Help de wetenschap

Digitale ontmoetingsplek. Hier kunnen berichten geplaatst worden die niet in een van de andere categorieën passen.
Gesloten
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

Help de wetenschap

Bericht door Willem ter Haar »

Projecten waarbij wetenschappers gebruik maken van computerkracht bij mensen thuis.

Universiteit Berkely heeft een nieuw programma geschreven (BOINC) waarmee met eenvoudige aanpassingen onderzoeksteams het programma kunnen gebuiken voor hun onderzoek.
Mensen thuis hoeven maar 1 programma te installeren en zich daarna bij 1 of meerdere projecten aan te sluiten.

Meer over dit progamma is te vinden op http://boinc.berkeley.edu/ of in het Nederlands http://www.seti-nl.org/content.php?c=bo ... keley_main

Seti@Home
Het eerste project dat uit de BOINC test fase is is het project Seti.

Dit project is van universiteit Berkely net als Astropulse. Deze heeft met behulp van een radio telescoop radiobronnen in de ruimte opgespoort. Doormiddel van de computerkracht bij mensen thuis analyseren zij de opgespoorde radiobronnen met de gedachte zo buitenaards leven te kunnen vinden.

Website waar je het nieuwe programma kunt vinden. http://setiweb.ssl.berkeley.edu/ (BOINC uit de testfase)

Waar je het oude programma kunt vinden dat nog gebruikt word. http://setiathome.ssl.berkeley.edu/ (het oude programma)

Alles in het NL bij het grootste Nederlandse team van Seti. http://www.seti.nl


Astropulse (op dit moment niet actief, maar zal binnenkort weer opgestart worden)

- doel: het zoeken naar pulsars, buitenaardse beschavingen en zwarte gaten

Dit projekt zal al bestaande Seti@Home data opnieuw onderzoeken op een nieuw type radiopuls die maar een microseconde duurt. Er zijn meerdere mogelijke bronnen voor dit type signaal.

- Eén mogelijke bron is de pulsar, dit is een zeer snel om zijn as draaiende neutronenster. Elke keer als de bundel straling naar de aarde gericht is kan deze zeer korte puls opgevangen worden. Dit onderzoek kan nieuwe pulsars ontdekken omdat niemand tot nu toe naar zulke snelle pulsars heeft gezocht.
- Een andere mogelijkheid is een buitenaardse beschaving. Een serie pulsen zou voor hen een makkelijk herkenbaar signaal kunnen zijn.
- Een derde mogelijkheid is een verdampend zwart gat. Volgens een theorie zou een zwart gat dat volledig "verdampt" aan het einde van zijn leven een heel korte radiopulse uitzenden, maar niemand heeft dat tot nu toe zien gebeuren. Dit onderzoek zal minstens 100 keer gevoeliger zijn dan eerdere pogingen.


Andere projecten die gebruik maken van het nieuwe programma BOINC

Predictor@Home (alpha test)
http://predictor.scripps.edu/

Predictor@Home is een project waar geprobeerd wordt om proteïne strukturen te voorspellen. Er worden nieuwe algoritmen en methoden geëvalueerd om dit te kunnen. Het uiteindelijke doel is om vragen m.b.t. proteïne-gerelateerde ziekten aan te pakken.

De relatie tussen proteïne strukturen (een driedimensionale beschijving van chemische functionaliteiten die bestaat uit 20 aminozuren en de basis vormen voor alle chemische processen in levende organismen ) en proteïne sequence/opeenvolging (de eendimensionale uitdrukking van de chemische diversiteit van moleculaire organisatie die de natuur in individuele genen laat zien) is nog steeds één van de belangrijkste uitdagingen voor natuurkundigen, biologen en informatie- en computerdeskundigen. Het doel van dit projekt is om methoden te ontwikkelen, testen en toe te passen om een directe link te maken tussen proteïne volgorden en hun driedimensionale struktuur.


ClimatePrediction (de BOINC versie hiervan is net de alpha testfase ingegaan.)
http://www.climateprediction.net/index.php

Climateprediction.net is het grootste experiment om te proberen een voorspelling van het klimaat in de 21ste eeuw te maken.
Het klimaat verandert en onze reactie daarop is van wereldwijd belang, het is van invloed op voedselproductie, watervoorraden, ecosystemen, de vraag naar energie, verzekeringskosten en veel meer. Er is een brede wetenschappelijke consensus dat de aarde in de komende eeuw waarschijnlijk op zal warmen. Climateprediction.net zou ons (voor het eerst) moeten kunnen vertellen wat het meest waarschijnlijke is dat gaat gebeuren.

Als je een model download en gaat doorrekenen kun je zien hoe de weerpatronen op je eigen unieke versie van de wereld zich ontwikkelen. De resultaten worden (ook tussendoor) naar ClimatePrediction teruggestuurd en op de website kan je een samenvatting van je resultaten bekijken.

Pas op, het duurt weken om één WU van dit project door te rekenen. Op trage PC's kan dit nog veel langer zijn.


Pirates@Home (beta testfase)
http://pirates.vassar.edu/

Pirates@Home is een bèta-test voor Einstein@Home en zal continue in ontwikkeling zijn. Het helpt ons BOINC te leren gebruiken en het project te beheren en op fouten te controleren. Op deze manier helpt dit in de ontwikkeling van Einstein@Home.


