(uit)dragen van symboliek op kleding, mag het/kan het?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Opgeheven account 1427

(uit)dragen van symboliek op kleding, mag het/kan het?

Bericht door Opgeheven account 1427 »

Om maar even met de deur in huis te vallen:

Ik erger me kapót aan de welbekende en modieuze rode shirts met de Hamer&Sikkel en 'CCCP' erop:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ik vind het feit dat zulke shirts gemeengoed, zelfs mode zijn geworden vandaag de dag om te kotsen, zo hypocriet. Het shirt staat symbool voor/draagt het symbool van het regime dat meer mensen het leven kostte dan Hitler's nazi-regime en dat zoveel landen en volkeren in verval heeft gebracht tot (na!) 1991. Waarom mag een shirt met hakenkruis niet, maar dit wel?

Velen zullen nu denken: Wat een onzin, het Nazi-regime en daarmee de NSDAP en de symboliek van het swastika staan voor racisme, discriminatie, geoorloofd en systematisch geweld en massamoord. Klopt. Vergeet echter één ding niet: Dit shirt laat geen Marx zien, het brein achter het socialisme. Dit shirt laat de afkorting plus het symbool zien voor de USSR: Union of Soviet Socialist Republics. (of CCCP in het Russisch). Deze partij stond verre van het eigenlijke socialisme zoals Marx voor ogen had. Deze partij en zijn leiders waren verantwoordelijk voor tientallen miljoenen doden. Deportaties (Goelags, Siberië) waren ze niet vies van, discriminatie (gelovigen, intellectuelen, industriëlen, [groot]grondbezitters, ondernemers, anders denkenden) was een van de fundamenten van de partij en haar ideologie...

Dus nogmaals mijn verbazing: Waarom mag je een shirt dragen dat symbool staat voor zo veel ellende, discriminatie en totalitair gezag, alleen maar omdat het minder leeft onder de bevolking? We weten allemaal waar het Swastika voor staat, dus dit mogen we niet uitdragen. Maar dit wél?

Jullie mening graag :)
Gebruikersavatar
Wilco Vermeer
Lid
Berichten: 938
Lid geworden op: 26 jan 2004, 14:50
Locatie: Bemmel
Contacteer:

Bericht door Wilco Vermeer »

Allereerst snap ik je weerzin. Ik kan me echter alleen maar vinden in je kritiek op de woorden CCCP. De hamer en sikkel zijn het kenmerk van veel meer arbeidersbewegingen en politieke organisaties dan alleen de voormalige Sovjet-Unie. Zelfs politieke partijen en organisaties die door Stalin zijn vervolgd (4e Internationale van Leon Trotski) dragen dit kenmerk.
De hamer en sikkel staat niet voor de Sojet Unie maar voor de samenwerking van arbeiders en boeren in hun strijd tegen onderdrukking door kapitalisten en groot grondbezitters. Ik draag op hoogtijdagen derhalve mijn hamer en sikkel speld met gepaste trots.
Mijn verzameling op: http://www.ww2historycollection.com/
(Avatar: Henk Sneevliet, vergeten verzetstrijder)
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Re: (uit)dragen van symboliek op kleding, mag het/kan het?

Bericht door Peter M »

Sbf.Koch schreef:Dus nogmaals mijn verbazing: Waarom mag je een shirt dragen dat symbool staat voor zo veel ellende, discriminatie en totalitair gezag, alleen maar omdat het minder leeft onder de bevolking? We weten allemaal waar het Swastika voor staat, dus dit mogen we niet uitdragen. Maar dit wél?
Tja, wij hebben er nooit onder te lijden gehad...dus trekken we ons er niets van aan...
(Maar in België gaan we tegelijk wel enkele landen vervolgen voor hun genocides...)
De hamer en sikkel staat niet voor de Sojet Unie maar voor de samenwerking van arbeiders en boeren in hun strijd tegen onderdrukking door kapitalisten en groot grondbezitters.
Jammer dat het voor velen niet meer is dan een mode icoon.
Gebruikersavatar
Guido
Lid
Berichten: 4247
Lid geworden op: 06 okt 2003, 22:35
Locatie: Boxmeer

