Verwijdering topic: "Waarom werden juist de joden vervo

Opmerkingen en suggesties voor het forum kunnen hier besproken worden. Ook staan hier mededelingen, waaronder de forumregels.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
willysproject
Lid
Berichten: 716
Lid geworden op: 24 feb 2005, 23:20

Verwijdering topic: "Waarom werden juist de joden vervo

Bericht door willysproject »

Graag had ik even een verklaring gekregen van een moderator of admin waarom het topic "Waarom werden juist de Joden vervolgd" uit het forumonderdeel "Algemeen" werd verwijderd...

Ik merkte dat het topic een aantal dagen terug werd gesloten wegens een niet passende opmerking van iemand die hier zelfs geen lid was, maar nu moet ik vaststellen dat het gewoon compleet verwijderd is. Jammer, want er stonden enkele historisch correcte en sociologisch correcte posts in, die het geheel in een correct kader plaatsten.
Dus ofwel zijn historisch correcte bijdragen volgens de Mods of Admins aanstootgevend, ofwel moet dit een politiek correct forum zijn waar geen plaats is voor historisch correcte nuanceringen.

Het is dus blijkbaar verboden om dergelijke zaken te posten. Dit was een klein deeltje van één van mijn bijdrages. Het volledige geheel heb ik niet meer staan en omdat het is verwijderd kan ik het niet meer weergeven:

"Een groot aantal reden liggen aan de basis van de snelle opgang van het nazisme in Duitsland na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het zou onnauwkeurig zijn die opgang enkel en alleen aan de economische crisis te wijten. Ontevredenheid na verdrag van Versailles, opgang van het communisme en de toen geldende (speudo-) wetenschappelijke onderbouw met betrekking tot rassen hebben er in een niet te verwaarlozen mate toe bijgedragen.

Vele studies zijn het eens dat het geloof in het sociaaldarwinisme aan de basis ligt van de ontwikkeling van de nationaalsocialistische ideologie. Volgens het sociaaldarwinisme zijn mensen onderhevig zijn aan selectieprocessen: individuen, groepen mensen en rassen hebben met natuurlijke selectie te maken zoals Darwin dat voor planten en dieren had beschreven. Darwin zelf wees de toepassing van zijn ideeën op mensen resoluut van de hand: hulp aan zwakkere soortgenoten was volgens hem juist een van de meest hoogstaande menselijke impulsen. Wegens voorgaande reden lag het sociaaldarwinisme aan de basis van de destijds wetenschappelijke onderbouw van de nazi-ideologie.
Het geloof in het ras als bepalende factor van beschavingsniveau was sinds het midden van de negentiende eeuw algemeen verspreid geraakt onder de geletterden van de meeste Europese naties. Léon Poliakov, de pionier in het onderzoek naar antisemitisme en racisme, benadrukte dat de rassenleer minder een Duits dan een Europees verschijnsel was. In zijn “Essai sur l'inégalité des races humaines" (1853-1855) poneerde de Franse schrijver Arthur de Gobineau dat rassen verantwoordelijk waren voor het ontstaan van culturen. Volgens de Gobineau bestond er een natuurlijke scheiding tussen drie verschillende rassen, het Kaukasische (blanke), het Negroïde (zwarte) en het Mongoloïde (gele) ras. Het negeren van deze barrières door rassenvermenging zou leiden tot chaos. Het kaukasische ras kwam volgens hem overeen met de Indo-europese cultuur, ook bekend als de Arische cultuur (Indo-Iraniërs). Rassenvermening in een bepaalde cultuur leidde volgens de Gobineau tot de degeneratie en de ondergang van het superieure ras die het de cultuur stichtte. Dit proces werd semitizatie genoemd, daar de Gobineau van mening was dat de Semitische volkeren het resultaat waren van rassenvermenging tussen de drie rassen.
In de tweede helft van de negentiende eeuw was de Franse filosoof Ernst Renan (1823-1892) er van overtuigd dat de ongelijkheid van de rassen wel degelijk vast stond. Het begrip ras werd gebruikt om een volksaard of mentaliteit aan te duiden, en werd gedefinieerd op grond van linguïstische of biologische criteria. De laatste kregen in de loop van de negentiende eeuw echter wel de overhand. Al voor Hitler werd geboren, werd de maatschappij door eugenetici en rassenhygiënisten voorgesteld als een organisme. Eugenetici en rassenhygiënisten waren de dokters die de maatschappij beter konden maken in geval van ziekte. Vreemde elementen, parasieten genoemd, konden het gezonde lichaam ondermijnen. Het militante nationalistische karakter van Duitsland eind negentiende eeuw, zorgde er volgens Poliakov voor dat Duitsland in Europa het bolwerk werd van het zuiverheidideaal. Ook in Frankrijk kwam men aan het einde van de negentiende eeuw op basis van deterministische biologische theorieën tot een symbiose tussen nationalisme en antisemitisme. De rassenkunde maakte destijds deel uit van de antropologie, een wetenschappelijke tak die sinds omstreeks 1860 onder invloed van het darwinisme had losgemaakt van de medische wetenschap."


