Zondag 10 september is opnieuw een dag bij uitstek om gratis en soms uitzonderlijk opengestelde gebouwen, musea en meer te bezoeken. Ik ben vrijwel elk jaar al geweest en het is zeker een aanrader! Het thema dit jaar is Import/Export.
Heb even een selectie gemaakt voor de (Belgische) leden wat er zoal te zien valt op WO1 en WO2 vlak. Naast de bezienswaardigheid staat de provincie waar het plaatsheeft. Meer info vind je onderaan elke monument.
Tim
Interessante bezienswaardigheden voor België :
BUNKERWANDELING (oost-vlaanderen)
Op de wandeling staat de bunkerlinie bezuiden Gent centraal. U bezoekt een van de 227 bunkers die bescherming boden aan de antitankkanonnen die er waren opgesteld.
Locatie: Erfgoedhuis, Sint Antoniusplein 10, Moortsele
Uren: 10u en 15u
Duur: 2,5u
MILITAIR KERKHOF (antwerpen)
Dit kerkhof voor gesneuvelden van beide wereldoorlogen ontstond uit een voorlopige soldatenbegraafplaats (1915) naar een ontwerp van E. Careels. Achteraan bevindt zich een pseudo-arcade en staat een gedenkteken van G. Kolbe: een nis met een hoogreliëf van een moederfiguur met haar dode zoon. Dat werd in 1916 gebeeldhouwd voor het Duits-Belgisch soldatenkerkhof in Eppegem, maar in 1939 naar Lier overgebracht.
Militair kerkhof
Mechelsesteenweg
2500 Lier
Openingsuren: 10u-18u
INTERNERINGSKAMPEN 1940-1945 (antwerpen)
Tentoonstelling: Tijdens W.O.II werd het 'nieuwe' gedachtegoed van de bezetter door sommigen 'geïmporteerd'. Na de oorlog werden burgers gearresteerd op verdenking van collaboratie. Voor de opvang van de verdachten werden interneringskampen gebouwd waar een vorm van zelfbestuur door deze incivieken werd toegepast, een idee dat uit Amerika kwam.
Locatie: Kapel OLV-Hemelvaart - Merksplas Kolonie
Uren: doorlopend
Duur: za-zo van 02.09.06-24.09.06: 10u-18u
BUNKER KWLINIE L22 (antwerpen)
Bunker L22 is gebouwd om de anti-tankhindernis te beschermen tegen vijandige infanterie. Het concept komt uit Rusland en werd in W.O.II verbeterd door de Franse generaal Cointet. De bunker ligt vlak bij de befaamde ijzeren muur die Koningshooikt met Waver verbond (KW-linie).
Bunker KWlinie L22
Hoek Groenstraat en Slameuterstraat
2580 Putte (Putte)
Opengestelde delen:
exterieur
Openingsuren: 10u-18u
Doorlopend gidsbeurten
IMPORT/EXPORT TEN TIJDE VAN WO.2 (antwerpen)
Tentoonstelling: Originele voorwerpen uit en i.v.m. W.O.II: foto's, kaarten, gebruiksvoorwerpen...
Locatie: Bunker KWlinie L22
Uren: doorlopend
FORT VAN LIEZELE (antwerpen)
Fort Liezele is het best bewaarde fort van de vesting Antwerpen. Het werd vóór 1914 gebouwd en is nu een vestingbouwkundige parel. Er zijn heel wat import- en exportaspecten mee verbonden: het concept van een verschanst kamp (Vauban, Brialmont...), de omringende Duitse bunkers, allerlei wapens en andere uitrustingsstukken...
Fort van Liezele
Fortbaan 2
2870 Puurs (Liezele)
Opengestelde delen:
museale ruimten, heringerichte lokalen (o.a. troepenkamers) en bunker vlakbij het fort
Openingsuren: 10u-18u
MUSEUM 'SLAG DER ZILVEREN HELMEN' (limburg)
Dit museum (1936) vertelt het verhaal van de 'Slag der Zilveren Helmen', die op 12 augustus 1914 op Halens grondgebied plaatsvond en waarin het Belgisch leger zegevierde. U ziet er zilveren helmen, uniformen, vaandels, documenten en voorwerpen. Een maquette toont het chronologisch verloop van het krijgsgebeuren. Het museum bevat ook een documentaire afdeling over W.O.I.