Bericht door Guido »

Nou aan die shirts als CCCP moet ik zeggen dat ik totaal kapot erger en de zelfde mening daar over heb als 'Sbf.Koch'. Wel toevallig dit topic, vorige week nog een discussie over gehad met wat vrienden!
Gebruikersavatar
Shifty
Lid
Berichten: 2215
Lid geworden op: 31 okt 2004, 22:10
Locatie: Heist od Berg - België
Contacteer:

Bericht door Shifty »

Persoonlijk trek ik er me niet veel van aan.
Zelf zou ik het wel nooit dragen.
Maar er worden zoveel dingen ge-assimileerd door de comercie.
Binnekort zal deze trend wel verdwijnen en komt er iets anders.

Shifty
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Ik kots ervan dat het een modegril is geworden, dat puberende jongetjes en meisjes zo'n shirt kopen om erbij te horen. Jongeren die niets weten van de Sovjet Unie, van de misdaden van Stalin en de Goelags, die geeneens weten dat de letters CCCP geen westerse leters zijn, maar de cyrillische letters voor SSSR. Gematigd provoceren is het enige dat deze shirtjes doen, dat de commercie ermee aan de haal is geslagen lijkt mij een even verontrustende ontwikkeling als het dragen ervan.

Verder sluit ik me aan bij het stukje van Wilco, de Hamer en Sikkel zijn meer dan slechts het symbool van Stalin's onderdrukking. Dat het hier wel als dit symbool wordt gezien heeft ook te maken met propaganda, de hamer en sikkel hebben hier nog altijd een vleugje 'vijand' over zich heen, terwijl er in voormalige Sovjet Republieken een stuk minder vijandig op het symbool wordt gereageerd. Op talrijke gebouwen is het nog steeds aanwezig, dit zou niet het geval zijn wanneer er een massale haat tegen zou zijn onder de bevolking.

Ik ben ook van mening dat het onmogelijk is een vergelijking te maken tussen de Swastika en de Hamer en Sikkel, het hakenkruis is puur en alleen (het zwarte hakenkruis waar wij het over hebben bedoel ik dan, niet die indische in combinatie met een boeddha oid) het symbool van het regime van Hitler, terwijl de Hamer en Sikkel staat voor de onderdrukte masse, die wereldwijd in opstand komt tegen de heersende klasse, zelfde geldt voor de Rode Ster.
Вместе мы непобедимы
vincent
Lid
Berichten: 1022
Lid geworden op: 05 jun 2004, 18:26

Bericht door vincent »

ik denk dat mensen te weinig weten van de Sovjet-Unie om te zien dat Stalin nóg meer mensen heeft vermoord dan Hitler maar ik sluit me bij shifty aan: het is een rage en zal wel weer over gaan, net zoals die hele Lonsdale en Karl Kani hype...
Ik heb er geen kracht meer voor
Gebruikersavatar
Michiel M.
Lid
Berichten: 2466
Lid geworden op: 29 okt 2004, 17:01
Locatie: Beek en Donk
Contacteer:

Bericht door Michiel M. »

Ik snap wat je bedoeld, het maakt mij niet zoveel uit. Ik zou het alleen zelf nooit aandoen.

Michiel

Ps. dit is mijn 900e post! :cheer: :)
At the going down of the sun and in the morning,
We will remember them.
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8128
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Ik heb op mijn studentenkamer een schilderij hangen met daarop de kop van Nixon op een rode achtergrond. Het werk heet "Che is dead" en is een steekje richting de T-shirts die je veel ziet met Che Guevara. Voor Nixon is gekozen omdat hij door een groot kapitalistisch schandaal is afgetreden als Amerikaans president, hij is in die zin als tegenpool gebruikt.

Veel mensen dragen shirts van Che Guevara, zonder te weten wie de man eigenlijk is. Zo heeft hij zich - als kampcommandant - persoonlijk bezig gehouden met het ondervragen en martelen van gevangenen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Che
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8128
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Afbeelding

Afbeelding
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Opgeheven account 1427

Bericht door Opgeheven account 1427 »

Dat bedoel ik nu. Mensen beseffen niet waar bepaalde symbolen of personen voor staan en dragen er doodleuk t-shirts van.

Ik vind dat je het Hakenkruis best kunt vergelijken met de hamer en sikkel. Juist wél omdat het een eeuwen oud symbool is, en heus niet alleen in combinatie met een boeddha gebruikt. Als ik met een bruin, geel, rood, whatever hakenkruis, gespiegeld, op mijn shirt loop, reken maar dat mensen me raar aan gaan kijken.

Zelfs al is de hamer en sikkel (oorspronkelijk) een vredelievend symbool, CCCP (SSSR of USSR inderdaad) zegt al genoeg. Ché was een regelrechte misdadiger.

Toch vrees ik dat het te maken heeft met het feit dat links extremisme minder beladen is en vaker wordt geaccepteerd dan rechts-extremisme. Als je hier ook maar iets van af weet, dan weet je dat het verschil tussen de 2 eigenlijk miniem is, en juist het feit dat mensen hier amper van af weten, vind ik zorgwekkend en naïef.
Gebruikersavatar
Tim
Lid
Berichten: 1966
Lid geworden op: 02 nov 2002, 13:47
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door Tim »

Ik erger me er ook enorm aan.
Je mag niet eens een historisch object met een hakenkruis op verkopen op eBay, maar in het openbaar een t-shirt dragen van een ideologie die hele volkeren deporteerde en uitmoordde mag dan weer wel (waarbij ik uiteraard niet de nazi-misdaden wil goedpraten). Wat moeten veel Oost-Europeanen niet denken als ze zoiets zien?
Een vriend van me heeft een vlag van Che op zijn kot hangen, ik denk niet dat hij Che met iets anders kan associëren dan enkel "revolutie" :roll:
Gebruikersavatar
posse
Lid
Berichten: 361
Lid geworden op: 09 dec 2004, 13:42
Locatie: België

Bericht door posse »

Veel mensen dragen shirts van Che Guevara, zonder te weten wie de man eigenlijk is. Zo heeft hij zich - als kampcommandant - persoonlijk bezig gehouden met het ondervragen en martelen van gevangenen.
Sorry, maar Ernesto 'Che' Guevara is ook een symbool voor de strijd tegen de onderdrukking van de armen, tegen de uitbuiting en verdrijving van inheemse indianen in de jaren 50 - 60, tegen de uitbuiting van Zuid-Amerikaanse boeren door de imperialistische kapitalisten uit de VSA (bananenbedrijven die boeren meer stokslagen dan geld betaalden, mijnuitbaters die kleine kinderen de mijnen in stuurden op zoek naar een stukje edelmetaal en twee zwarte longen, ...)

Met Che wordt veel gedweept, maar het is een icoon voor de strijd tegen uitbuiting en de roep om wat meer solidariteit in de wereld...

Maar, dit is 'maar' mijn mening... Ik ga deze aan niemand opdringen, dat moet je maar voor jezelf uitmaken...
Gebruikersavatar
posse
Lid
Berichten: 361
Lid geworden op: 09 dec 2004, 13:42
Locatie: België

Bericht door posse »

terwijl de Hamer en Sikkel staat voor de onderdrukte masse, die wereldwijd in opstand komt tegen de heersende klasse, zelfde geldt voor de Rode Ster.
Klopt, ik sta je volledig bij...

Trouwens vele maken ook het onderscheid niet tussen de Sovjet-Unie o.l.v. Lenin en Stalin. Vele mensen weten ook de ballen af van Trotski...
Gebruikersavatar
Tim
Lid
Berichten: 1966
Lid geworden op: 02 nov 2002, 13:47
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door Tim »

Is dat niet een gelijkaardige redenering als die jongens die Hitler wel nog een goeie man vonden omdat hij de autosnelwegen heeft gelegd?
Ik weet het, misschien een beetje een disproportionele vergelijking, maar het gaat om het principe dat je zowel de goede kanten als de slechte van iemand overweegt, en daarom is het toch wat vreemd om van zo iemand een icoon te maken (al ben ik ook geen expert in het leven en de daden van Guevara, maar dat hij niet 100% zuiver was, dat denk ik wel)
Plaats reactie