Nederlandse militairen gesneuveld in Afghanistan

Digitale ontmoetingsplek. Hier kunnen berichten geplaatst worden die niet in een van de andere categorieën passen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Nederlandse militairen gesneuveld in Afghanistan

Bericht door Dodo »

Den Haag, 13 jan. In Afghanistan zijn opnieuw twee Nederlandse ISAF-militairen om het leven gekomen. Een militair is gewond geraakt. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn vanacht in Den Haag bekendgemaakt. Nieuwsthema - Uruzgan - meer over de missie
Het zijn de 20-jarige soldaat eerste klasse Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema. Ze zaten bij het 44e pantserinfanteriebataljon in Havelte.


De twee militairen, en ook twee Afghanen aan Nederlandse zijde, vonden de dood tijdens een vuurgevecht rond 21.00 uur Afghaanse tijd. Het ging om een verkenningsmissie in de buurt van de Nederlandse basis bij Deh Rawod in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De missie was bedoeld om mensen die uit hun huis zijn verjaagd, terug te laten keren. Het vuurgevecht brak uit toen bij een huizoeking wapens werden gevonden.

De missie werd zondagochtend afgerond, meldde de commandant ter plekke aan Van Middelkoop. De lichamen van de gesneuvelde militairen zijn teruggebracht naar het Nederlandse kamp.

De militair die gewond raakte was zaterdag betrokken bij een ander gevecht, even verderop. Deze 20-jarige man raakte gewond aan beide benen. Hij is niet in levengevaar, maar heeft waarschijnlijk blijvend letsel. Hij wordt verpleegd in het ziekenhuis van Kamp Holland. Hij zit bij het 12e pantserinfanteriebataljon in Arnhem.

Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie toonde zich vanochtend bij een persconferentie ,,heel verdrietig'' over de dood van de twee. Hij noemde het extra schokkend omdat er twee militairen tegelijk sneuvelden. De minister betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de gesneuvelden. Hij had toen nog geen contact gehad met de ouders. Die moeten zelf aangeven of ze daar behoefte aan hebben.

Volgens Van Middelkoop versterkt de dood van de twee militairen ,,de vasbeslotenheid om het doel van de missie na te blijven jagen om het land en de akkers en de huizen terug te geven aan bevolking.'' In november besloot de minister nog twee extra pelotons naar het gebied te sturen.

Balkenende

Minister-president Jan Peter Balkenende heeft vanmorgen verklaard ,,ten diepste geschokt'' te zijn. ,,Wij denken aan hun ouders, familie en vrienden die nu rouwen om dit onherstelbare verlies en leven intens met hen mee. Onze gedachten zijn ook bij de militair die tijdens de actie zwaar gewond raakte,'' aldus Balkenende in de verklaring.

Volgens de premier is de missie in Afghanistan ,,risicovol en moeilijk. Korporaal Poortema en soldaat Schol werkten zij aan zij met hun collega's aan een betere toekomst en nieuwe hoop voor de mensen daar. Zij verdienen het grootste respect voor hun inzet en hun moed.''


De twee doden zijn de dertiende en veertiende militair die omkomen in Uruzgan.

Op de website van het ministerie is een condoleanceregister geopend.
Bron: Nrc.nl
NEDERLANDSE MILITAIREN OMGEKOMEN IN AFGHANISTAN (UPDATE)
Gisterenavond zijn bij een vuurgevecht tussen eenheden van de Task Force Uruzgan en de Opposing Militant Forces twee Nederlandse militairen om het leven gekomen. Het gaat om de 20-jarige soldaat der eerste klasse Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema.

De militairen zijn afkomstig van het 44 Pantserinfanteriebataljon gelegerd op de Johannes Postkazerne te Havelte. Het gevecht vond plaats rond 21.00 uur Afghaanse tijd. Later op de avond zijn bij een ander gevechtscontact twee Afghaanse militairen omgekomen.

Ongeveer op hetzelfde tijdstip maar op een andere locatie in die omgeving raakte een 20-jarige soldaat gewond bij een vuurgevecht. Hij is gewond aan beide benen en wordt inmiddels in het role 2 hospitaal van Tarin Kowt behandeld. Hij is afkomstig van het 12 infanteriebataljon gelegerd op de Oranjekazerne te Arnhem. Zijn toestand is niet levensbedreigend. De families van de gesneuvelde en gewonde militairen zijn ingelicht.

