verschil oorlog in het oosten en westen van Europa

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
anoniempje

verschil oorlog in het oosten en westen van Europa

Bericht door anoniempje »

Waarom was de oorlog in het oosten van Europa veel harder en gemener dan in het westen van Europa. Kun je een paar voorbeelden geven?
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Door de manier waarop de duitse soldaten en in het speciaal de ss-ers te keer waren gegaan in rusland en polen hadden de russen een diep gewortelde haat tegen de duitsers die hun familie hadden vermoord en verkracht. de russen namen bijvoorbeeld vaak geen krijgsgevangenen maar executeerde de gevangen genomen soldaten.

verder waren de weersomstandigheden in het oosten slecht, erg koud. ook was de aanvoer van goederen zoals eten en kleding was slecht.
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Hitler was van mening dat het Duitse volk moest uitbreiden. In zijn ogen moest dat in het oosten gebeuren. Hij noemde die gebieden "Lebensraum" voor het Duitse volk. De bestaande bevolking moest maar wijken.

In Polen ging het nog redelijk (in vergelijk met de Sovjetunie), omdat ze nog wel een beetje op Duitsers leken en wel mochten blijven om te werken voor de Duitsers.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
anoniempje

Bericht door anoniempje »

Hitler wilde dus meer levensruimte, maar dat is toch geen reden waarom het er in het oosten harder en gemener aan toe ging...
Gebruikersavatar
paulstolk
Lid
Berichten: 711
Lid geworden op: 05 nov 2003, 21:19
Locatie: Ede, gelderland
Contacteer:

Bericht door paulstolk »

Een verklaring zou kunnen zijn dat in het Oosten vooral de "Untermenschen" leefden. Daar moest absoluut geen rekening mee worden gehouden.
anoniempje

Bericht door anoniempje »

wat zijn untermenschen? zijn dat de Joden?
Was t niet ook zo dat er veel landen in t oosten communistisch waren?
Gebruikersavatar
paulstolk
Lid
Berichten: 711
Lid geworden op: 05 nov 2003, 21:19
Locatie: Ede, gelderland
Contacteer:

Bericht door paulstolk »

Untermenschen zijn de mensen die in de ogen van de nazi's minderwaardig waren. Op basis van uiterlijke kenmerken, afkomst e.d. werd het onderscheid gemaakt tussen Ubermenschen (de Duitsers) en de Untermenschen.

De landen in Oost-Europa zijn pas na Wo2 communistisch geworden onder dwang van de Sovjet-Unie.
Gebruikersavatar
wiersma
Lid
Berichten: 77
Lid geworden op: 10 nov 2003, 13:19
Locatie: aarde

Bericht door wiersma »

de oorlog in het oosten was ook een stuk harder omdat voornamelijk de sovjets niet zo makkelijk werden verslagen als de meeste westerse landen de sovjets waren veel beter aangepast aan de felle kou dan de duitsers en de russen w3erden ook wat sterker gemotiveerd dan de duitsers (voor een rus betekende terugtrekken meestal ter plekke neergeschoten worden)en de sovjets waren een stuk harder dan de westerse legergroepen daarom waren de duitsers ook als de dood toen tegen het einde van wo2 de russen berlijn leken te gaan bezetten
history provides you with usefull information for the future
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

wat wiersma zegt is waar, de russen moesten vaak, zoals in stalingrad met zijn tweeen een geweer delen, sneuvelde de ene, dan nam de ander het geweer over. wie zich terug trok werd door de officieren neergeschoten.
anoniempje

Bericht door anoniempje »

dus kort samengevat: daar woonden veel Joden en de meeste landen waren communistisch. Hitler was tegen de Joden en communisten dus wilde ze het liefst allemaal weghebben. Het duitse leger kon niet goed tegen de kou en wilde alles dus ook zo snel mogelijk gedaan hebben. En de oosterse landen (niet t verre oosten zoals japan) boden meer tegenwerking dan de westerse landen zoals nederland en belgië.