Indien de moraalrechter op dit forum oordeelt dat de gevoelige lezer niet opgewassen is tegen dergelijke historisch-sociologische analyses, die het probleem in een ruimer kader plaatsen en mogelijks niet gerijmd zijn met de tal van simpele, goedkope waarde-oordelen, die men juist wenst te horen, dan vind ik dat men in een mededeling moet vermelden dat enkel politiek correcte (en daarom niet historisch correcte) beschouwingen betreffende deze problematiek aan de orde zijn.

Graag een antwoord.

Gerd V
Laatst gewijzigd door willysproject op 06 dec 2007, 23:38, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Het topic werd door mij (tijdelijk gesloten) i.v.m. de twee opmerkingen zoals genoemd.
In eerste instantie wilde ik dat een administrator een IP ban zou opleggen, ikzelf (als moderator) kan zo'n actie niet uitvoeren.

Het IP adres blijkt bij een school te horen.
Met andere woorden, we zouden de toegang tot deze site voor een hele school moeten blokkeren.
Zover ik begrepen heb bezinnen de administrators van deze site zich nu op vervolgstappen.
Ofwel blokkeren ze de IP-range van de gehele school, ofwel schrijven we de school aan zodat die in hun logs kunnen nagaan wie op het betreffende moment was/waren ingelogd met alle mogelijke gevolgen vandien.
Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden die mij niet bekend zijn of die ik nu even niet als parate kennis kan noemen.

In afwachting van een besluit is het topic inmiddels door een van de administrators 'geparkeerd' op een plek die niet zichtbaar is voor de rest van de gebruikers (dit in tegensetlling van totale verwijdering van het topic uit de database van dit forum).

Ikzelf verwacht dat het topic weer teruggeplaatst word op het moment dat a) het topic is geschoond van de twee opmerkingen en de reacties daarop die niet relevant zijn voor de gevoerde discussie, danwel geen inhoudelijke reactie geven op voornoemde twee berichten en b) een oplossing is gevonden danwel een besluit is genomen in de kwestie die ik hierboven schetste.

Echter... het laatste woord in deze ligt niet bij mij.

Ik vertrouw er op dat ik hiermee voldoende inzicht heb gegeven in mijn rol in dit gebeuren.
Ik nodig de administrators graag uit om hun uiteindelijke besluit hier te posten en eventueel toe te lichten.

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Gebruikersavatar
willysproject
Lid
Berichten: 716
Lid geworden op: 24 feb 2005, 23:20

Bericht door willysproject »

Dank u voor het genuanceerde antwoord.
Ik hoop, zoals u, dat het opgekuiste topic dan binnenkort terug ter bespreking staat.

MvG,
Gerd V
Gebruikersavatar
Martijn
Lid
Berichten: 2268
Lid geworden op: 28 jan 2002, 21:14
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Bericht door Martijn »

Het is inmiddels opgeschoond en klaar om weer in gebruik genomen te worden. Topic is geopend.
Afbeelding
"Wie leest die onderschriften eigenlijk?"
Plaats reactie