Tijdschriftartikelen uit WO2

Digitale ontmoetingsplek. Hier kunnen berichten geplaatst worden die niet in een van de andere categorieën passen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
iknowdintoo
Lid
Berichten: 1753
Lid geworden op: 10 okt 2007, 17:33
Locatie: Terherne, Friesland
Ontvangen: 1 keer

Tijdschriftartikelen uit WO2

Bericht door iknowdintoo »

Post hier leuke/interessante tijdschriftartikelen uit wo2. Ik maak even een beginnetje.

Maakt het schroefvliegtuig een kans?

Alles wat een
kleine-luchtvaart-voor-de-massa
nog problematisch maakt,
schijnt een oplossing te vinden in het
SCHROEFVLIEGTUIG.

In deze tijd verdiept men zich gaarne in de toekomst van de luchtvaart en men ziet deze gewoonlijk min of meer als een uitbreiding van de vliegerij zoals wij die thans kennen.
Er is echter reden om met meer dan gewone belangstelling ook het schroefvliegtuig (hélicoptére) in het oog te houden.
Dit vliegtuigtype schijnt in de laatste jaren zijn definitieve vorm gevonden te hebben.
In dien vorm is heel veel dat voor een invoering op grote schaal pleit, terwijl er eigenlijk zo goed als niets tégen is aan te voeren.
Zeker, voor het langeafstandsverkeer zal het huidige vliegtuigontwerp wel het meest geschikt blijven, maar voor de particuliere vliegerij belooft het schroefvliegtuig zeer veel en daarnaast tevens voor verkeersdiensten over kortere afstanden, zoodat een soort ,,lucht-autobus'' zou kunnen onstaan. Dat dit laatste al geen ijdele fantasie meer is, blijkt wel uit een bericht dat wij kort geleden brachten, nl. dat de Amerikaansche onderneming, welke de bekende ,,Greyhound''-bussen exporteert, plannen maakt om dit vliegtuigtype op haar trajecten in te voeren. En deze onderneming staat met haar plannen niet alleen.

Schroef- en molenvliegtuig
In het schroefvliegtuig van vandaag zijn de ervaringen met de ,,autogiro'' verwerkt, zoodat het de voordelen hiervan én van de hélicoptére in zich vereenigt. Men kent het principieele verschil tusschen beide vliegtuigtypen. Bij het molenvliegtuig worden de wieken alleen bij den start door den motor aangedreven, doch daarna ontkoppeld, waarna zij verder door de lucht evenals een molen worden aangedreven.
De schroefas moet hierbij steeds eenigszins naar achteren neigen, zoodat de lucht door het schroefvlak kan stroomen, waarbij draagkracht wordt opgewekt. het schroefvlak fungeert dan verder geheel als de vleugel bij een gewoon vliegtuig,terwijl een normale trekschroef voor de voorstuwing zorgt.
Bij het schroefvliegtuig is de hefschroef doorloopend met den motor gekoppeld. Een acfzonderlijke schroef voor de voortbeweging is niet aanwezig. In tegenstelling tot de autogiro is hier de horizontale vlucht de schroefas naar voren geneigd en de ontbondene van de schroefkracht in voorwaartsche richting levert de kracht voor de voortbeweging. De grootte van deze kracht is te regelen door de neiging van de hefschroef te veranderen. Door deze beweging van de rotor geschiedt tevens de geheele besturing. Om de reactiekracht van de hefschroef op te heffen is aan de achterzijde van den romp een verticaal opgestelde schroef aangebracht met de as loodrecht op de vliegrichting. Door den spoed van deze schroef te veranderen kan men haar de functie van het richtingsroer laten verrichten. Verdere schroeven heeft het toestel niet. Bij het moderne schroefvliegtuig zijn, evenals bij de autogiro, de schroefbladen beweeglijk aangebracht en bij het uitvallen van den motor kunnen zij als bij het molenvliegtuig automatisch blijven draaien.

