Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Lord_Vetinari schreef:Misschien ook een aardig idee om op de site een pagina te maken met (voor basisschool kinderen) 'aanbevolen boeken'. Zoals 'Oorlog zonder vrienden' van Evert Hartman of 'Oorlogswinter' van Jan Terlouw
uit dit topic, wil ik even vragen welke boeken we allemaal op een lijst kunnen zetten. Lijkt me wel iets voor het onderdeel "Extra". Heb ik meteen een reden om weer een Nieuwsbrief te verzenden.
Dus, welke boeken? En kunnen we dat sorteren op de verschillende leeftijden van de doelgroep, misschien een korte opmerking/review per boek?
Meester Zhuang's repliek op de vraag om minister te worden:
"Scheer je weg! Ik geef er de voorkeur aan om in mijn modderpoel te blijven spelen, in plaats van me door een potentaat in het gareel te laten slaan! Nooit van mijn leven zal ik een ambt aanvaarden, Maar altijd fijn blijven doen waar ik zin in heb." http://odeon.xs4all.nl/
ik denk beide, jongere kinderen worden veel meer aangesproken door een verhaal over een joods jongetje dan door een boek over de holocaust bv. terwijl een ouder iemand meer feiten wilt lezen.
- een score toe te kennen
- een inschatting te maken voor welke leeftijdsgroep
- eventueel kleine omschrijving van 5 regels om de jongelui enthousiast te maken.
Boeken van Donald Burgett vindt ik ook altijd super om te lezen.
Hij verteld daarin zijn levensverhaal als Amerikaanse paratrooper ten tijde van wo2.
Vooral zijne klassieker 'currahee' vind ik gewoonweg geweldig om te lezen omdat het zo vlot leest.
Daarin beschrijft hij zijn opleiding als paratrooper en zijn avonturen in Normandië (D day ).
Zijn boeken spreken dan ook een publiek aan van +- 8 tot 80 jaar.
Ik heb hier "Duitsers op de deel" liggen van Jan van Reenen.
Het gaat over een familie die Duitsers ingekwartierd krijgen. Zo komen ze erachter dat niet elke Duitser even slecht is. Er zijn Duitsers die alleen maar soldaat zijn omdat ze niet anders konden.
Niet zo dik 120 blz. en makkelijk leesbaar.
Verder heeft Joh. G. Veenhof een prachtig serie geschreven over de belevenissen van een engelse oorlogsvliegenier. De titels beginnen met
Luchtslag boven...... of Luchtslag om..... en dan de plaats waar het gebeurt. Uitgegeven door een uitgever uit Barneveld . Bij de zelfde uitgever en door de zelfde schrijver is ook een serie verschenen die niet over een vliegenier gaat maar over de bemanning van een torpedojager. Heel mooi geschreven. Hier naast heeft hij meerdere boeken schreven over WO2.
Vergeet ook niet het boek van Anne de Vries
"Reis door de nacht"
Bestaand uit de boeken.
-De duisternis in
-De storm steekt op
-Ochtendgloren
-De nieuwe dag
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
hier een paar boeken die ik als kind ook heb gelezen:
1 het eiland in de vogelstraat
2 boris
3 joel en de veenheks
4 oorlog zonder vrienden
5 het achterhuis
history provides you with usefull information for the future
Hij, die niet leert van de geschiedenis, is gedoemd deze te herhalen... / Si non confectus non reficiat / Fighting for peace is like making love for virginity
Het is wel een beetje overdreven vaderlandslievend allemaal, zeer zoet en verheerlijking is hem niet vreemd.
Zijn "Scheepsmaat Woeltje" trilogie vond ik ook zeer indrukwekkend als kind, maar wel een ander tijdvlak. Van zijn oorlogsboeken heb ik "Varen & Vechten", "Engelandvaarders" en "Vliegers in het Vuur" in de boekenkast staan.
toen ik een jaar of 14 was heeft het boek "kampjongen" van ernest hillen een grote indruk gemaakt.
het boek is waargebeurd en gaat over ernest. hij woont samen met zijn ouders en broer in een onderneming op java. het eiland word veroverd door de japaners en ze worden weg gevoert naar een kamp.
een echte aanrader voor kinderen die meer willen lezen over de japanse bezetting van nederlands indie
Zoals al eerder genoemd van Norel:
-Varen en Vechten
-Vliegers in het Vuur
-Engelandvaarders
Maar ook:
-Holland onder het Hakenkruis van Piet Prins (Die heb ik op de basischool in groep 6 klassikaal gelezen (mischien een tip voor basisschoolleraren hier op het forum. geeft een goed beeld van de oorlog) en hier thuis in de kast staan.)
-de serie: 'De Vos van de Bieschbosch' van Ad van Gils. Driedelige serie over een verzetsgroep rond Dordrecht. (Zeer de moeite waard.)
-De avonturen van Biggles W.E. Johns
-De stripboeken serie: 'Van Nul tot Nu' voor de algemene ontwikkeling.
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. ' Stephen E. Ambrose