Verboden wapens uit EU-landen

Digitale ontmoetingsplek. Hier kunnen berichten geplaatst worden die niet in een van de andere categorieën passen.
Gesloten
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Verboden wapens uit EU-landen

Bericht door Dodo »


Afbeelding

Verboden wapens uit EU-landen

Gepubliceerd op donderdag 22 juli 2004

Tienduizenden illegale wapens worden jaarlijks Nederland binnen gesmokkeld. Het meerendeel daarvan komt uit de oude EU-lidstaten.
Tien- tot vijftienduizend illegale vuurwapens komen jaarlijks in het illegale Nederlandse circuit terecht, zo blijkt uit een rapport van het onderzoeksinstituut IVA van de Universiteit van Tilburg. Zo'n tachtig procent daarvan is afkomstig uit Portugal, Duitsland en België. Slechts een klein deel komt uit de voormalige Oostbloklanden.

Alarmwapens
De Europese markt voor tweedehands en afgeschreven vuurwapens speelt een grote rol in de illegale wapenhandel. Het gaat hierbij om wapens die in eerste instantie onbruikbaar gemaakt zijn in de landen waar ze als sierwapen of alarmwapen verkocht worden. De wapenhandelaar koopt deze wapens op en brengt ze vervolgens weer in bruikbare staat. Illegale wapens die op die manier in Nederland terechtkomen, zijn vooral in Duitsland opgekocht.

Wapenwetgeving
In het IVA-rapport wijzen de onderzoekers Bruinsma en Spapens naar de manier van opsporing van dergelijke wapenhandel in Nederland. De politie en het Openbaar Ministerie zou het belang daarvan nog altijd te weinig inzien.

Cees den Bakker van het Nederlandse Politie Instituut wijst echter naar de wapenwetgeving in de Europa. "De wetgeving in Europese landen verschilt sterk van elkaar. Daar ligt het probleem", zo laat Den Bakker tegenover Planet Inernet weten.

Jaarlijks worden door de politie bijna 4000 verboden wapens in beslag genomen. Den Bakker erkent dat er nog meer aandacht naar uit moet gaan, maar dat de opsporing van vuurwapens als 'bijproduct' wordt gezien, zoals de onderzoekers in hun rapport aangeven, vindt hij niet juist.

Bronlanden
Den Bakker benadrukt dat vooral 'de bronlanden serieus aangepakt moeten worden'. "Als je problemen wilt oplossen moet je naar de landen gaan kijken waar wapens legaal verkocht worden." Daarbij moet er volgens Den Bakker ook gekeken worden naar alarmwapens, die in landen als Spanje en Italie legaal zijn omdat ze als afschrikmiddel bedoeld zijn, maar in Nederland veelvuldig bij criminele activiteiten gebruikt worden. "In Spanje liggen die neppistolen gewoon in de supermarkt. Als je die in het donker onder je neus gedrukt krijgt, geef je je portemonnee wel."

De illegale vuurwapens die in Nederland in de omloop zijn, worden gefabriceerd in officiële vuurwapenfabrieken in Europa. Vaak gaat het daarbij om alarmwapens die door de wapenhandelaren weer bruikbaar gemaakt worden.

Zo worden de in Italië legaal gebouwde alarmwapens van het merk Tanfoglio opgekocht en vervolgens in Portugal omgebouwd. Daarna komen deze wapens in Nederland terecht.

Europese aanpak
Ook Tweede Kamer-lid Peter van Heemst wijst op een Europese aanpak van illegale wapenhandel. Van Heemst laat weten erg geschrokken te zijn van de uitkomsten van het onderzoek van IVA. De PvdA-er, die al jaren op de wapenproblematiek wijst, dringt aan op Europees ingrijpen.

Op de dag van de publicatie van het onderzoek heeft van Heemst opnieuw vragen naar minister Donner van Justitie gestuurd. "Het kabinet moet het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie aangrijpen om er voor te zorgen dat er binnen de EU gelijke voorwaarden en wetten gaan gelden voor wapenhandel en -bezit. Zolang een wapen dat in Nederland illegaal is, in Portugal nog gewoon verkrijgbaar is, blijft het met de aanpak van verboden wapenbezit dweilen met de kraan open", zo laat hij op de website van de PvdA weten.

Niet alleen op Europees niveau, maar ook het nationale beleid schiet volgens Van Heemst te kort als het gaat om de controle en opsporing van illegale vuurwapens. Zo wijst hij er op dat de Kamer de resultaten van het al in 2002 aangekondigde onderzoek naar wapenhandel vanuit Oost-Europa nog steeds niet onder ogen heeft gekregen.

Cijfers wapenhandel
In datzelfde jaar liet Peter van der Laan, wetenschappelijk medewerker van Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) in een gesprek met de Groene Amsterdammer weten dat 'men veel te weinig weet over wapenbezit in Nederland'.

Van der Laan, die met name jeugdcriminaliteit onderzoekt, onderstreept in een gesprek met Planet Internet dat de voorhande zijnde cijfers niet overeen komen met de werkelijkheid. "Onderzoeken zijn gebaseerd op politiegegevens en het is niet zo dat de politie alle gevallen van illegaal wapenbezit of -handel achterhaald."

Stephanie Engel

Bronnen: IVA, Nederlands Politie Instituut, PvdA, Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, De Groene Amsterdammer
Geinig dat juist uit de oude EU-landen (duitsland, belgië, portugal) de meeste illegale wapens komen. (80%)

(Bron: Planet.nl)

oh ja, bekijk het plaatje :)
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Robin V
Lid
Berichten: 1620
Lid geworden op: 05 okt 2003, 13:55
Locatie: Brussel

Bericht door Robin V »

Wow, zie ik daar een FN Browning? :shock:
De volgende zin is fout. De vorige zin is juist.
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Achteraan meen ik zelfs een 98k bajonet op te merken
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Numb schreef:Wow, zie ik daar een FN Browning? :shock:
daar links vooraan? Zou ik ook zeggen...
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gesloten