Verzet van Binnenuit - Duitsers tegen de Nazi's

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Opgeheven account 1427

Verzet van Binnenuit - Duitsers tegen de Nazi's

Bericht door Opgeheven account 1427 »

Iets wat me al langer interesseert en versteld doet staan is het verzet gepleegd vanuit duitsland zelf. Hoogtepunt hiervan was de aanslag op Hitler op 20-7-1944. Ik open dit topic om de discussie hieromtrent te openen.

Wat ik zeer opvallend vind, is dat het verzet vanuit Duitsland zelf relatief zo klein was, dat het geen enkele invloed heeft gehad op de oorlog - afgezien van het groeien van Hitler's wantrouwen t.o.v. zijn Generaals en staf.
Wat zegt dit dan? Was het inderdaad zo dat het overgrote deel van de Duitsers Hitler tot laat in de oorlog - op welke manier dan ook - steunden? Was het zo dat o.a. de Duitse geheime dienst, de politie en andere organisaties het volk werkelijk zo stevig onder de duim hielden dat ze geen kant opkonden?

Ik hoop dat hier een nieuw licht word geworpen op dit - ondergesneeuwde - onderwerp.
Gebruikersavatar
Boroskov
Lid
Berichten: 411
Lid geworden op: 18 feb 2005, 12:23
Locatie: Vlaardingen

Bericht door Boroskov »

Ik denk dat het verzet in Duitsland helemaal niet relatief klein was, maar juist, gezien de omstandigheden nog van vrij grote omvang was. In de geschriften over het verzet tegen de gewelddadige dictatuur in het nationaal-socialistische Duitsland ligt de nadruk vrijwel uitsluitend op Hitlers mannelijke tegenstanders. De vrouwen worden grotendeels vergeten. In de tijd dat het nationaal-socialisme opkwam en Duitsland in een totalitaire staat veranderde, waren er al vrouwen die niet alleen Hitlers politieke capaciteiten betwijfelden, maar ook de moed hadden hem en zijn regime te bekritiseren, tegen hem in te gaan en zich ten slotte bij het verzet aan te sluiten.
In de jaren 1934 tot 1944 vonden in het Duitse Rijk 11.900 terechtstellingen plaats (afgezien van vonissen door de krijgsraad, executies door de SS en het vermoorden van joden). Onder de bijna 12.000 mensen die in die periode werden terechtgesteld waren ongeveer 1100 vrouwen.

Lees ook: Vrouwen tegen Hitler, Tegenstemmen in het Derde Rijk - Martha Schad
Hic manebimus optime
Gebruikersavatar
Wilco Vermeer
Lid
Berichten: 938
Lid geworden op: 26 jan 2004, 14:50
Locatie: Bemmel
Contacteer:

Bericht door Wilco Vermeer »

Ik denk dat procentueel gezien het verzet in DUitsland niet veel groter of kleiner is geweest als het verzet in bezette landen zoals Nederland.
Natuurlijk was het voor DUitse verzetslieden moeilijker om te opereren omdat inderdaad er altijd "verraders" op de loer lagen.
Daarbij moet je niet alleen denken aan Geheime Diensten als Gestapo en Sicherheidsdienst, maar ook leden van de NSDAP, met name SA leden en "profiteurs", mensen die voor geld of privileges er hun hand niet voor omdraaiden om hun buren te verraden.
Maar ook daarin verschilde DUitsland niet veel van de bezette omliggende landen.
Verschil is natuurlijk wel dat in DUitsland het repressie apparaat al vanaf voor 1933 werd opgebouwd en na 1933 alleen maar verder werd uitgebouwd.

Tot slot was DUitsland natuurlijk een dictatuur, zodat de werkleijke steun voor Hitler vanaf 1934 niet meer op democratische wijze is getoetst.
Mijn verzameling op: http://www.ww2historycollection.com/
(Avatar: Henk Sneevliet, vergeten verzetstrijder)
Gebruikersavatar
thedutchdevilo
Lid
Berichten: 170
Lid geworden op: 09 apr 2005, 23:08
Locatie: Groningen

Bericht door thedutchdevilo »

Ik denk dat de mensen pas te laat in de gaten kregen wat ze hadden binnengehaald....
Toen ze het eenmaal wisten ,was het te laat.
Er was toen een cultuur ontstaan waarin iedereen zijn buurman in de gaten hield.
En in die omstandigheden is het juist nog moeilijker om in verzet te gaan.
There can be only one...!
Plaats reactie