
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 apr 2005, 21:19
Locatie: Rotterdam

Twee-fronten oorlog

Bericht door Karsten »

Kan iemand mij vertellen, waarom Hitler niet eerst Engeland versloeg en het Britse Imperium veroverde, voordat hij begon met het verkrijgen van Lebensraum voor het Duitse volk in het oosten?Zo zou hij een twee-fronten oorlog toch vermijden, wat toch een les was uit de Eerste Wereldoorlog?
The object of war is not to die for your country, but is to make the other bastard die for his!!!
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Een invasie van Groot - Brittanië was voor de Duitsers nogal moeilijk. Ze hadden namelijk veel te weinig landingsboten voor zo'n operatie. Als noodoplossing hebben ze toen veel kustvaarders en binnenvaartschepen verbouwd om de troepen over het kanaal te zetten. Deze schepen waren echter niet echt geschikt voor deze taak.

Daarnaast bestaat de Britse kust in het gebied rond het kanaal uit hoge krijtrotsen. Deze rotsen waren van dezelfde soort als de Amerikanen moesten beklimmen in Normandië (op D-Day). Dit was dus ook nogal een probleem: iedere landing op de Britse stranden zou gepaard gaan met veel verliezen.

Een invasie van Engeland had maar een kleine kans van slagen. Om de kans zo groot mogelijk te maken, moesten de Duitsers absolute controle hebben over het luchtruim boven Engeland.
Hiervoor werd rond September 1940 de bekende 'Battle of Britain' uitgevochten. Deze werd door de Luftwaffe (Dutise luchtmacht) verloren omdat Hitler, na een bombardement op Berlijn van de RAF (Engelse Luchtmacht), beval om Engelse steden te bombarderen, in plaats van de vliegvelden te vernietigen. Daardoor kon de RAF op adem komen. Als Hitler nog een (paar) week/weken de Britse luchtmachtbases zou hebben laten bombarderen had de Luftwaffe de Battle of Britain waarschijnlijk gewonnen.
Omdat de RAF won hebben de Duitsers hun invasie plan afgeblazen.

Hitler hoopte op vrede met de Engelsen die hij niet als ideologische vijand zag. Hij hoopte door oorlog te verklaren aan de Sovjet Unie en het Communisme op een bondgenootschap van Nazi Duitsland en Engeland tegen de Sovjet Unie.

Dit is een zeer algemeen verhaal over dit onderwerp. Als je meer info wilt moet je even op Google of Yahoo zoeken op 'Operatie Seelöwe'. (Seelöwe was de Duitse codenaam voor de invasie van Groot-Brittanië.)
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Plaats reactie