Het schroefvliegtuig een gebruiksvoorwerp.
Alles wat een kleine luchtvaart voor de massa nog problematisch maakt, schijnt een oplossing te vinden in het schroefvliegtuig. Het is niet gebonden aan snelheid - ook niet bij start en landing, en dat is juist zoo belangrijk. Het kan stil hangen in de lucht, terwijl het in den mist, wanneer men vreest voor obstakels, zijn weg als het ware tastenderwijze kan vervolgen en zoo nodig achteruit kan vliegen.
het kan zich rustig een landingsplek uitzoeken (van een landingsbaan kan nauwelijks meer gesproken worden), en zoo lang deze plaats maar zoo groot is dat de machine er op kan staan, kan zij er ook op landen en weer opstijgen. Het vliegen met een schroefvlieguig moet zeer gemakkelijk te leeren zijn, het heeft alle eigenschappen om het tot een ,,gebruiksvoorwerp'' voor iedereen te maken. Overtrekken is bijvoorbeeld niet mogelijk, daar bij zeer groote achterwaartsche neiging van het schroefvlak toch de afzonderlijke bladen, ten gevolge van hun eigen snelheid t.o.v. de lucht, den critischen invalshoek niet kan bereiken. De aanleg van den bestuuder speelt hier een veel kleinere rol dan bij een gewoon vliegtuig. het is bekend dat sommige menschen zonder ,,vlieggevoel'' nooit goed leeren vliegen, terwijl een vliegtuig in hun handen een levensgevaarlijk object blijft. Bij het schroefvliegtuig is dit in veel mindere mate het geval, terwijl de factor ,,vlieggevoel'' bij iedere vervolmaking waarschijnlijk geheel uitgeschakeld zal kunnen worden.

De kwestie van veiligheid.
Op het eerste gezicht zal het velen min of meer ,,griezelig'' voorkomen, zoo te hangen aan de enkele dunne as van den rotor en uitsluitend gedragen door drie rondwiekende schroefbladen. Doch dit zijn natuurlijke leekengedachten en men zal hieraan spoedig wennen. Trouwens, niemand vindt iets buitengewoons in een met groote snelheid rijdende motorfiets. En toch moet men er niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn van een breuk van de voovorkas bij het balhoofd....
Neen, voor den particulieren vlieger biedt het schroefvliegtuig wel de practisch volkomen veiligheid. Bij het vliegen tot dusverre treden nog critieke moment op tijdens start en landing, en áls er tegenwoordig nog iets gebeurt, is het veelal bij de landing. Door strenge voorschriften wordt het gevaar - vooral bij beroepsvliegers - grootendeels geëlimineerd, doch dit neemt niet weg, dat dit nog factoren van beteekenis zijn, welke een vaak gedroomde populariseering van de luchtvaart in den weg staan. Verder moet nog gewezen worden op de weersomstandigheden. De mist is nog steeds niet overwonnen.
Deze factoren verliezen practisch alle beteekenis, wanneer het vliegtuig een hélicoptére is. Het landen kan zo omzichtig en langzaam geschieden als de bestuurder maar wenscht. Snelheid, een conditio sine qua non voor elk normaal vliegtuig, is niet meer noodig; zoowel start als landing kunnen loodrecht geschieden.
Gebruikersavatar
wo2man
Lid
Berichten: 57
Lid geworden op: 12 mei 2008, 17:50
Locatie: heeze
Contacteer:

Re: Tijdschriftartikelen uit WO2

Bericht door wo2man »

mag ik ook een klein stuke uit krant van nl posten
Goeden zaken gedaan met: coco/
Gebruikersavatar
iknowdintoo
Lid
Berichten: 1753
Lid geworden op: 10 okt 2007, 17:33
Locatie: Terherne, Friesland
Ontvangen: 1 keer

Re: Tijdschriftartikelen uit WO2

Bericht door iknowdintoo »

Ja hoor, zolang het maar uit WO2 is.
Gebruikersavatar
wo2man
Lid
Berichten: 57
Lid geworden op: 12 mei 2008, 17:50
Locatie: heeze
Contacteer:

Re: Tijdschriftartikelen uit WO2

Bericht door wo2man »

verdorie, vergeten :idea: michien dat ik er morgen weer op kom
Goeden zaken gedaan met: coco/
Plaats reactie