Leden stellen zich voor - deel 2

Digitale ontmoetingsplek. Hier kunnen berichten geplaatst worden die niet in een van de andere categorieën passen.
Gesloten
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Leden stellen zich voor - deel 2

Bericht door Sjoerd »

[edit Proos]
Ook in deze serie:
Leden stellen zich voor - deel 1
[/edit]

Na het lezen van het topic 'wie zijn de experts' leek het mij wel aardig om ook eens iets meer van de 'normale' leden te weten te komen, dus ik zal hier even in het kort vertellen wie ik ben, en waarom ik lid ben geworden.

Naam:Sjoerd
Geslacht: Man
Bouwjaar:1984

Mijn interesse voor de WO2 is eigenlijk gewekt toen ik nog op de basisschool zat. Wij lazen in de klas de boekenserie 'Holland onder het Hakenkruis'. Dit is een verhaal over een paar jongens van rond de 12 jaar in bezet Nederland die een Joods jongetje helpen met onderduiken. De leraar die ik toen had was een fanatiek verzamelaar van voorwerpen uit de WO2 (van helmen tot bonnenboekjes). Sindsdien heb ik veel boeken (Verhalende en 'echte' geschiedenisboeken) over dit onderwerp gelezen. Na de MAVO besloot ik om de Havo te proberen en daar kreeg ik voor het eerst sinds klas 2 (van de hogere school) weer het vak geschiedenis. In Havo 4 was het niet echt boeiend, maar in Havo 5 kwamen de WO2 en de aansluitende Koude Oorlog aan bod, en het bleek dat ik daar in vergelijking met de rest van de klas veel over wist. Ik ben daarna nog meer gaan lezen, en na ook Internet eens afgezocht te hebben kwam ik uiteindelijk op dit forum terecht.

Momenteel heb ik een sollicitatie bij de politie lopen, en als dat niet lukt wil ik graag leraren opleiding Geschiedenis gaan doen.
Tot zover mijn verhaal, ik hoop dat meerdere leden iets over zichzelf vertellen.

Groeten van Sjoerd
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Gebruikersavatar
B'Elanna
Lid
Berichten: 139
Lid geworden op: 22 feb 2002, 17:03
Locatie: Castricum

Bericht door B'Elanna »

Hey Sjoerd, het is grappig, voordat ik begon met de lerarenopleiding geschiedenis wilde ik ook bij de politie gaan. (nadat ik eerst pabo en vrijetijdskunde had geprobeerd :) ) Ik geloof dat ik wel goed heb gekozen, heb het erg naar mijn zin. Zit in het tweede jaar, heb nu al enorm veel geleerd. Het eerste jaar behandel je namelijk de geschiedenis van prehistorie tot nu. Ik ben altijd al gek geweest van geschiedenis, wist al veel, maar nu nog meer, tegelijkertijd nog lang niet genoeg! Wat ik het meest interessant vind zijn de tijd van wereldoorlogen, Rusland (opkomst socialisme, tsaren etc), Oudheid, imperialisme, modern imperialisme en tijd van ontdekkers en hervormers. Mijn favoriete onderwerp uit de geschiedenis in het speciaal is natuurlijk WOII, met de paplepel ingegoten gekregen, beide families hebben veel voor het verzet gedaan tijdens de oorlog, mijn opa van moeders kant in het bijzonder. In groep 6 begon ik de boeken van Ida Vos te lezen, kinderboeken over Joodse kinderen in Nederland tijdens WOII (wie niet weg is wordt gezien, dansen op de brug van avignon). Ik las sowieso het meest boeken over WOII, oorlog zonder vrienden, oorlogswinter, de vos van de biesbosch etc, ik keek het ook altijd bij mijn broers af, die waren net zo betrokken bij de oorlog als ik. Ik ben alleen nog wat verder gegaan, voor mij is het haast een obsessie geworden, maar het blijft ook gewoon zo machtig interessant en zo ongelooflijk haast.
Succes met je sollicitatie, en anders veel plezier op de lerarenopleiding!
Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt
monmax
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 26 nov 2002, 22:10

Bericht door monmax »

Wat is dat toch, die voorliefde voor geschiedenis. Toen ik op het VWO voor de keuze stond welke vervolg opleiding te gaan doen, heb ik lang getwijfeld over de universiteit geschiedenis en HTS bouwkunde. Omdat in '86 de vooruitzichten voor een universitaire studie geschiedenis nog slechter waren dan een loopbaan in de bouw heb ik voor het laatste gekozen.

