Wat was de aanleiding tot de rassenhaat tijdens WO II?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
just_mii
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 mei 2005, 14:25
Locatie: Limburg
Contacteer:

Wat was de aanleiding tot de rassenhaat tijdens WO II?

Bericht door just_mii »

Misschien een simpele vraag, maar vaak geeft iedereen hier een heel ander antwoord op dus, wat is volgens jullie de aanleiding tot de rassenhaat?
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

Bericht door Willem ter Haar »

Waarom iemand een ander van een ander ras haat ligt totaal aan de persoon zelf. Het kan wezen dat de hater gewoon niet slimmer is en andere achter aan gaat. Kan wezen dat de hater bang is voor het andere ras. Kan wezen dat er nare dingen in het verleden zijn gebeurt. Noem maar een rede en het kan een geldige wezen om een ander ras te haten.
Laatst gewijzigd door Willem ter Haar op 06 mei 2005, 19:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Meer gericht op je vraag (zie titel van topic): als een mens maar vaak genoeg te horen krijgt dat een deel van je landgenoten een gevaar vormen voor je land, voor je directe omgeving, voor je baan en voor je geluk, dan gaan mensen dit vaak geloven. Zeker als, zoals in nazi-Duitsland, de overheid dit verteld.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gebruikersavatar
Arjen
Lid
Lid
Berichten: 2451
Lid geworden op: 25 okt 2002, 01:35
Contacteer:

Bericht door Arjen »

Meestal is de oorsprong van haat angst.
Meester Zhuang's repliek op de vraag om minister te worden:
"Scheer je weg! Ik geef er de voorkeur aan om in mijn modderpoel te blijven spelen, in plaats van me door een potentaat in het gareel te laten slaan! Nooit van mijn leven zal ik een ambt aanvaarden, Maar altijd fijn blijven doen waar ik zin in heb."
http://odeon.xs4all.nl/
Opgeheven account 1427

Bericht door Opgeheven account 1427 »

Hoe bedoel je, rassenhaat tijdens WOII? Het deel van de Europeanen dat de joden haatte? Het deel van de Amerikanen dat de Negers haatte? Het deel van de Amerikanen dat de Japanners haatten? Het deel van de Europeanen dat de Slaven (Alle volkeren ten oosten van de Duitse grens met Polen) haatte? Beetje brede vraag, gaat ook erg lang duren om uit te leggen.

Simpel gezegd:
Rassenhaat bestaat al zolang als de mens zelf. Het jodendom is een van de meest en vaakst gehaatte volkeren door de milennia heen. Het word pas gevaarlijk wanneer deze haat centraal komt te staan, bijv. in de politiek (duitsland) of Religie (Islam). Mensen als Adolf H. en de zijnen, maar ook bv Khomeini weten van deze haat gebruik te maken. Soms wakkeren ze de bestaande haat aan, soms beginnen ze de haat.
Rassenhaat ontstaat dus pas zodra het op grotere schaal mogelijk is. Er zijn altijd wel wat individuen die een diepe haat jegens een ras voelen, maar over het algemeen is echte 'rassenhaat' iets heel menselijks, helaas, omdat het eigenlijk een samenvattend woord is voor angst, jaloezie en onzekerheid.
Plaats reactie