Projecten die waarschijnlijk van BOINC gebruik gaan maken

Folding@Home
http://www.stanford.edu/group/pandegroup/folding/

Folding@Home is een gedistribueerd computeer project welke onderzoek doet naar het vouwen van proteïnen, misvouwen, groeperen en afgeleide ziekten. We maken gebruik van nieuwe computeer methodes en grote schaal "distributed computing" om tijdschalen te simuleren die duizenden tot miljoenen keer langer zijn dan voorheen bereikd is. Dit heeft ons in staat gesteld om voor het eerst vouwen te kunnen simuleren en om ons te richten op ziektes gerelateerd aan de vouwing van proteïnen.


Einstein@Home (LIGO) (Inschrijving voor deelname aan het project is mogelijk)
http://www.physics2005.org/events/einst ... index.html

Einstein@Home, onderdeel van "World Year of Physics 2005 Project", zoekt in de data van de "Laser Interferometer Gravitational wave Observatory (LIGO)" naar signalen ontstaan uit snel draaiende neutronen sterren (pulsars). Dit project kan gebruik gaan maken van het BOINC platform.

Albert Einstein ontdekte al lang geleden dan we leven in een universum gevuld met golven uit de ruimte. Golven die worden veroorzaakt door ineenstortende zwarte gaten, sterren en spinnende pulsars leiden tot kleine verstoringen in de wereld om ons heen. Deze zwaartekrachtsgolven houden wetenschappers al bijna een eeuw bezig. Nieuwe experimenten kunnen licht in de duisternis scheppen, maar daar is onze hulp voor nodig!

Het project wil graag minstens 1 miljoen deelnemers hebben. Als je geïnteresseerd bent, teken dan in voor de mailing-lijst op de website van het project om te helpen in de opbouw van een lijst van potentiële deelnemers.


CERN
http://public.web.cern.ch/public/

Onderzoek naar Partikkelfysik (deeltjesfysica)


Grub
http://www.grub.org/

Grub's doel is revolutionair - om elke site in de wereld te achterhalen en om een "real-time" kaart van het Web te tonen.

Gebruikmakend van de kracht van "distributed computing" stelt Grub iedereen met een Internet verbinding in staat mee te doen in de "laatste grens in ontdekking". Door deze unieke screensaver te downloaden, kun je je computer's ongebruikte bandbreedte donneren de verborgen hoeken van het Web te onderzoeken.

We gaan op reis om elke site elke dag te bereiken. We zijn er nog niet, maar we zijn onderweg. Elk persoon die Grub draait maakt het project beter en sneller. Dus, als je een moderne Magellaen wil zijn, hier is je kans.


Nano@home (pre-alfa)
http://www.nanoathome.org/

Nano@home is zowel een "open source" project als een wetenschapsproject om te helpen bij de ontwikkeling van nanotechnologie. Het is specifiek bedoeld om te helpen in de ontwikkeling van nanometergrootte moleculaire machines die het mogelijk maken om zowat alles te kunnen maken dat binnen de wetten van de natuur vallen. Het proces om dingen te bouwen met nanomachines wordt ook wel "Molecular Manufacturing" genoemd en is het ultieme doel van nanotechnologie. Nanomachines zullen met atomische precisie bouwen en met een effitientie waar we op dit moment alleen nog van kunnen dromen. We zullen in staat zijn nieuwe materialen te produceren, snellere en kleinere computers, betere en efficientere toepassingen en andere consumenten producten. Nanomachines zullen ook in staat zijn om dingen te repareren. Ze zullen zo klein zijn dat ze kunnen werken binnenin je lichaam, wonden, kneuzingen en gebroken botten reparerend, virussen en andere bacteria werend. Waarschijnlijk kunnen ze dan kanker en misschien ouderdom overwinnen.

Nanotechnologie is de toekomst.


Andere projecten die gebruik maken van je computer thuis.

Er zijn veel projekten in verschillende catagorieën te vinden. Zo zijn er dus projecten in de catagorie Medische wetenschap en Astrologie. Ook Wiskundige maken gebruik van dit soort projekten. Enkele overzicht sites hier onder.

Een overzicht in catagorieën (helaas wel in het Duits) http://www.Rechenkraft.net
Er zijn daar linken te vinden naar de websites van de ondernemers van de projekten. Deze zijn in het Engels


Een overzicht in het Engels van thuis projecten http://directory.google.com/Top/Compute ... /Projects/


Op website http://www.aspenleaf.com/distributed/index.html is een overzicht te vinden van projekten die er aan zitten te komen, projecten die bezig zijn en projekten die (al dan niet) (net) met succes zijn afgerond.


Kijk altijd of je computer geschikt is voor het project. Sommige draaien alleen op Windows andere weer alleen op Linux of alleen op de MAC.

Bron o.a. forum.seti-nl.org
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Dit komt mij bekend voor...
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

Bericht door Willem ter Haar »

Had al een keer Seti onder de aandacht gebracht.

Nu breng ik ook serieuze projekten naarvoren. Zoals dat proteïne/eiwitten onderzoek.

Met die gegevens kan er misschien wel ziektes als Alzheimer behandeld worden.

Dit is echter voor de geïnteresserden die hun onbenutte computerkracht graag willen inzetten voor dit belangrijk onderzoek en die ene computer die maar stof staat te happen eens echt goed aan het werk willen zetten.

Kijk gerust een keer rond op die catagorie sites. Er staat vast wel iets bij waar je het helemaal mee eens bent en je computer aan wilt lenen.
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
Gesloten