Mijn ouders hadden begin 70'er jaren een abonnement op de losbladige uitgave 'Bericht van de tweede wereldoorlog'. Een serie die alle aspecten van de oorlog behandelde, van de aanloop met politieke achtergronden tot en met de processen van Neurenberg en Tokio. Als jongetje van 10/11 jaar (ik ben van 1967) was in eerste instantie gefascineerd door de plaatjes van vliegtuigen, schepen, tanks, landkaarten etc. Later heb ik bijna alle 6 banden gelezen. Van het een komt het andere en ik begon steeds meer op te zoeken over de oorlog. Eerst de grote lijnen, daarna de grote acties etc. Begin 80'er jaren kreeg ik het boek 'De langste dag' van Cornelius Ryan, de film ('The longest day') is bijna elk jaar wel op televisie rond 4/5 mei. Vanaf die tijd ben ik mij vooral gaan interesseren voor krijgsgeschiedenis, strategiën, tactieken etc. Weer van groot naar klein. Dit beperkte zich niet alleen meer tot de WO2 maar ook tot WO1. Het probleem in Nederland is alleen dat over de WO1 tot voor kort weinig boeken verschenen.

Na verloop van tijd dacht ik genoeg te weten en heeft de belangstelling een tijd op een laag pitje gestaan, ook omdat ik niets nieuws meer kon ontdekken. Totdat ik een paar jaar geleden een uitgave van Uitgeverij Aspekt onder ogen kreeg en gekocht heb, Eerste Bulletin tweede wereldoorlog. Hier stonden net die details in de ik in andere boeken miste. Aankomend voorjaar komt al weer het vijfde bulletin uit. Ook een paar andere boeken van deze uitgeverij (een aanrader) en met name van Perry Pierik heb ik gekocht en gelezen.

Hieruit komt mijn huidige dorst naar kennis over het functioneren van de de Waffen SS voort. Ook denk ik dat ik naar aanleiding van een beschrijving elders op deze site eens wat boeken ga lezen van Primo Levi en Kielar.
lapijntje
Lid
Berichten: 234
Lid geworden op: 22 okt 2002, 17:56
Locatie: België (Bredene)

Bericht door lapijntje »

Ik ben dus Eva, 15 jaartjes jong en de jongste thuis. Ik woon in België, in Bredene en ga in Oostende naar school (4e middelbaar Latijn Moderne Talen). Misschien wat vreemd dat ik dan reacties plaats op dit forum, heb wat de indruk namelijk dat ik bij de jongste ben :-P maar als jullie hier geen probleem mee hebben, des te beter! Ik volg muziekschool ( zoals eerder al vermeld in ne vraagske op dit forum :)), t liefste wa k doe is zingen en mezelf op piano begeleiden (lekker ff chillen).

Mijn interesse voor de tweede Wereldoorlog is begonnen bij mijn opa. Hij vertelde vaak verhalen over zijn broer. Die heeft namelijk een brief geschreven naar een andere broer, die al in een werkkamp zat, met een boodschap waarin iets geschreven stond over de Duitsers, wat hen niet beviel. Deze werd dan ook opgepakt. Nog steeds heb ik een enorme bewondering voor opa 's broer. En mijn opa heeft mij nog heel wat meer verhalen over deze Oorlog verteld, zo ben ik op zoek gegaan naar boeken en informatie hierover, toen ik wat ouder was. Enkele jaren geleden heb ik een uitgebreide spreekbeurt gegeven over de TWeede Wereldoorlog aan mijn liefste klasgenootjes, maar jammer genoeg had ik geen tijd genoeg, waardoor ik zelfs geen uitleg kon geven over de Repressie, wat ik toch ook wel belangrijk vind om weten. Daar wordt volgens mij trouwens nog te weinig aandacht aan besteed bij het uitleggen van de Tweede Wereldoorlog. Vele mensen hebben nog steeds een beeld dat vanals het land bevrijd was, alles weer rozengeur en manenschijn was. Velen vergetenwel te vermelden dat er nog steeds honger geleden werd, dat vele meisjes, terecht of onterecht, de haren afgeschoren werden, soms verkracht werden, omdat ze al dan niet met de Duitsers waren omgegaan.
Verder ben ik dus zoals sommigen weten, nog steeds vaak bezig met die Oorlog, met opzoeken, maar op dit moment vooral met mijn eindwerk Muziekgeschiedenis, een verplicht vak in de muziekschool, met als titel Muziek in de Concentratiekampen (wie mij nog verdere inlichtingen hierover kan geven, echt altijd welkom, wie dit al gedaan heeft, nogmaals heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg bedankt!!!)
Maar ik - met mijn kleine vleugeltjes - wil de hele wereld zonnig kleuren...
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Hey Lapijntje,

Ik las je geposte verhaal, en ik zag dat je geinterreseerd bent in de muziek uit de kampen. Nu was er laatst op de nederlandse televisie in het programma 'Kopspijkers' (30 November 2002) een item dat hierover ging.
In het programma was ene Louis de Wijze te gast, die in de oorlog in diverse kampen heeft gezeten en in die kampen lid was van een cabaret groepje. Nu heeft hij de muziek uit die tijd op een cd gezet. Voor meer informatie hierover moet/kan je contact opnemen met Museum Kamp Westerbork.
Dit kan via de E-mail op:

info@kampwesterbork.nl

of telefonisch via:

0593-592600
(niet vergeten het Nederlandse tel.nummer ervoor te toetsen.)

Hoop dat je er wat aan hebt,

Groeten

Sjoerd
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
lapijntje
Lid
Berichten: 234
Lid geworden op: 22 okt 2002, 17:56
Locatie: België (Bredene)

Bericht door lapijntje »

Sjoerd, je bent echt bedankt!! ik heb net eventjes gemaild, en zal nog wel een telefoontje doen naar dit nummer ook! Ik zal dan ook even proberen of ik op een of andere manier die uitzending zou kunnen opnieuw bekijken. Echt hartelijk bedankt!!
Maar ik - met mijn kleine vleugeltjes - wil de hele wereld zonnig kleuren...
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Die uitzending KAN je bekijken:
http://www.omroep.nl/vara/kopspijkers

Dan ga je naar 'Kopspijkers On-line' (het groene vakje met de tv). Vervolgens ga je naar de uitzending van 30 november, en dan kan je de hele uitzending bekijken met Windows Media player, OF real player. Het interview met die man zit ergens halverwege geloof ik.
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
lapijntje
Lid
Berichten: 234
Lid geworden op: 22 okt 2002, 17:56
Locatie: België (Bredene)

Bericht door lapijntje »

Goh echt ongelofelijk bedankt!! Ik heb net de uitzending bekeken, lekker veel notities kunnen maken en zo!
Echt, super!!! Ik zal het zeker kunnen gebruiken voor mijn eindwerk!!
Maar ik - met mijn kleine vleugeltjes - wil de hele wereld zonnig kleuren...
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Dit lijkt me een geschikte thread om mij ook maar voor te stellen.

Ik ben Okke de Groote en woon momenteel in Amersfoort. Ik ben 30 jaar en kwam op dit forum verzeild door mijn zoektocht naar sites over de tweede wereldoorlog. Ik heb mij veel verdiept in de Slag om Arnhem, en een brede kennis opgebouwd over de tweede wereldoorlog in grote lijnen.

Ik twijfel of ik me nog verder in deze periode uit de geschiedenis wil verdiepen of me juist meer wil toeleggen op de aanloop tot de eerste wereldoorlog en de periode tussen de twee wereldoorlogen in.

Ik ben lange tijd verwoed fan geweest van het spel Close Combat. Vooral deel II 'A Bridge Too Far' vond ik geweldig. Ik heb het spel al een paar jaar niet meer uit het stof gehaald, maar heb nog wel een website over het spel online (die ik al jaren niet meer bijgewerkt heb).

Een onderdeel van die site was een verzameling links naar goede Tweede Wereldoorlog sites. Misschien interessant voor geïnteresseerden om eens rond te neuzen.

Ik hoop op dit forum interessante informatie te kunnen vinden en interessante informatie te kunnen geven van en aan medegebruikers.

Groet, Okke
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Welkom op het forum!! Zal ff die link bekijken, ik vind Close Combat ook een geweldig spel!

Ik kan alleen Close Combat drie nergens vinden. :cry:
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Gebruikersavatar
Arjen
Lid
Lid
Berichten: 2451
Lid geworden op: 25 okt 2002, 01:35
Contacteer:

Bericht door Arjen »

God?
Is that you?
Ik heb wel eens mail met je uitgewisseld, ik weet niet meer zo precies hoe of wat, maar het ging over cc5 in iedergal.
Je hebt me toen nog aardig geholpen. Ging volgens mij over die mods enzo.
Anyways....
Nice to get to know ya
Greetz Arjen
Meester Zhuang's repliek op de vraag om minister te worden:
"Scheer je weg! Ik geef er de voorkeur aan om in mijn modderpoel te blijven spelen, in plaats van me door een potentaat in het gareel te laten slaan! Nooit van mijn leven zal ik een ambt aanvaarden, Maar altijd fijn blijven doen waar ik zin in heb."
http://odeon.xs4all.nl/
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Ik ben inderdaad de webmaster van G·o·D's Close Combat links. Op de Close Combat discussie forums (of is het fora) ging ik een poos schuil onder het synoniem G·o·D, maar dat heb ik op een gegeven moment laten varen, want sommige mensen storen zich eraan en het leidt in ieder geval altijd de aandacht af.