Museum 'Slag der Zilveren Helmen'
Rotemstraat 12
3545 Halen (Halen)
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten om elk uur
DE SCHANS OF HET FORT VAN NAVAGNE (limburg)
Het kasteel van het geslacht Van Elven, ook Navagne genoemd, had een bewogen geschiedenis. In de Spaanse tijd ontwikkelde zich hier een fort voor de verdediging van de Maas tussen Luik en Maastricht. Nog later bouwden de Oostenrijkers er een tolhuis dat na de Franse Revolutie een woonhuis werd. Tijdens W.0.I werd dat door de Duitsers platgebrand. Alleen de oude pachthoeve van het kasteel bleef gespaard. Aan de brug bij het oud gemeentehuis staan nog de grenspalen van De Schans, met de wapens van Nassau en Oostenrijk.
De Schans of het Fort van Navagne
Schansstraat 1
3798 Voeren (Moelingen)
Opengestelde delen:
binnenkoer
Openingsuren: 10u-18u
Doorlopend gidsbeurten
LOODSEN VLIEGVELD (vlaams-brabant)
In 1939 werd in Grimbergen-Lint een vliegveld aangelegd voor de Belgische Militaire Luchtvaart. Vanaf mei 1940 werd dat gebruikt door de Duitse bezetter en bij de bevrijding werden de piloten van de RAF er gastvrij onthaald. Na W.O.II (1947-48) kwamen er twee betonnen vliegtuighangars naar een ontwerp van A. Hardy i.s.m. de Poolse ingenieur S. Chaikes. Hardy had een patent op het nieuwe constructief principe: de hangars zijn opgevat als betonnen paddenstoelconstructies van 7m hoog en met een diameter van 50m². Er kunnen ca. 35 vliegtuigen worden gestald.
Loodsen Vliegveld
Humbeeksesteenweg 313
1850 Grimbergen
Openingsuren: 10u-18u
DE BETEKENIS VAN EEN VLIEGVELD IN WO.II (vlaams-brabant)
Tentoonstelling: Een fototentoonstelling belicht W.O.II, toen Grimbergenaren vreemde lekkernijen als kauwgom en Coca Cola ontdekten...
Locatie: Loodsen Vliegveld
WO 1 EN DE WEDEROPBOUWARCHITECTUUR (vlaams-brabant)
Tentoonstelling: De tentoonstelling geeft een beeld van W.O.I in onze streek. Het is bv. minder geweten dat de Duitsers hier in 1918 een militair kerkhof hebben aangelegd. U krijgt een beeld van het originele kerkhof maar ook van een donkere periode voor Zemst en Vilvoorde en wat daarna kwam.
Locatie: Parochiezaal Eppegem, Zenneweg
WONING VAN NA DE OORLOG (vlaams-brabant)
Wandeling: Centraal op de wandeling staan de vernielde huizen die na W.O.I werden heropgebouwd. In Eppegem is er nog een grote concentratie van deze typische woningen. De kenmerkende bouwstijl werd geïmporteerd. Aan de wandeling is een fotozoektocht voor kinderen verbonden met leuke prijzen.
Locatie: Parochiezaal Eppegem, Zenneweg
Uren: 10u, 14u, 15u en 16u
Duur: 2u
Kindvriendelijk
V-1 LANCEERBASIS (west-vlaanderen)
Russische krijgsgevangenen, Duitse officieren, Duitse V1-bommen, Belgische bodem en bestemming Londen (op 250km van Houthulst): dat was het opzet van de verborgen V1-basis. Hoewel hij ei zo na operationeel was, werd er nooit één bom gelanceerd, dankzij de bevrijding door de geallieerden. Een unieke basis met een unieke geschiedenis. Ontdek de meest toegankelijke V1-lanceerbasis van het land.
V1-lanceerbasis
Vrijbos
8650 Houthulst
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten om 10.30u, 11.30u, 13.30u, 14.30u, 15.30u en 16.30u
2000 JAAR ARCHEOLOGIE IN DE WESTHOEK (west-vlaanderen)
Bustocht: Het thema 'Import/Export' wordt belicht aan de hand van het Romeinse Poperinge, de Kelten op de Kemmelberg, de middeleeuwen in Vleteren en Mesen, de 'Grooten Oorlog' en een archeologische site in Ieper. Intergemeentelijke samenwerking met Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke.
Reserveren noodzakelijk:
Grote Markt
057 23 92 20
toerisme@ieper.be
Locatie: 10u: Grote Markt Poperinge; 10.20u: Grote Markt Ieper
KANAAL IEPER-IJZER (west-vlaanderen)
Wandeling: Het kanaal Ieper-IJzer was van 1640 tot 1970 de belangrijkste Ieperse import-exportroute. Op deze wandeling maakt u kennis met dit boeiend stukje landschap. Bijzondere aandacht gaat naar de sluizen, de oorlog en de landschappelijke waarde.
