Het moet me even van het hart

Opmerkingen en suggesties voor het forum kunnen hier besproken worden. Ook staan hier mededelingen, waaronder de forumregels.
Gesloten
Gebruikersavatar
leieboordbewoner
Lid
Berichten: 609
Lid geworden op: 07 dec 2005, 14:34
Locatie: Oeselgem a/d Leie (B)
Contacteer:

Het moet me even van het hart

Bericht door leieboordbewoner »

Of dit topic dan wel of niet op de juiste plaats staat laat ik over aan de mod's.

Wat me opvalt de laatste weken is dat de sfeer hier redelijk aan het verzuren is. Bepaalde personen melden zich aan op dit forum en belagen bepaalde members. Ook onderling mag er niets verkeerd gezegd worden of het zit er al tegen. Het is bijna zo erg als Palestijnen en Israelieten...
Laat staan de jonge verzamelaars die raad vragen en een snak en een beet krijgen ipv een deftig antwoord...
Natuurlijk moeten die jongeren ook wel beseffen dat "verzamelen" een hobby die veel geduld, geld en kennis vereist. Dus op een paar maand kan je geen volledige originele wo2 mannequin neerzetten. Tenzij je van goede huize komt...
Het leven rondom ons is al onverdraagzaam genoeg. Laat ons dat op dit forum wel gemoedelijk met elkaar omgaan...
Zo, even mijn hart gelucht maar ja, wie ben ik :roll:
For King & Country
Skylighter
Lid
Berichten: 2088
Lid geworden op: 06 jun 2004, 17:54

Bericht door Skylighter »

Ik vond dat ik hier toch even op moet reageren, ook al dat ik dat normaal niet zo snel bij zulk soort topic's.
Wie of wat elkaar belagen weet ik niet en hoef ik ook niet te weten, de moderators zijn hier mans (of vrouws :wink: ) genoeg voor om dat te regelen lijkt mij.
Wat mij persoonlijk wel tegenvalt is het niveau, al dan niet door de jonge nieuwe members, waar het forum langzaam naar afglijdt. Het forum gedeelte waar het hier dan voornamelijk om gaat is het gedeelte Hobby's. Met alle respect, ik heb echt niet veel verstand van het hele gebeuren, maar vragen zoals: wat is dit brok verroest ijzer vroeger geweest? is toch wel het summum van de vragen waar Leieboordbewoner het over heeft.
Momenteel bestaat het Hobby gedeelte grotendeels uit zulke topic's en wordt er weinig meer gepost van enig niveau.

Dit is slechts mijn mening, op- en/of aanmerkingen zijn welkom. :mrgreen:
LEO
Lid
Berichten: 646
Lid geworden op: 30 apr 2005, 16:17
Locatie: Belgium
Contacteer:

Bericht door LEO »

Tsja......Ik moet beamen wat Skylighter en Leieboordbewoner naar voor brengen.

Laatst antwoorde ik in het topic" Duitsland aanvallen via Italie". En plotseling is er geen reactie meer......Spijtig. Alhoewel hier toch vodoende kennis aanwezig is :cry:

Zo kan je ook geen discutie op gang brengen en verder op de zaken ingaan.

Maar uiteraard ben ik geen verzamelaar en stap ik ook losjes over items die mij niet interesseren.

Het zij zo :wink:
Gebruikersavatar
SiNiStEr
Lid
Berichten: 2706
Lid geworden op: 16 sep 2004, 20:14
Locatie: Groenlo

Bericht door SiNiStEr »

Tja die jonge verzamelaars kunnen er ook niks aan doen dat ze nu beginnen en er nog weinig verstand van hebben maar het zijn er wel veel meer geworden als toen ik en bovenstaande posters erop kwamen.
Dat is verder helemaal geen ramp maar daardoor krijg je wel dat het lijkt alsof er minder kennis op het forum zit als vroeger en meer van die onzinnige topics ontstaan als "Als het nog oorlog was, aan welke kant zou je dan vechten?" of "Zou je in de oorlog in het verzet zijn gegaan"(zijn maar voorbeelden) en dan vaak ook nog met een belachelijke poll erbij.
Overigens vind ik ook dat, zoals Skylighter al zei, de moderators hier goed genoeg zijn om deze onzinnige topics eruit te filteren en mensen die dingen posten die totaal niks met de onderwerpen te maken hebben daarover te benaderen.