't Zou goed kunnen dat we gemaild hebben over Close Combat. Ik kreeg veel mails, maar gelukkig is dat nu een stuk minder. Heb ik eindelijk tijd om te werken en aandacht aan mijn vriendin te besteden. :mrgreen:
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Wittman
Lid
Berichten: 14
Lid geworden op: 12 mar 2003, 16:18

Bericht door Wittman »

Nou hier dan nog iemand van de lerarenopleiding (Geschiedenis, maar dat spreekt voor zich :D) :P t wordt nog druk hier.

Info: ****

Wo2 is gewoon topie, hardstikke leuk allemaal van die gezellige mensen in die tijd. Nee ff zonder dollen ik vind contemporaine gesch. gewoon het leukst en dan in het bijzonder wo2, durf mezelf ook wel een expert te noemen :P. Nou dat was t dsan wel weer, weet niet echt een reden voor die interesse. Nog een puntje: ben 100% pro duits, niet vanwege de ideologie maar puur vanwege het materiaal en de training, als je dan hoort dat een tiger (Michael Wittman) in Villers-Boccage tig geallieerde Shermans uitschakelt en dan alleen een rupsband verliest das toch lachen

Oh Close Combat rules, ik heb deel 2,3,4,5 als je deel drie moet hebben: hebbie brander? woon je niet te ver weg (of kom je regelmatig in Rotterdam?) valt er misschien wat te regelen

edit: op verzoek gegevens geanonimiseerd, 22-7-2014 (Proos)
Oorlog is de voortzetting van diplomatie met andere middelen. Klausewtiz
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Ik heb wel een brander, alleen ik woon in Dronten (Flevoland) en ben nog nooit van mijn leven in Rotterdam geweest, dus dat schiet niet op. :cry:

In elk geval welkom op dit forum!! :D
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Ahum...
Kopieren van (autersrechtelijk beschermde) software, films en muziek is verboden als het niet om een kopie voor eigen gebruik gaan.
Zouden jullie het gesprek met betrekking tot branders en dergelijke dus willen stoppen ?

Natuurlijk is het alleen maar vriendelijk bedoeld, maar de beheerders van deze site kunnen hierdoor in de (juridische) problemen komen.
Wellicht zijn er manieren om het gesprek voort te zetten buiten http://www.wo2.nl om, maar hier kan het in ieder geval niet.

Uit de F.A.Q:
Ik wijs in het bijzonder op punt 8 & 9.
Proos schreef: Waar moet ik op letten als ik een bericht plaatst?
 1. Controleer je tekst of er geen vulgaire of schokkende dingen in staan
 2. Let erop dat je niemand op welke wijze dan ook kwetst met je uitlatingen
 3. Afbeeldingen, filmpjes of andere media mogen geen ongepaste inhoud bevatten: schokkende beelden uit de oorlog zijn voor veteranen of minderjarigen vaak erg confronterend
 4. Pornografisch materiaal is niet gepast en zal worden gewist. Het plaatsen van kinderporno levert je direct een permanente ban op en eventueel aangifte bij justitie
 5. Zorg ervoor dat je je berichten in de daarvoor bestemde forums plaatst, dus let op het onderwerp
 6. Lees het bericht van de afzender nog een keer wanneer je het idee hebt dat deze haatdragend of andersinds negatief is
 7. Links naar andere sites mogen niet ongeschikt zijn voor kinderen
 8. Illegaal materiaal mag niet op deze site worden verspreid
 9. Je moet je op dit forum houden aan de Nederlandse wetgeving en de wetgeving in het land waar je op momente van schrijven verblijft.
 10. Probeer spelfouten uit je bericht te halen. Er is een verschil tussen een spelfout en gewoon gehaast typen
 11. Het gebruik van HOOFDLETTERS komt schreeuwerig over en is niet toegestaan
 12. Houd rekeing met de diverse mededelingen bij de afzonderlijke onderdelen.
Bij voorbaat dank voor de medewerking.

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Gesloten