Klopt het zo een beetje of heb ik nog een verkeerd beeld voor me??
Gebruikersavatar
paulstolk
Lid
Berichten: 711
Lid geworden op: 05 nov 2003, 21:19
Locatie: Ede, gelderland
Contacteer:

Bericht door paulstolk »

er was maar 1 land communistisch, namelijk de sovjet-unie
Gebruikersavatar
Peter
Lid
Berichten: 2861
Lid geworden op: 24 okt 2003, 21:44
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door Peter »

Een verdere reden was dat er een strijd tussen verschillende ideologieën plaatsvond. Volgens de Nazi ideologie moest Duitsland uitbreiden naar het oosten, bovendien was er sprake van rassenwaan die stelde dat Russen en Slawische volkeren ondergeschikt waren aan het Arische ras. In de praktijk betekende dit dat de Russische militairen niet als gelijkwaardige strijders golden en gerust mochten worden uitgeroeid. Toen de Duitsers de Sowjet-unie binnenvielen werden ze aanvankelijk als bevrijders verwelkomd door de bevolking die de Stalin terreur beu waren. Toen echter in het kielzog van de Wehrmacht de SS-Einsatzguppen en de SD/Gestapo binnenvielen en een medogenloze uitroeiïngspolitiek ging voeren sloeg de stemming onder de bevolking om. Dit en nog meer heeft tot gevolg gehad dat de oorlog zeer grimmig werd.
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

anoniempje schreef:[...] En de oosterse landen (niet t verre oosten zoals japan) boden meer tegenwerking dan de westerse landen zoals nederland en belgië. [...]
Nederland bood 5 dagen weerstand; daarna moest het capituleren tegen de Duitsers. De Duitsers hadden toen 200 kilometer winst geboekt.

In de eerste week van Operatie Barbarossa hebben de Duitsers honderden kilometers winst geboekt op de Soviets. Alleen was het einde na een opmars van 1500 kilometer nog steeds niet in zicht. Ondanks enorme verliezen waren de soviets nog steeds niet in het nauw gedreven. De voornaamste reden hiervoor was dat er weinig nauw was waar ze naar gedreven konden worden.
De hoeveelheid manschappen die de Russen verloren was ook geen grote zorg voor de Russische leider; een mensenleven had weinig waarde; hij had voldoende voorraad. Zoals hierboven reeds besproken is, was materieel soms wel een probleem; in de film Enemy at the Gates is te zien hoe van een groep soldaten elke tweede soldaat geen geweer krijgt toebedeelt, maar slecht een clip van 5 kogels. De geweren waren waardevoller als de soldaat die het geweer vasthield.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Robbert
Lid
Berichten: 14
Lid geworden op: 17 okt 2003, 12:58

Bericht door Robbert »

De oorlog in het Oosten was vele malen erger dan de oorlog in het Westen omdat in elk huis en in elk rioolput tot op elk heuveltje wel een groep Russen stonden met een paar geweren.
Troepen hadden de russen genoeg zoals Stalin in het begin zei van de oorlog "We moeten vertrouwen hebben in het enige wat bij ons onuitputtelijk is, mensen!"

Hitler en Stalin waren ook beland in een grote gevecht om drie steden namelijk, Moskou, Leningrad en Stalingrad.
Deze drie steden droegen namelijk het Kabinet (Moskou) of droegen de namen van de grote heren van Rusland Lenin en Stalin.
Hitler stuurde meer mensen, vliegtuigen en tanks dan normaal nodig was en Stalin antwoorde op meer mankracht.

Ook word in dit blok de film Enemy at the gates genoemd.
Dit is een goede film om te laten zien hoe Stalingrad eruitzag tijdens de oorlog maar verteld een romantisch verhaal wat NOOIT gebeurd is.
Jawel de hoofdpersoon bestaat wel maar de gedoe eromheen van vrouwen en zo is wel gewoonweg dom te noemen.
De titel van de film klopt eigenlijk niet want in Stalingrad waren de Duitsers op 250 meter van de rivier Volga gekomen dus die waren allang in de stad.
De titel wal meer kloppen als het in Leningrad had afgespeelt want daar hadden de Duitsers letterlijk maar net aan de poort kunnen kloppen tijdens de totale omsingeling van de stad.
Verder wel een leuke film.
Plaats reactie