Het is trouwens ook wel zo dat er ook best wat kennis is vertrokken toen vorig jaar een stel gespecialiseerde forums zijn ontstaan zoals tommytalk.com en ww2-eto.com en na het incident dat heeft plaatsgevonden op dit forum toen ook een aantal leden met aardig wat kennis is vertrokken. Maargoed ik denk en hoop dat over een tijd die nieuwe leden ook zoveel kennis hebben weten te verzamelen dat ze een goede bron van kennis op het forum worden en ik denk eerlijk gezegd wel dat je tegenwoordig een stuk sneller bijleert over hoe spul eruit moet zien en hoe niet, als vroeger. Tegenwoordig zijn er ten slotte veel meer repro's op de markt waardoor je wel moet bijleren...
Wil trouwens Loek D. wel als voorbeeld noemen. Deze jongen is nog jong en zit nog niet heel lang op het forum maar hij heeft erg veel kennis omtrend zijn verzamelgebied ontwikkeld en dat binnen zeer korte tijd. Natuurlijk hoeft het niet precies op die manier te gaan maar het is wel een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

En wat betreft het groeiende aantal posts waarin mensen onnodig harde reply's geven, daar ben ik het wel mee eens. Dat kan best iets minder en wat normaler. Ben overigens wel van mening dat dit soort posts wel van een vast groepje leden afkomstig zijn...
Laatst gewijzigd door SiNiStEr op 30 jan 2007, 15:17, 1 keer totaal gewijzigd.
'In war, truth is the first casualty.' - Aeschylus
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Bericht door 779 »

Jonge verzamelaars kunnen wel degelijk iets doen. Er zijn genoeg topics over hoe je de eerste verzamelweken doorkomt. Er wordt advies gegeven over internet gebruik (Google!) en ook welke boeken je kan aanschaffen voor research. Dat scheelt ongeveer 90% van de vragen en 200% van de irritaties.

779
Skylighter
Lid
Berichten: 2088
Lid geworden op: 06 jun 2004, 17:54

Bericht door Skylighter »

SiNiStEr schreef: Het is trouwens ook wel zo dat er ook best wat kennis is vertrokken toen vorig jaar een stel gespecialiseerde forums zijn ontstaan zoals tommytalk.com en ww2-eto.com en na het incident dat heeft plaatsgevonden op dit forum toen ook een aantal leden met aardig wat kennis is vertrokken.
Dat die leden zijn vertrokken is wat mij betreft niet zo'n groot probleem, een enkeling post nog weleens wat. Hierdoor is het niveau ook niet echt gedaald. Het probleem zit hem, naar mijn mening, de topics die geopend worden door de nieuwe, relatief, jonge forumleden. Dit zijn topics, zoals SiNiStEr ook aangeeft, die echt nergens over gaan en waarvan de waarde 0 is.
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Bij sommige topics kan het inderdaad wel zo zijn dat men zich af vraagt waarom dit nou nodig was. De onderwerpen die Sinister heeft genoemd zijn beide natuurlijk puur hypothetisch. Maar ik moet zeggen, uit enkele van de "Stel dat.." topics komen erg goede en informativee reacties. Deze vormen dan weer een aanleiding tot het openen van nieuwe informatieve topics.

Het staat in ieders goed recht om een topic te openen op dit forum. Dan is er de taak van de moderators om te controleren of deze topics een gelegenheid bieden tot een discussie over het onderwerp van dit forum: de Tweede Wereldoorlog. Wanneer dit niet zo is, zal het topic gesloten worden.

Leren op dit forum vereist ook enige inzet. We kunnen nieuwe leden aansporen tot het leren. We moeten dan ook als forumleden met een goede kennis ervoor zorgen dat nieuwe leden deze kans krijgen. Dit werkt niet door simpelweg naar google te verwijzen, of te zeggen dat ze maar eens een boek moeten kopen. Mits deze vraag van een dermate niveau is dat http://www.google.nl onvermijdelijk is. Zoals: "Wanneer is de Tweede Wereldoorlog begonnen?"

Verzamelen is dan een geval apart. Veel jonge leden worden door films of games aangespoord tot het verzamelen. Velen hebben dan ook een verkeerd beeld van de prijzen en hoe deze markt een beetje in elkaar zit. Misschien is het een idee om een soort "Hoe verzamel ik" topic in elkaar te draaien? Een beetje het FAQ idee. :)
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Bericht door 779 »

Heel veel vragen beginnen met: Ik heb informatie en/of plaatjes nodig over ... (item, persoon, gebeurtenis etc.) Als je mazzel hebt zetten ze er ook bij dat ze welgeteld 1 zoekterm op google hebben gebruikt om zelf te zoeken.

Zelfresearch is naar de bibliotheek gaan, 500 zoektermen op google te gebruiken en dan pas op het forum te gaan vragen. Negen van de tien antwoorden van leden op zulke vragen komen ook van Google, simpelweg om door even 2 minuten te zoeken. Het staat in de forumregels ook dat dit forum geen encyclopedie e.d. is. Dus dan lijkt het me toch logisch dat zulke vragen direct verwijderd worden en een PB naar het lid om te regels eens door te lezen? Scheelt een hoop irritaties.

En trouwens is het misschien ook wel zo: Dit forum is voor de beginners, en dan heb je de gespecialiseerde fora's om het werk af te maken...

779
Gebruikersavatar
Goof
Lid
Berichten: 236
Lid geworden op: 23 nov 2006, 18:43
Locatie: 's-Gravenzande

Bericht door Goof »

779 schreef:.......

En trouwens is het misschien ook wel zo: Dit forum is voor de beginners, en dan heb je de gespecialiseerde fora's om het werk af te maken...
Ik vraag me af of dit nu wel de bedoeling van dit forum was. Moet je hier weg als je iets meer dan niets van WO2 weet? Het lijkt me van niet. Zou dit forum niet een algemeen en breed georienteerd platform moeten zijn? Of bestaan de geïnteresseerden in WO2 vooral uit superspecialisten zonder enige belangstelling voor het (iets) grotere geheel?
Ja, vaak posten hier gasten of nieuwelingen met vragen die met een simpele Google-zoekopdracht beantwoord kunnen worden. We zouden daarop ook niet kunnen reageren in plaats van bits (ik geef toe dat ik me daaraan ook wel eens bezondigd heb). En hele en halve idioten komen op elk forum voor. Niet op reageren, Lena...
Wie uit de geschiedenis niets leert moet dulden dat deze zich steeds herhaalt.
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Bericht door 779 »

IK denk niet dat je een forum zo groot en daarbij ook nog eens overzichtelijk kunnen maken om alles te kunnen bespreken. Ik vind het juist goed om gespecialiseerde fora te hebben om specifiek over 1 verzamelrichting te kunnen ouwehoeren. Bovendien krijg je dan een beter onderbouwd antwoord op je vraag/probleem.

779
Gebruikersavatar
Shifty
Lid
Berichten: 2215
Lid geworden op: 31 okt 2004, 22:10
Locatie: Heist od Berg - België
Contacteer:

Bericht door Shifty »

Wat ik ook op een ander forum geschreven heb mbt het niveau van posts & members.
Er is een verschil tussen 'overbodige vragen' en 'échte vragen'. Met overbodige vragen bedoel ik vragen waar je zelf wel het antwoord op kan vinden door bijvoorbeeld even google te gebruiken of in een boek te duiken. Soms heb ik de indruk dat sommige mensen liever lui dan moe zijn. Dat is volgens mij ook niet de bedoeling.

Ik ga ervan uit dat alvorens men begint met deze hobby , men toch de grote lijnen kent van heel het gebeuren en de impressie die je neerzet. Een forum zoals dit is voor mij een medium waar je aan de details kan werken van je impressie. Sommige details staan eenmaal niet in boeken of op websites. Dan moet je navraag doen bij mensen die al meer ervaring hebben en het misschien rechtstreeks hebben van een oorlogsveteraan oid. Dit noemt men mondelinge overlevering.

Ik denk dat er niemand op dit forum de intentie heeft om iemand af te zeiken of ruzie uit te lokken. Ik begrijp wel dat sommige mensen naderhand gefrustreerd raken over dingen die ik hierboven vermeld heb.
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

779 schreef:IK denk niet dat je een forum zo groot en daarbij ook nog eens overzichtelijk kunnen maken om alles te kunnen bespreken. Ik vind het juist goed om gespecialiseerde fora te hebben om specifiek over 1 verzamelrichting te kunnen ouwehoeren. Bovendien krijg je dan een beter onderbouwd antwoord op je vraag/probleem.

779
Maar heb je het hier nu enkel over het verzamelaspect van WO2? Je hebt ook zaken als de holocaust, honderden verschillende militaire operaties, propaganda, politieke betrekkingen, kopstukken etc. etc...
Verschillende zaken van WO2 zijn zéér diep te bespreken, daar zal je ook aparte fora voor hebben. De holocaust is een goed voorbeeld. Veel forumleden zijn in staat om ook over deze onderwerpen zeer goede antwoorden te geven! In Gevechten en Operaties staan enkele zeer interessante topics (die ik nog steeds wil doornemen.. :P ).

Dit forum is inderdaad vrij breed opgezet, maar ik vind het ook een doel van dit forum om mensen door te kunnen verwijzen naar andere informatiebronnen. Zoals gespecialiseerde fora. Het kan soms storend zijn als je een typische vraag hebt (een 'overbodige vraag', zoals Shifty dat zegt) en je mensen moet gaan doorverwijzen naar http://www.wo2.nl Een site waar ze die basisinformatie (die ze waarschijnlijk aanvragen) wel kunnen vinden! Maar wat doe je er aan, mensen zijn inderdaad vaker lui dan moe. Het kan heel storend zijn, en niemand verplicht je ook te antwoorden. Ik vind het zelfs beter om sommige vragen gewoon te negeren, een beetje onderzoek stimuleren. :)
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Reca
Lid
Berichten: 622
Lid geworden op: 04 mei 2005, 11:32
Locatie: de beste provinincie

Bericht door Reca »

Ik zit inmiddels ook al weer een tijd op het forum, en heb zodoende hier al goede mensen zien komen/vertrekken. Ook ik heb een beetje het idee dat het type mensen dat hier steeds meer aan het komen is toch van een ander type is als toen ik kwam, dit kan ik echter niet zo een-twee-drie met feiten verduidelijken/bewijzen.
Ik denk dat het probleem hier is dat veel mensen die hier al jaren zitten inmiddels zo'n beetje alle vragen voorbij hebben zien komen die rijzen bij verzamelaars/geïnteresseerden. De nieuwe leden stellen deze zelfde vragen nu opnieuw ipv te via de zoekmachine naar dezelfde topics over dat onderwerp van bijv. een jaar geleden (bijvoorbeeld de standaard vraag ''hoe herken ik fakes'' die steeds opnieuw langs komt) Doordat steeds dezelfde vragen langskomen lijkt het alsof er niks nieuws meer komt...
En het is natuurlijk zo dat de meest gebruikelijke vragen allemaal al gesteld zijn waardoor alleen de echt specialistische vragen over blijven om gesteld te worden, en omdat mensen vaak niet zo specifieke vragen hebben (slechts een select groepje gata zo specialistische vragen stellen) ontstaan puur uit verveling in alle subforums topics met een redelijk ''babbelbox'' gehalte.

conclusie: :P het niveau van de nieuwe leden hoeft niet zozeer lager te zijn geworden, maar de diversiteit aan vragen die spelen bij de leden en die nog niet ooit al gesteld zijn is klein.

rémy

just my opinion..
----
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Rémy carré schreef:De nieuwe leden stellen deze zelfde vragen nu opnieuw ipv te via de zoekmachine naar dezelfde topics over dat onderwerp van bijv. een jaar geleden (bijvoorbeeld de standaard
vraag ''hoe herken ik fakes'' die steeds opnieuw langs komt)
Als dit echt een probleem is, dan is daar gemakkelijk iets aan te doen.
De leden kunnen beslissen welke vragen het vaakst voorbij komen en oude topics zoeken die antwoord geven op die vragen. Als we dan één Sticky topic maken met als titel 'Meest gestelde vragen in dit onderdeel' kunnen we daar één post plaatsen met daarin de vragen en de links naar de 'antwoord-topics'.

Ik denk dat deze irritatie dan vrij snel in omvang af kan nemen.

Idee misschien?
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Gebruikersavatar
Jurrie
Moderator
Moderator
Berichten: 1947
Lid geworden op: 05 jan 2004, 23:09

Bericht door Jurrie »

Lijkt me een heel goed plan Sjoerd.

Greetz,

Jurrie
Gesloten