U kunt uw deelneming betuigen in het condoleanceregister. De blijken van deelneming worden na sluiting in gedrukte vorm overhandigd aan de nabestaanden.

Klik op onderstaande link om de volledige tekst zoals uitgesproken door de Commandant der Strijdkrachten tijdens de persbriefing te lezen.
Bron: Defensie.nl

Condoleanceregister

Ik wou dit toch graag even mededelen.
Blijf onze soldaten daar steunen!
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Arachnide
Lid
Berichten: 175
Lid geworden op: 13 okt 2007, 22:59
Locatie: Hoogerheide

Re: Nederlandse militairen gesneuveld in Afghanistan

Bericht door Arachnide »

Moge deze helden rusten in vrede.
Men moet de waarheid niet verwarren, met de mening van de meerderheid.
Is op zoek naar Duitse foto's, voor in mijn Duits fotoalbum. Verkoop je foto's? PB aub!
Gebruikersavatar
Daan S.
Lid
Berichten: 971
Lid geworden op: 10 mar 2004, 21:48

Re: Nederlandse militairen gesneuveld in Afghanistan

Bericht door Daan S. »

Ik wens familie en nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
Omgekomen militairen getroffen door eigen vuur
Uitgegeven: 13 januari 2008 20:06
Laatst gewijzigd: 13 januari 2008 20:30

DEN HAAG - De twee militairen die zaterdag om het leven kwamen in Afghanistan zijn getroffen door zogenoemd 'friendly fire', vuur van eigen troepen.

Dat heeft commandant der strijdkrachten Dick Berlijn zondag bekendgemaakt. Ook de twee Afghaanse militairen die bij het incident omkwamen werden door het zelfde vuur getroffen.

De gesneuvelden zijn de 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema.

Onoverzichtelijk

Berlijn zei dat de situatie kon ontstaan door "slecht weer en een onoverzichtelijke situatie". "Daardoor was luchtsteun niet altijd mogelijk."

De Koninklijke Marechaussee is in opdracht van het Openbaar Ministerie een uitgebreid onderzoek begonnen naar de incidenten, zei Berlijn. "Daaruit moet de komende dagen meer duidelijk worden. Berlijn is ook een eigen onderzoek begonnen.

Gewonde

Zaterdag viel eveneens een gewonde bij een incident op een andere plaats. Berlijn gaf zondagavond ook zijn naam vrij. Het gaat om soldaat Marc van de Kuilen.

Berlijn benadrukte dat die niet door eigen vuur is geraakt. Van de Kuilen raakte gewond aan beide benen. Deze zijn inmiddles geamputeerd. Hij verkeert buiten levensgevaar.
Bron; nu.nl
Rednas
Lid
Berichten: 1147
Lid geworden op: 17 jul 2006, 16:39

Re: Nederlandse militairen gesneuveld in Afghanistan

Bericht door Rednas »

En dan is het ook nog eens allemaal voor niets. In een gebied waarbij men nog politiek bedrijft als in de middeleeuwen bereik je niet iets door 2 jaar daar thee te gaan zitten drinken met de lokale stamhoofden. Dit is iets wat in tientallen (al is het niet meer) veranderd. Als het dat al doet. Het opleggen van je eigen politieke bestuursvorm (als zijnde een superieur iets) haalt niks uit. Triest dat de regeringen dat niet in(willen!) zien.
Gebruikersavatar
symen
Lid
Berichten: 540
Lid geworden op: 29 sep 2005, 20:57

Re: Nederlandse militairen gesneuveld in Afghanistan

Bericht door symen »

Rednas schreef:En dan is het ook nog eens allemaal voor niets. In een gebied waarbij men nog politiek bedrijft als in de middeleeuwen bereik je niet iets door 2 jaar daar thee te gaan zitten drinken met de lokale stamhoofden. Dit is iets wat in tientallen (al is het niet meer) veranderd. Als het dat al doet. Het opleggen van je eigen politieke bestuursvorm (als zijnde een superieur iets) haalt niks uit. Triest dat de regeringen dat niet in(willen!) zien.
Dat is niet helemaal waar, er is zeker wel opbouw maar meestal is het ook in zulke kleine maten dat het niet opvalt.

Mijn broer die zit ook in Afghanistan, hij zit daar bij de verbindingsdienst en heeft alles ongeveer gevolgd wat daar gebeurd is.
Ik wens daarbij de ouders ook heel veel sterkte toe.
Plaats reactie