Politie onderzoekt schennis Joods graf Roermond

Digitale ontmoetingsplek. Hier kunnen berichten geplaatst worden die niet in een van de andere categorieën passen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Politie onderzoekt schennis Joods graf Roermond

Bericht door Roel R. »

( Ik ben zo vrij geweest de titel aan te passen om het een en ander te verduidelijken )
Politie onderzoekt grafschennis
Datum: 06-10-2005
Tijd bericht: 13:45
Plaats: Roermond
Tekst: De politie is donderdagmorgen met een onderzoek gestart op het kerkhof van Roermond. Dit naar aanleiding van een aangifte van grafschennis op het Joods gedeelte van het niet meer in gebruik zijnde kerkhof aan de Weg langs het Kerkhof. Donderdag 29 september werd in genoemd gedeelte een open graf ontdekt, dat tot ruim 1,50 m. diep bleek te zijn uitgegraven. De Stichting Het oude Kerkhof heeft dit afgelopen zaterdag bij de politie gemeld. De gemeente Roermond, eigenaar van de begraafplaats, heeft donderdag aangifte gedaan. Tot nu toe is nog niet duidelijk of er iets uit het opengebroken graf is weggehaald. De politie heeft de begraafplaats afgesloten voor publiek en zet de technische recherche in om onderzoek te doen in en rond het opengebroken graf.
Politie onderzoekt grafschennis (2e bericht) [laatste bericht]
Datum: 06-10-2005
Tijd bericht: 16:50
Plaats: Roermond
Tekst: Het onderzoek naar de grafschennis van een graf op het kerkhof aan de Weg langs het Kerkhof is vanmiddag afgerond. De technische ondersteuning van de politie Limburg-Noord heeft het open graf onderzocht en daarbij blijkt dat er diverse botten missen.
De politie heeft geen aanwijzingen omtrent de identiteit van de grafschenner en verzoekt iedereen die informatie kan geven over de grafschennis met haar te bellen. Mogelijk zijn er mensen die op of in de direkte omgeving van het kerkhof iemand met een schop hebben gezien. De politie is bereikbaar via het nummer 0900 – 8844.
Bron http://www.politielimburgnoord.nl

Waarom zou iemand dit doen? Je hoort vaker van vernielingen aan Joodse graven maar schennis is toch echt wel een bizarre stap verder !
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

otten geroofd uit joods graf Roermond

Van onze verslaggever
Roermond - Uit een graf op het joodse deel van het oude kerkhof in Roermond zijn beenderen gestolen. Het graf is tot op een diepte van anderhalve meter uitgegraven en een groot deel van de aanwezige botten is meegenomen.


De gemeente Roermond, eigenaar van het kerkhof tegenover de Kapel in 't Zand, heeft gisteren aangifte gedaan van de grafschennis.


Het gaat om een graf van een joodse familie uit Roermond, meldt de politie. Het graf dateert uit 1887. Volgens een woordvoerster van de politie Limburg-Noord zouden er, voor zover bekend, geen nabestaanden meer zijn. De technische recherche heeft gistermiddag het graf en de omgeving onderzocht op sporen. Het kerkhof, dat niet meer in gebruik is, was daardoor enige uren afgesloten voor het publiek.


Voorlopige resultaten van het onderzoek wijzen uit dat er diverse beenderen zijn verdwenen. Het gaat onder meer om een deel van de borstkas. Het hoofd is nog wel aangetroffen, aldus de woordvoerster. ,,Natuurlijk is het zo dat een deel van de beenderen is vergaan, maar het blijkt overduidelijk dat er een groot aantal botten is verdwenen uit het graf.''


Wanneer de grafschennis heeft plaatsgevonden, is onduidelijk. Volgens de politie moet dat ergens tussen eind augustus en 29 september zijn gebeurd. Op die dag is de grafschennis ontdekt. De politie tast volledig in het duister wat de identiteit van de daders of een mogelijk motief betreft. ,,We hebben na dit technisch onderzoek eigenlijk geen opsporingsmiddelen meer. We hopen dat mensen die iets gezien hebben, zich bij ons melden.''
vrijdag 07 oktober 2005

Limburger
Plaats reactie