Reserveren noodzakelijk:
Grote Markt
057 239 220
toerisme@ieper.be
Locatie: brug over het kanaal te Boezinge
Uren: 14.30u
VAN OBUS TOT V-1 (west-vlaanderen)
Bustocht: Intergemeentelijke bustocht rond de getuigen van de beide wereldoorlogen in de Westhoek: Ieper (de Palingbeek), Heuvelland (bunker van de Maginotlinie in Westouter), Langemark-Poelkapelle (Duits kerkhof), Mesen (Vredesschool), Poperinge (V1-basis in het Canadabos in Krombeke), Vleteren (Lion Belge) en Zonnebeke (Tyne Cot Cemetery).
Reserveren noodzakelijk:
Grote Markt
057 23 92 20
toerisme@ieper.be
Locatie: 10u: Grote Markt Poperinge; 10.20u: Grote Markt Ieper
KERKHOF (west-vlaanderen)
Het kerkhof in de poldergemeente Stalhille rond de beschermde Sint-Jan de Doperkerk heeft zijn typische 19de-eeuwse aanleg goed bewaard. Met zijn ijzeren en stenen kruisen, en zijn grote en kleine grafmonumenten in uiteenlopende stijlen weerspiegelt het kerkhof de rijkdom van de gemeente anno 1900. Een 'vreemd' element zijn ook de twee Britse oorlogsgraven uit W.O.I.
Kerkhof
Cathilleweg 91a
8490 Jabbeke (Stalhille)
Openingsuren: 10u-12u en 13u-18u
Gidsbeurten om 10u, 11u, 13u, 14u, 15u, 16u en 17u
DUITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS (west-vlaanderen)
Deze Duitse begraafplaats ('Soldatenfriedhof') is i.t.t. de Britse begraafplaatsen somber. Basaltstenen kruisen markeren de groene dodenakker. Hier rusten meer dan 44.000 gesneuvelden.
Duitse Militaire Begraafplaats
Klerkenstraat
8920 Langemark-Poelkapelle (Langemark)
Openingsuren: 10u-18u
Doorlopend gidsbeurten
DOMEIN RAVERSIJDE (west-vlaanderen)Op de archeologische site Walraversijde staan de opgegraven voorwerpen die getuigen van invoer in het 500 jaar oude vissersdorp in de kijker. De Atlantikwal maakte deel uit van de kustverdediging door de Duitse troepen tijdens W.O.II.
Domein Raversijde
Nieuwpoortsesteenweg 636
8400 Oostende
Openingsuren: 10u-18u
V-1 BASIS (west-vlaanderen)
In augustus 1944 waren in West-Vlaanderen 17 V1-bases in aanbouw. Deze basis was zo goed als af maar toch vertrok er geen enkele V1. De site bevat nog de grondplaat van het richthuis, een uniek restant in West-Vlaanderen. Er is ook nog de afvuurplaat met restanten van de lanceerhelling. Leraars van het VTI Ieper geven uitleg via panelen en een maquette van een V1.
V1-basis
Canadaweg
8970 Poperinge (Krombeke)
Openingsuren: 10u-18u
ONTHAALINFRASTRUCTUUR TYNE COT CEMETERY (west-vlaanderen)
De onthaalinfrastructuur Tyne Cot Cemetery opent op de prelude van OMD 2006. U kunt er terecht voor informatie over de geschiedenis en betekenis van deze Britse begraafplaats. Een combinatiebezoek met de begraafplaats leert heel wat over een van de zwartste bladzijden van W.O.I. Dit project is een typevoorbeeld van kwalitatieve ontsluiting van erfgoed.
Onthaalinfrastructuur Tyne Cot Cemetery
Tyne Cotstraat
8980 Zonnebeke (Passendale)
Openingsuren: 10u-18u
Doorlopend gidsbeurten
ROAD TO PASSCHENDAELE (SPOORWEGBERM) (west-vlaanderen)
'The Road to Passchendaele' is recent ontsloten en bevat heel wat verwijzingen naar de Slag om Passendale (31 juli-10 november 1917). Op 4 oktober lag hij in het centrum van de grote Australische aanval op de Passchendaele Ridge, die uiteindelijk strandde op het huidige Tyne Cot. Onder begeleiding van een gids treden we in de voetsporen van de Australiërs en volgen de aanval.
Road to Passchendaele (spoorwegberm)
Vijfwegenstraat
8980 Zonnebeke (Zonnebeke)
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten om 11u-18u
Ziezo, meer dan genoeg te doen de 10de september!
Vorig jaar heb ik het Passendaele museum, begraafplaats Langemarck en Raversijde gedaan.. Denk dat ik dit jaar eens die V-1 basis een bezoekje breng.
Openmonumentendag Vlaanderen 2006
- thrill me
- Lid
- Berichten: 329
- Lid geworden op: 08 jan 2004, 21:00
- Locatie: Zuidoost-Vlaanderen BELGIË
- Contacteer: