'Extreem-rechtse jeugd in Purmerend in opmars'

Digitale ontmoetingsplek. Hier kunnen berichten geplaatst worden die niet in een van de andere categorieën passen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

'Extreem-rechtse jeugd in Purmerend in opmars'

Bericht door Sjoerd »

Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland (BD) constateert dat extreem-rechtse ideeën steeds meer wortel schieten onder de jeugd in de Zaanstreek en Purmerend en omgeving. Zo is er volgens het BD in Purmerend een harde kern van 60 radicale jongeren actief, die geregeld geweld gebruikt tegen allochtonen. Volgens het anti-discriminatiebureau bedraagt het aantal meelopers/sympathisanten van de harde kern zeker 600 man.

In Purmerend was er al eens een steekpartij tussen Somalische en extreem-rechtse jongeren. Maar er ontstaan steeds vaker vechtpartijen wanneer radicaal rechtse jongeren en allochtone leeftijdsgenoten elkaar tegen het lijf lopen.

Het bureau heeft een onderzoeksrapport opgesteld, getiteld 'Van vreemde smetten vrij'. Daarin staat dat de extreem-rechtse jongeren in Purmerend niet politiek georganiseerd zijn. Wel concludeert het BD dat Purmerend er ten opzichte van onderzochte gemeenten in de Zaanstreek in negatieve zin uitspringt als het om extreem-rechts gaat.

Waarom er juist in Purmerend veel aanhang voor extreem-rechts is, heeft volgens het BD de volgende reden: De meeste Purmerenders komen uit Amsterdam. Vaak hebben ze de de hoofdstad verlaten, omdat ze van mening waren dat daar de te veel buitenlanders kwamen wonen. Nu Purmerend ook meer allochtonen binnen haar grenzen krijgt, wekt dat bij hen wrevel. Deze negatieve basishouding heeft volgens het BD vaak zijn uitwerking op de kinderen van deze mensen. Verder speelt in algemene zin mee dat de algehele houding ten opzichte van allochtonen is gewijzigd, dat jongeren zich in de eigen groep naar binnen keren alsmede een gebrek aan historisch besef.

Aanbevelingen
Het BD beveelt aan aan om jongeren van verschillende komaf met elkaar in contact te brengen (bijvoorbeeld met sport en muziek). Abstracte feiten van de Tweede Wereldoorlog zouden vertaald moeten worden naar de huidige samenleving. Verder moeten ouders geïnformeerd worden omdat zij vaak niet weten of hun kind verkeerde denkbeelden heeft. Buurtcentra en scholen zouden met huisregels vlaggen en symbolen kunnen verbieden. Gemeenten moeten scholen, corporaties, verenigingen en buurtcentra samenbrengen om zo jongeren op te merken die dreigen de verkeerde kant op te gaan.
Bron: http://frontpage.fok.nl/nieuws/56341
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Gebruikersavatar
Shifty
Lid
Berichten: 2215
Lid geworden op: 31 okt 2004, 22:10
Locatie: Heist od Berg - België
Contacteer:

Bericht door Shifty »

Zielig seg :roll: .
Maar het komt steeds meer en meer naar voren in onze maatschappij.
Plaats reactie